Brenninkmeijer: “What’s in it for me?”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In een interview kaart de voormalig ombudsman problemen aan die hij ervaart in zijn huidige functie als lid van de Europese Rekenkamer. Het hele interview staat achter een betaalmuurtje, maar toch…

Alex Brenninkmeijer heeft kritiek. Op Nederland, op de instelling van Europese lidstaten en op het eigen jaarverslag.

Europa is te materialistisch geworden, gedreven door geld. Terwijl Europa voor idealen moet staan. […] Voor Nederland is de burger bereid idealen te aanvaarden als deel van onze nationale identiteit. Voor Europa niet. Dan resteert geld en dat leidt tot perverse processen als what’s in it for me. Beter verkeerd bij mij besteed dan goed bij de buren.

 

0

Reacties (9)

#1 Karin Spaink

Een van de weinige artikelen die een kleine betaling waard is. Een heel instructief interview, van harte aanbevolen.

#2 Nonkel

Interview is maar zo zo. Z’n analyse is wel voldoende, maar vervolgens komt hij vergaande ‘oplossingen’, totaal in strijd met z’n waarnemingen. Het lijkt mij beter als hij handelt naar de realiteit, in plaats van die te veranderen. Zo is de totaal plotselige oproep tot een Europees leger een zeer misplaatse.

#3 kevin

@2

Het lijkt mij beter als hij handelt naar de realiteit, in plaats van die te veranderen.

Typisch rechts gelul. Je probeert hem weg te zetten als een naïeve wereldverbeteraar maar hij is juist uitermate realistisch: dat ‘realistische’ pragmatisme betekent vooral dat er om geld gekibbeld wordt, maar zonder idealen, zonder visie, heeft Europa geen toekomst.

#4 Nonkel

@3:

“maar zonder idealen, zonder visie, heeft Europa geen toekomst.”

precies, dat heeft de EU ook niet (EU moet je niet verwarren met Europa). meer dan een economisch project zal het nooit worden. De man erkent het ook zelf. Burgers hebben koppelen er geen idealen aan. Een leger beginnen verandert daar niets aan. Dat is zoiets als zeggen: tussen Jan en Roosje is geen liefde. oplossing: Trouwen.

#5 Cerridwen

@4: Nederland heeft in zijn eentje ook geen toekomst.

Het is samenwerken of verzuipen voor Europa.

(het idee dat verregaande economische samenwerking mogelijk is zonder politieke samenwerking is trouwens een sprookje. Economie is ook politiek).

#6 Nonkel

@5:
Kroegpraat. niet interessant

#7 Cerridwen

@6: En jouw #4 is van een hoger niveau vind je?

#8 Joop

Nonkel is wel lachen, we weten hoe hij over ‘liefde’ hier schreef in het verleden, en dan gaat hij daar vergelijkingen mee maken.

Nationalisme is ook indoctrinatie. Ook gemaakt. Net zoals anti-eu eigenlijk, want dat is ook allemaal betaalde indoctrinatie. En wie hebben daar nu belang bij? Tja … Niet de Europese burgers.

#9 Thallman

@3
De EU kan zichzelf enkel rechtvaardigen door naar een ideaal te streven. Net als de Sovjet Unie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*