Bradley Manning krijgt strafkorting vanwege slechte behandeling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als hij wordt veroordeeld, hoeft hij 16 weken minder te brommen. Symbolische waarde is echter groot.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Bismarck

Tja, als hij onschuldig wordt bevonden heeft hij daar niets aan en als hij schuldig wordt bevonden krijgt hij levenslang – 112 dagen? Bovendien mis ik een minstens zo belangrijke component: Nu er is toegegeven dat er sprake is geweest van mishandeling, wordt er ook nog iemand veroordeeld voor die mishandeling?

#2 Prediker

De prioriteiten van het Amerikaanse leger worden al snel duidelijk wanneer we de strafeis tegen klokkenluider Bradley Manning vergelijken met die tegen hoofdpersonen in het Abu Ghraib-martelschandaal, Charles Graner en Lynndie England:

Graner werd in 2005 door een militaire rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij werd in 2011 vervroegd vrijgelaten. England kreeg in 2005 3 jaar cel. In totaal werden 11 Amerikaanse soldaten veroordeeld in verband met het schandaal. (Trouw)

Gepakt worden voor het systematisch martelen, terroriseren en verkrachten van Irakese gevangenen: je staat na hooguit zes jaar cel weer buiten.

Het blootleggen van de onverschillige moordpraktijken van het Amerikaanse leger op onschuldige burgers: je riskeert levenslang.

#3 pedro

Wat heeft Manning aan die symbolische waarde? De symbolische waarde is vooral voor de buitenwereld en afhankelijk van de betekenis en het belang dat mensen daar aan toekennen. Wat is die symbolische waarde en hoe verhoudt zich dat tot deze zaak?

De eenzame opsluiting en marteling van Manning had ook veel symbolische waarde (‘hoe erg er ook gemarteld wordt, je mag er je bek niet over open trekken’). Wordt dat nu gecompenseerd door de symbolische waarde van wat minder dagen in de gevangenis? Manning zit al bijna1000 dagen gevangen…

#4 pedro

O en BTW: het woord strafkorting is wellicht niet zo goed gekozen. In Nederland is strafkorting namelijk een straf. Strafvermindering?

[/mierengeneuk]

#5 Jos van Dijk

“In her ruling, Lind said that the intent of authorities at Quantico was not to punish Manning but to ensure his safety and security. ”

Wie gelooft dat nog?

En dan weigert de aanklager vervolgens Manning’s “intentions” mee te wegen in het proces. Want als er iets gepubliceerd is heb je hoe dan ook de vijand geholpen.

#6 thallman

@2
Strenger straffen helpt niet.

#7 Bolke

@6: Echt wel, ik heb nog nooit iemand die de doodstraf heeft gekregen in herhaling zien vallen ;-)

#8 Jos van Dijk

De vermindering van zijn straf is de volgende dag door dezelfde rechter ongedaan gemaakt door het proces met drie maanden uit te stellen. En hij zit al drie jaar vast!
http://www.salon.com/2013/01/09/bradley_mannings_trial_pushed_back_again/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*