Boetes illegaal downloaden laten nog altijd op zich wachten

Illegale downloads zijn al twee jaar verboden (na een uitspraak van het Europees Hof), maar de aangekondigde boetes zijn nog altijd niet uitgedeeld. Filmdistributeurs zouden ook hier graag forse boetes opleggen, maar internetproviders willen geen persoonsgegevens van hun klanten verstrekken.

De filmdistributeurs hebben met hulp van een Duits IT-bedrijf een lijst IP-adressen verzameld van Nederlanders die illegaal films bekijken, maar krijgen van de kabelmaatschappijen niet de benodigde persoonsgegevens achter die adressen om claims in te kunnen dienen.

De distributeurs hebben echter toestemming nodig van de Autoriteit Persoonsgegevens om deze data te mogen gebruiken. Daarna zullen ze waarschijnlijk naar de rechter gaan om internetproviders te dwingen persoonsgegevens te overhandigen, zodat ze tot het opleggen van boetes kunnen overgaan.

De bedoeling van de boetes is consumenten af te schrikken, illegaal te downloaden. In werkelijkheid zal het internetgebruikers er vermoedelijk enkel toe brengen, zich achter proxyservers en tor-netwerken te verschansen.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Joost

Tor is hopeloos langzaam voor het downloaden van films. Kan ook eigenlijk niet anders.

#2 [email protected]

De naam heeft er niets mee te maken. Niemand torrent via tor, want dat werkt voor geen meter, is erg slecht voor de performance van het netwerk en staat bovendien haaks op alles waar dat netwerk voor staat. Een beetje goocheme downloader neemt een OVH-servertje voor een euro of vijf en gooit daar een VPN of torrentclient op.

#3 McLovin

Ik snap nog niet helemaal wie die boetes nu gaat opsturen/opleggen? Die distributie bedrijven zelf? Kunnen die zelf voor rechter spelen dan? Of is het eigenlijk een soort factuur en als je die niet betaalt stappen ze alsnog naar de rechter?. (En daarom wordt die factuur gecombineerd met een dreigbrief; als je niet betaalt dan ben je straks nog meer centen kwijt aan proceskosten en door de rechter opgelegde geldboete)

#4 Qupocual

Lang leve VPN’s!

#5 Bismarck

@4: Precies, zodra de eerste boetes op de mat vallen, gaan er gouden tijden aanbreken voor de VPN-boeren.

#6 Mario

@1 & @2

Veel plezier:
http://www.tribler.org/

#7 Prediker

Die distributie bedrijven zelf? Kunnen die zelf voor rechter spelen dan? Of is het eigenlijk een soort factuur en als je die niet betaalt stappen ze alsnog naar de rechter?

@3 Dat is precies wat er gaat gebeuren, behalve dat ze vermoedelijk een deurwaarder op je afsturen als je niet betaalt.

En dan kan jij die ‘boete’ aan gaan vechten voor de rechter, hetgeen je vermoedelijk gaat verliezen, dus de meeste mensen die zo’n ‘boete’ krijgen, zullen waarschijnlijk gaan betalen.

#8 Amateur Commenter

@4: Ook met een VPN ben je nog te pakken. Overigens gaan de boetes vooral nu naar mensen die films aanbieden die in direct gedrang staan met marktaanbod of Nederlandse productie.

Die ene obscure film of band zal nog steeds worden gedoogd. Maar ik moet zelf zeggen dat sinds diensten als Steam, Netflix en Spotify de behoefte om nog te downloaden gigantisch hebben doen afnemen. Alleen als ik nog een arthouse film wil zien dan wil ik hem nog wel eens downloaden. maar ook dat aanbod zie je helaas afnemen.

ook zijn tegenwoordig veel software pakketten niet meer zo schandalig duur als vroeger omdat er veel meer aanbod is.

#9 McLovin

@6: Is dat ooit echt aangeslagen?

#10 tigger

@9:
Het werk, als je tenminste genoegen neemt met een downloadsnelheid uit de jaren ’90…

#11 Mario

@10

RTFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*