Blokkeert Griekenland EU sancties Rusland?

Het Griekse volk heeft gekozen voor Syriza, na jaren uitzichtloos doodbloeden voor een politiek van “austerity”. Het is in mijn ogen een welkome boodschap aan andere EU landen dat het anders moet.

Echter, met de vocale anti-neoliberale partij komen ook minder fraaie zaken aan bod in Griekenland. De nieuwe minister van buitenlandse zaken, Kotzias, dreigt nieuwe Brusselse sancties tegen Rusland vanwege het oplaaiende geweld in de Oekraïne te torpederen. Voor nieuwe sancties is unanimiteit nodig, en binnenkort ook voor het verlengen van de bestaande sancties. Gezien de ogenschijnlijke radicalisering van Poetin c.s. is dat geen vrolijk vooruitzicht.

Open waanlink

 1. 1

  Het eerste wat de Griekse premier deed na zijn benoeming was op bezoek gaan bij de Russische ambassade. Dus die heeft z’n prioriteiten wel goed liggen….

 2. 3

  Waar mogelijk waarschijnlijk wel, zoals elke nationalistische anti EU groep kan Syrizia op warme belangstelling van het Kremlin rekenen. Bovendien heeft extreem links al jarenlang goede connecties met de Sovjets.

  De reden is simpel, het Kremlin is zo’n beetje de enige plek waar voor Syrizia geld lost te peuteren valt om hun dure beloftes van te bekostigen. Voor een open haven aan de Middellandse zee heeft Putin waarschijnlijk wel wat Roebels over, maar het simpelweg dwarsbomen van Europa is hem ook al heel wat waard. Voor wat, hoort wat en een regering omkopen is een heel stuk goedkoper en minder aanstootgevend dan buurlanden binnenvallen en annexeren.

 3. 5

  @4: Hetzelfde geldt voor Frankrijk: Hollande zei (in het Engels vertaald) “They must be lifted if there is progress. If there is no progress the sanctions will remain”. Aangezien er alleen maar sprake is van regressie, lijkt me duidelijk welke richting Hollande uit wil met de sancties. Dat zal trouwens minder met Charly Hebdo te maken hebben als met de recente hernieuwde Russische agressie in Oekraïne, die ook de reden is voor de roep om nieuwe maatregelen die namens de hele EU (de Grieken waren blijkbaar met wat anders bezig toen ze hadden moeten protesteren) is gedaan door Tusk.

 4. 8

  Waart de geest van Doegin rond in Syriza?

  Gister kwam naar buiten dat er contacten zijn (geweest) tussen betrokkenen bij Syriza – onder wie de nu minister van Buitenlands Zaken Nikolaos Kotzias – en de übercreep Alexandr Doegin, de fascistische goeroe van het “Eurazianisme”.

  Het is moeilijk te onderzoeken hoe betekenisvol zijn eventuele invloed is (geweest), je moet eigenlijk Grieks kunnen om in staat te zijn daar een onafhankelijk onderzoek naar te doen. Ik vind de signalen die er zijn zorgelijk, ook al zitten vooral, anti-Russische, zo je wilt ‘min of meer propagandisten’ op deze zaak, zoals Anton Shekhovtsov (zie ook hier)en Christo Grozev; maar ook een journalist als Thomas Mayer neemt een en ander serieus.

  Vast staat, dat Kotzias Doegin te gast had op een seminar aan de Universiteit van Piraeus in maart 2013. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat Kotzias Doegins denkbeelden (in hoge mate) deelt; maar het verslag op Doegins site geeft niet het beeld van een verschil in visie (Kotzias zei er weinig, maar leek op enig moment in te stemmen met Doegins verhaal.

  Ook is het vrij zeker dat Dimitris Konstantakopoulos affiniteit heeft met Doegins ideeën en heeft meegedacht over het programma van Syriza.

  Dan er nog de esoterische kwakdenker Nicolas Laos, die volgens Grozev Syriza in een of andere vorm zou hebben geadviseerd. Verder beweert Grozev (zie zijn TL op Twitter) onder meer: “If my Greek is right, this email suggests a Moscow hand in putting together the whole new Greek coalition”; “Dr. Nicolas Laos to Dugin: ‘I know very well how the enemy works, and, under Your Patronage, I can strike back effectively and hard’.”; “Already in mid 2013, current Greek foreign minister was working for Russia. He ordered a series of report on “perceptions of Russia”; en “On 9 June 2013 (!!!) a top Syriza functionary sent this party strategy paper to Dugin.” Grozev zegt dit te baseren op gehackte e-mail.

  Hou me ten goede, ik ben hier niet genoeg in gedoken om er met gezag een oordeel over te vellen en acht me daar, met Google Translate Griekse teksten doorworstelend, ook niet zo goed toe in staat. Het bovenstaande is dus slecht bij wijze van signalering van een mogelijk verontrustende invloed op sommige functionarissen van Syriza. Dat dus opgeteld bij de al zeer bedenkelijk samenwerking met de ultrarechtse ANEL met de zwaar othodoxe Panos Kammenos, die heeft geroepen dat joden, boeddhisten en moslims in Griekenland geen belasting betalen.

  Voor een connectie tussen Doegin en Alexis Tsipras zijn voor zover ik weet op dit moment geen aanwijzingen. Verder moet je bedenken dat Syriza nogal een bont conglomeraat van politieke geledingen en figuren is.

  Vermoedelijk zullen onafhankelijke journalisten een en ander de komende tijd meer ophelderen.

 5. 9

  @3 Strategisch gezien is het wel mooi voor Poetin als Griekenland -wat is russisch voor anschluss- er uit zichzelf bij komt, dan heb je toch de Zwarte zee wel in handen. Maar ik kan me niet voorstellen dat ie gaat vechten voor zo’n tamelijk openbaar bekend gemaakte failliete boedel, waar je verder alleen maar geld in kan pompen. Ik denk ook niet dat de Grieken dat werkelijk willen. Alleen leuk naar buiten voor de show.

 6. 10

  De Grieken zetten de Eu (lees Merkel) gewoon voor het blok : “als we geen schuld reductie krijgen dan kunnen jullie die sancties wel vergeten”.

  M.A.W. dit gaat ons een hoop geld kosten, of aan Griekenland of aan de sanctie’s tegen rusland, want nieuwe sanctie’s kunnen alleen nog maar gericht worden tegen de energie markt en dan moeten wij duurder gas & olie ergens anders gaan kopen.

 7. 12

  Het gaat van kwaad tot erger, het PACE heeft besloten om de sancties die het ingesteld had tegen rusland (ontnemen stem recht) te verlengen tot april, de Russische reactie lag binnen een half uur bij het PACE, Rusland schort de samenwerking met PACE voor heel 2015 op, nog een diplomatiek kanaal afgesloten, er blijven nog maar heel weinig diplomatieke routes over.

  http://rt.com/news/227107-pace-resolution-against-russia/

  Ergo, ook alle instituten die onder het PACE vallen staan nu dus buitenspel en hebben geen zeggenschap meer zoals Europees hof voor de mens.

  Opgesomd :
  NAVO, EU, PACE hebben geen enkel contact meer met Rusland, enkel de OVSE blijft over, nog even en de sancties hebben haar maximum bereikt en dan blijft er nog maar 1 ding over, oorlog.

 8. 14

  Het stopzetten van de Southstream-pijpleiding was een keiharde sanctie waar Putin enorm van baalde. Maar niet niet genoeg om de steun aan de separatisten te staken.
  Het dichtdraaien van de Nordstream-gaspijpleiding zou een nog betere sanctie zijn. En gewoon geen Russische aardolie meer kopen.
  Als we dat allemaal doen dan krijgen we die Russen wel op de knieën.
  Sportboycot dan maar?

 9. 15

  @13:

  De diplomatieke sancties mss, maar de economische sancties hebben het maximum nog lang niet bereikt..

  O nee, welke economische sancties kunnen we dan nog opleggen, ook de economische sancties zitten al redelijk aan hun limiet, de sancties die nog kunnen zullen de EU mogelijk harder raken dan Rusland.

 10. 16

  @14:

  Het stopzetten van de Southstream-pijpleiding was een keiharde sanctie waar Putin enorm van baalde.

  Southstream is dood, de eerste contracten voor turkisch stream zijn vandaag gesloten, heb je straks Putin EN Erdogan met de hand aan de gas kraan, van de regen in de drup dus.

 11. 17

  Afgelopen zondag hebben de Grieken democratisch gekozen voor een andere koers: weg met Europa en de hand reiken aan Moedertje Rusland.
  Welk Europees land gaat volgen?
  Bulgarije?
  Frankrijk? (Marine Le Pen?)
  Italië?
  Over 10 jaar is de EU opgesplitst in een Eurazisch deel en een Oceanisch deel (vrij naar Orwells 1984)

 12. 18

  @17: Fout. De Grieken willen niet perse weg uit Europa. Maar bij 50% werkloosheid, doktoren die ontslagen worden uit ziekenhuizen, scholen die gesloten worden, gaarkeukens die geen geld meer krijgen is het niet raar de Grieken een andere richting gestemd hebben. Maar het is anti-spaarmaatregelen. Het is anti-establishment. Maar waaruit blijkt dat het anti-Europa is?

 13. 19

  Om de reactie van de welkdenkende mens even samen te vatten: geweldig dat de Grieken even een tegengeluid laten horen om die stinkende raspoliticussen eens wakker te schudden, maar als je me andere shit dan je eigen troep gaat lopen opspelen dan mag je echt keihard uit de euro oprotten. Die Russen zijn namelijk op het moment echt ontzettend gestoord, en we moeten ze – helaas – even afbreken totdat ze een vertegenwoordiging kiezen die wel normaal doet.

 14. 20

  @18:

  Maar waaruit blijkt dat het anti-Europa is?

  Griekenland wil geen nieuwe leningen opgedrongen krijgen om de oude leningen af te lossen. Griekenland wil de schulden laten wegstrepen en af van de wurgcontracten met de ECB in Frankfurt.
  Luister naar de kersverse minister van Financiën.

  Een eigen munt is de volgende stap.

 15. 22

  @17: En dan is eindelijk dan toch je moedertje Soviet Rusland herrezen uit haar winterslaap en zal de beer over de wereld heersen? :D

 16. 24

  De sancties tegen Rusland zijn ons opgedrongen door de USA.
  Wij plukken daar de wrange vruchten van.
  Het was senator Victoria Nuland die onlangs sprak: fuck the EU!!
  De USA en de Cabal hebben de Ukraine gewoon ingenomen.
  Jo Biden’s zoon is ceo van de Energiebedrijven daar.
  Monsanto/Bayer en Dow zitten er.
  Een amerikaanse als minister van financiën.Ik kan nog wel even door gaan (maar dat kunnen jullie ook toch??; zoek zelf eens wat uit!!!) Google eens op VANYA, en zie waar de Cabal toe in staat is; onze MH17 nog daargelaten.

  Putin kon de Krim nog redden, maar had kantje boord geweest, anders zat er nu een Navo-hoofdkwartier.
  Putin doet al het mogelijke om een dialoog open te houden. De Eu (Merkel/Hollande) wil wel. Maar de USA en de Cabal (Rothschild ed.) houden dit tegen: een aanslag in Parijs op Charlie zal Hollande wel twee keer doen nadenken voor hij weer in het vliegtuig stapt naar Moskou, om te spreken over de twee vliegdekschepen die in Le havre liggen te verroesten nu.

  Gelukkig is Tsiras/Griekenland zover gekomen dat het een lange neus naar Brussel/bankiers/Rothschild kan trekken; en dankzij de geografische ligging kan zij nu een vuist maken: hulp van Rusland en mogelijk China.
  De euro gaat er misschien aan, maar hopelijk dan ook de dollar: want daar worden oorlogen voor gevoerd! Landen in genomen, aanslagen voor gepleegd! Mensen tegen elkaar opgezet!

  Hou het hoofd koel. Zoek breed op internet, nu het nog kan. En reken niet op zgn. onafhankelike journalistiek en de MSM.

 17. 26

  @20: Je bewijst niks. Nada. Je neemt mijn quote, plaatst er onsamenhangende en niet ter zake doen tekst en video onder. Je krijgt er zelfs twee plusjes voor. Nou die plusjes zijn wel kritische mensen dan.

  Nee: Bewijs me dat “de Grieken” (is er zoiets als De Griek?) geen Europa meer willen.

  Het lijkt me eerder de consequentie die JIJ er aan verbind dat in Griekenland een bepaalde politieke partij het voor het zeggen heeft gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren