Blackwater-beveiliger krijgt levenslang voor Bagdads ‘Bloody Sunday’

NIEUWS - Een beveiliger van het huurlingenbedrijf Blackwater is gisteren tot levenslang veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een beruchte schietpartij in Bagdad in 2007.

Drie andere Blackwater-beveiligers werden tot dertig jaar celstraf veroordeeld vanwege hun aandeel in diezelfde schietpartij.

Ondertussen wordt Erik Prince, de toenmalige CEO en oprichter van het bedrijf dat de roekeloosheid en het anti-Arabisch racisme waaruit deze schietpartij mede-voortkwam cultiveerde, morgen geëerd in de Universiteit van Virginia.

Open waanlink

 1. 3

  @2, @Pineaux Het lijkt me duidelijk dat dit drama niet had plaatsgevonden als
  1. De USA geen soeverein land had binnen gevallen;
  2. De USA geen particuliere beveiliging in dat land los liet;
  3. Die beveiliging niet gewapend was geweest met oorlogswapens;
  4. Die beveiliging niet was losgelaten in wat feitelijk een oorlogssituatie is.

  Formeel is het bovendien hoogstwaarschijnlijk geen moord maar doodslag. Maar bovenal was het volstrekt onverantwoordelijk (van de USA) om de situatie te creëren waarin deze slachtoffers konden vallen. Ik leg de schuld liever bij degenen die deze situatie hebben gecreëerd dan bij een beveiligingsmedewerker die in een situatie terecht komt die ie niet kan handelen en in paniek raakt (mijn interpretatie van beschrijving op wikipedia). In die zin vind ik levenslang absoluut ongepast, temeer daar, zoals @0 al aangeeft, degenen die deze situatie hebben gecreëerd er niet enkel mee wegkomen maar zelfs gelauwerd worden.

  Dit lijkt me vooral een cover-up uit diplomatieke overwegingen.

  Ik acht de kans groot dat ik in een vergelijkbare situatie vergelijkbaar gehandeld zou hebben. En ik heb absoluut geen behoefte om onschuldigen dood te maken. Ik kan me ook niet voorstellen dat maar liefst 4 medewerkers van Blackwater tegelijkertijd wel die behoefte zouden hebben gehad, ook al is het duidelijk dat bij Blackwater nogal wat idioten rondliepen. Maar dat weten wij zelfs. En ook daarom weer: laten we liever de gek die incompetente mensen een oorlogssituatie in stuur veroordelen.

  Overigens geeft @0 met opzet een nogal eenzijdig beeld van de situatie. “Eenzijdige schietpartij” is op zijn zachtst gezegd een onvolledige beschrijving van de situatie. Hoe het precies was zullen we bovendien vrijwel zeker nooit weten; er is natuurlijk geen enkele onpartijdige getuige te vinden.

  Daarom: volstrekt idiote straf voor een mogelijk volstrekt idiote handeling in een volstrekt idiote situatie.

 2. 4

  Overigens geeft @0 met opzet een nogal eenzijdig beeld van de situatie. “Eenzijdige schietpartij” is op zijn zachtst gezegd een onvolledige beschrijving van de situatie.

  Aangepast.

  Ik vertrouwde iets teveel op m’n (onververste) geheugen.

 3. 5

  @4 Ik heb even alleen het wikipedia-artikel waar @0 naar refereert (om “eenzijdig” te onderbouwen) als bron. Daar lees ik dit soort zaken onder het kopje “Findings”:

  Radio logs released in December 2008 seemed to affirm that the guards had been responding to an attack on September 16. The logs depicted “a hectic eight minutes in which the guards repeatedly reported incoming gunfire from insurgents and Iraqi police.

  On April 1, 2009, the Associated Press reported that forensic tests on bullets were inconclusive. None of the bullets the lab had available could be matched to the rifles used by the guards.

  En dan staat er nog een heel lang stukje van ene meneer Erik Prince waarbij het nogal frappant is dat nergens staat dat meneer Prince – elders op wikipedia omschreven als “filantroop” – de oprichter van Blackwater was. Wikipedia… zucht.

  Maargoed, of het nou een eenzijdige schietpartij was of niet staat eigenlijk los van wat ik in @3 zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren