Beveiliging mailserver Tweede Kamer zo lek als een mandje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Mailen uit naam van Mark Rutten? Geen enkel probleem. Onderzoek van Follow The Money toont aan dat de beveilig van de mailserver van de Tweede Kamer nogal te wensen overlaat.

Enig gevoel van urgentie lijkt echter te ontbreken:

Ook Boone ergert zich aan de gemakzucht: ‘Het is simpel: fiets je in het donker? Doe dan je licht aan. Op een bouwplaats draag je een helm, en als je onderdeel uitmaakt van de regering, dan zorg je dat je communicatie vertrouwelijk verloopt. En nee, dit is niet altijd gebruiksvriendelijk. Maar wen er maar aan, je bent een land aan het besturen.’

‘Politici gebruiken gewoon hun iPhone, openbare gratis wifi, makkelijk te raden wachtwoorden, en ga zo maar door,’ vervolgt Boone. ‘Dan kun je wel 75 miljoen extra geld vrijmaken voor cybersecurity, maar zonder het besef dat je ook de basis op orde moet hebben is de vraag in hoeverre extra geld helpt. Zolang de politiek niet beseft dat je hier hele linke dingen mee kunt doen, hebben ze zoiets van “het zal wel”. De standaardreactie is óf de schouders ophalen, óf kwaad worden op degene die het lek aantoont’, constateert Oosenbrug.

Open artikel

Reacties (5)

#1 McLovin

gezien de ellende met het beveiligen van data zouden dit soort bedrijven simpelweg verboden moeten worden. Ook al vanuit het feit dat ze simpelweg de wet overtreden:

https://nos.nl/artikel/2199500-datahandelaren-schenden-privacy-van-miljoenen-nederlanders.html

#2 Meneer Kronkel

Zolas zovaak is het grootste probleem met computerveiligheid een gevalletje PEBCAC. Helaas zijn dit ook de mensen die stemmen voor een aftapwet en dergelijke. Je laat een allesetende fastfoodverslaafde toch ook niet meebeslissen over de menukaart van ee nsterrenrestaurant?

#3 basszje

Een missend SPF-record is nou niet gelijk ‘lek als een mandje’ . Eerder da’s hoe het internet ontworpen is, maar ze zijn inderdaad de pleister vergeten.

#5 beugwant

@2: Het zou anders zo gek niet zijn als ze eens konden voelen wat het betekent als een ander er met hun digitale goed vandoor gaat. Kunnen ze na het referendum over de sleepwet meteen hun eerdere beslissingen herzien.
/ijdelehoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*