Bent u ook de draad kwijt door 170 keurmerken? ‘Schaf ze allemaal maar af.’

OPINIE - Teun van de Keuken (journalist, televisie- en radiomaker) heeft het eigenlijk helemaal gehad met al die keurmerken:

We hebben nu 170 keurmerken in Nederland. 170! Erger is misschien nog wel dat veel daarvan nauwelijks worden gecontroleerd.

Ze zijn nietszeggend geworden en het zijn er simpelweg te veel. We hebben een nieuw model nodig, een dat is gebaseerd op vertrouwen.

Open waanlink

 1. 2

  We hebben een nieuw model nodig, een dat is gebaseerd op vertrouwen

  Nee, dat is juist nu al het probleem. Huidige keurmerken afschaffen en per gebied weer één instellen die gebaseerd is op grondige, langdurige controles. Niks niet gebaseerd op vertrouwen, dat is volledig onbetrouwbaar gebleken.

 2. 3

  Ik wil helemaal niet dat een keurmerk voor hout gaat bekijken of mijn eieren wel biologisch genoeg zijn. Ik vind het ook niet raar dat er daarom niet slechts een handjevol keurmerken bestaan.

  Maar de waarde van een keurmerk is inderdaad vaak twijfelachtig. Vuistregel is wanneer een industrie zelf een keurmerk instelt je het per definitie mag wantrouwen. Als een opgelegd keurmerk-doel te veel gevraagd is, probeer dan een systeem van sterren in te stellen. Dan is het niet zo zwart-wit en direct wel of geen keurmerk om een kleinigheid.

 3. 4

  Ik snap het probleem niet helemaal: Als je een keurmerk niet kent dan kan en moet je het gewoon negeren als consument. Van extra keurmerken heb je dus geen last. Een keurmerk dat je niet kent moet je gewoon beschouwen als een reclameuitspraak en dus redelijk onbetrouwbaar (“Met echt fruitsap” voor een frisdrank met 5% fruitsap bijvoorbeeld).

  Anderzijds zijn keurmerken die je wel kent een handig hulpmiddel bij het winkelen. Dan kun je ervoor kiezen producten te kopen met garanties dat sommige dingen gedaan zijn zoals jij wilt (bv. bij biologische eieren weet je dat de kippen een zekere hoeveelheid ruimte, ook buiten, hebben en dat hun voer aan extra eisen voldoet, etc.) Natuurlijk wordt hier wel eens mee gesjoemeld, zoals overal gesjoemeld wordt als een eigenschap van een product, die niet makkelijk direct te zien is, alleen door een stempeltje aangegeven wordt en het product veel duurder maakt. Natuurlijk betekent dit ook dat er veel boeren zullen zijn die zich precies aan de minimumeisen van biologisch gaan houden en er dus geen nog betere voorzieningen voor kippen komen. Maar de status biologisch verbieden betekent waarschijnlijk dat de meeste boeren de voorzieningen beperken tot het wettelijke minimum voor gewonen eieren wat een stuk slechter is.

  Als je alle keurmerken wegdoet gooi je daarom denk ik het kind met het badwater weg. Terwijl het badwater in een hoekje stond waar het genegeerd kon worden, en dus geen probleem veroorzaakte. En het kind kan inderdaad nog wat schoner; maar als er geen badwater meer is om het in te wassen, dan gaat het ook echt niet meer gebeuren.

  Het alternatief uit de waanlink om zelf van alles wat je koopt te controleren hoe ze gemaakt worden (bij de boer langsgaan om te zien hoe de kippen leven bv.) is leuk om een keertje te doen, maar kost veel te veel tijd om te doen voor alles wat je koopt. En dan is een keurmerk een manier om die zorg uit te besteden. Verre van ideaal, maar beter dan niets doen.

 4. 7

  Vreemd voorstel dat voortkomt uit oppervlakkige beschouwing. Veel keurmerken spruiten voor uit belangen, echo’s die met vage zaken zichzelf aanprijzen. Vertrouwen past bij het voorbij ambachtelijke tijdperk.

  Als je wil dat rommel zoveel en snel mogelijk van de markt verdwijnt, dan helpt een onafhankelijk en inzichtelijk, regelmatig aangepast keurmerk. Blijkbaar vindt Teun van deKeuken dat onbelangrijk, net als de overheid met die wazige labeling als A, A+, A++ en misleidende product duiding.

 5. 8

  Heeft iemand een ‘keurmerk’ nodig om ‘grootmoeders (moeke’s) recepten’ te begrijpen? In dat geval heb ik nog een paar liter ‘zeer drinkbare’ H2O in de aanbieding….Gekleurd flesje op aanvraag. Prijs ook, overigens.

  Sukkeltjes die achter een zoveelste hype aanlopen. *ROFLMAO*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren