Barcelona bant boerka in overheidsgebouwen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Barcelona bant boerka in overheidsgebouwen

Waarschijnlijk voor het geval er ooit een boerka opduikt!

0

Reacties (18)

#1 Jonas

Dit verbod wordt binnen 5 jaar in geheel Europa normaal. Een kwestie van tijd. Ergens ben ik geen tegenstander, ik vind het gewaad altijd nog een soort van vernedering voor de vrouw. Ook al heeft zij er zelf voor gekozen, er is altijd sprake van zachte dwang (religieuze regels) of opvoeding. Jammer genoeg ook om te onderscheiden en te benadrukken dat men moslima is, en zo een tong uitsteekt naar de seculiere samenleving.

#2 Erik

Heb ook moeite met dit gewaad, én ’t lijkt me sowieso niet gek om dit samen met bivakmutsen en integraalhelmen te verbieden in alle openbare gebouwen (ook bijvoorbeeld banken, winkels, stations). Ik heb bij flinke kou zelf ook wel ’s een bivakmuts om m’n kop, maar vind ’t niet meer dan normaal ‘m af te doen als ik ergens binnenstap.

Op straat heb ik ook moeite met boerka’s, maar maar zelden gezien. Toch geloof ik niet dat ik ’t dragen ervan daar zou willen verbieden.

#3 Jonas

Op straat moeten ze zelf weten. Dat is een stukje cultuur. Net zoals er heel veel kan en mag en wat totaal geen probleem is in mijn kader. Je hebt een rijke schakering aan kleding in de Nederlandse straten.

Ik constateer wel dat je kan er hele artikelen over schrijven alleen de praktijk is zeer weerbarstig, en dit gaat zeker verboden worden in openbare gebouwen, evenals de bivakmutsen en integraalhelmen.

#4 Jonas

Vreemd, ik dacht iig voor Nederland, dat het alleen op nationaal niveau wettelijk doorgevoerd kon worden. Of komt het in Barcelona van het parlement van de deelstaat Catalonia?

#5 Joost

Hoewel ik het ook geen prettig gezicht vind, ben ik mordicus tegen een verbod.

Mensen moeten kunnen dragen wat ze willen. Ik ga piercings ook niet verbieden.

Dat gelul over “onderdrukken” etc. ken ik nou wel. Het onderscheid tussen onderdrukking en vrije wil is totaal niet te maken, de gemiddelde SM-kelder is daar het levende bewijs van.

Overigens vind ik dit gelden voor bezoekers van overheidsgebouwen. Mensen die in een representatieve functie werken dienen er representatief uit te zien, ook bij de overheid.

#6 Jonas

@5.

Blij dat jij niet geloof in sociale druk. Ik dacht altijd dat het een goed recht van de linkerkant op het politieke spectrum kritiek te hebben op elke vermeende vorm van ontzegging van vrijheid of dat nu door geloof of op de werkvloer is. De vergelijking met de SM-kelder gaat totaal niet op, daar kies je echt zelf voor.

#7 sander_1583

Een schattig niveau van naiviteit. Je gelooft me vast niet dus die reactie haal ik alvast voor je voeten weg. Ik ken moslimas die er absoluut geen seconde vrijheid in hun leven ervaren. Waar zitten de meeste ex burka dragers? in een blijf van mijn lijf huis. Waar komen de importbruiden vandaan? Uit de meeste achterlijke regios van de wereld waar ze geen letter in hun eigen taal op papier kunnen zetten. Een wil die is te breken. Fijne cultuur. Een cultuur die we van groenlinks moeten omarmen. In mijn beleving een cultuur waarvan we iedere dag op een zeepkist moeten roepen dat we hier in NL tegenwoordige (nog niet zo lang) anders tegen aankijken.

#8 sander_1583

mijn reactie is natuurlijk voor joost.

#9 Arnoud

@7: ik ken niemand bij GroenLinks die een boerka een warm hart toe draagt, dus met dat omarmen valt het nogal tegen. Laat staan dat we deze ‘cultuur’ van hen zouden moeten omarmen. Ik ben er fel op tegen dat vrouwen gedwongen zo’n gewaad zouden moeten dragen en ik schat dat 99,9 % van de Nederlanders er hetzelfde over denkt.

Tegelijkertijd vraag ik me wel af waar een verbod toe leidt. Dat deze vrouwen hun gewaad afwerpen of dat ze gewoon niet deze overheidsgebouwen inkomen? Wat is dan effectief aan zo’n maatregel?

Tenslotte: er zijn naar schatting hoogstens tientallen vrouwen die een boerka dragen in Nederland. In Barcelona heb ik gewoond: nog nooit meer dan een enkele gezien. Stoere taal van politici genoeg, maar zicht op de realiteit: ho maar.

#10 sander_1583

Arnoud, het lijkt me een prima signaal.

#11 Mark

@sander:

“Een cultuur die we van groenlinks moeten omarmen.”

waarom altijd van die ernstige verdachtmakingen zonder bewijs te leveren? Dit is gewoon geraaskal met hoog complottheorie gehalte. Er is geen partij te vinden die zich niet heeft uitgesproken tegen de uitwassen van de islam.

Je kunt bepaalde partijen hoogstens beschuldigen er te weinig tegen te doen. Doe dat dan.

#12 Erik

@4: Volgens mij kan dat, als het als veiligheidsmaatregel bedoeld is, ook in een plaatselijke verordening. Dat lijkt ook in Barcelona de reden, aangezien ook helmen e.d. verboden worden. Andere catalaanse steden gingen Barcelona al voor, dus het is een gemeentelijk besluit.

#13 sander_1583

Omarmen?Q lees het eerste en enige zinnetje van dit artikel. Daarnaast; In de spaanse krant staan fotos van mensen in een burqa dus dat ze daar zijn lijkt me voldoende bewezen. Tevens hebben ze daar 11 moskeen ook niet mals.

#14 Jonas

In ANP een bericht dat de Spaanse regering denkt aan invoering landsbreed.

#15 Arnoud

@13: in welke Spaanse krant? De link gaat naar een Telegraaf-artikel met een Nederlands boerkadraagster. Lijkt me persoonlijk een zwakke bewijsvoering voor Spanje. Ik heb in Barcelona gewoon en alle wijken daar regelmatig doorkruist: nooit een boerka gezien. Hoofddoekjes zie je overal, boerka’s zelden of nooit. Net als in Nederland overigens.

#16 Jonas

Van Twitter volledige bericht:

Elsevier: Spanje overweegt invoering van burqa-verbod: Spanje werkt aan een wet om burqa’s in openbare plaatsen te… http://bit.ly/9k2Hk3

#17 Erik

@16: De grote grap is hier dat ze allemaal melden dat de nieuwe regel is ingevoerd omdat ’t zo’n mensonwaardig kledingstuk is en dan dat de wet bedoeld is om identifikatie mogelijk te maken en dus ook voor helmen e.d. geldt. Dat geldt in elk geval voor de burgemeesters van Barcelona en Lleida en die spaanse minister.

Of ze menen dat tweede en dan moeten ze niet doen alsof het om ’t eerste gaat (goedkoop skoren), of ze menen het eerste en dan is dat tweede alleen om het europese hof buitenspel te zetten.

#18 Erik

Ik lees hier http://english.aljazeera.net/news/europe/2010/06/2010615183818608406.html
dat in sommige kleinere spaanse plaatsen ook een verbod geldt op straat, en dat de Partido Popular (zoiets als de VVD, maar dan met veel Franco-fans) dat ook in Barcelona had gewild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*