‘En de banken vinden het prima’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zoals eigenlijk iedere week, schreef Joris Luyendijk weer een interessante en veelzeggende column over de toestand van de financiële sector:

Wat vier vliegtuigen op 11 september 2001 in de verste verte niet wisten te bewerkstelligen, speelde de financiële sector op 15 september 2008 bijna klaar: de diepe ontwrichting van onze beschaving. […]

Resultaat: noodmaatregelen, zoals massaal geld bijdrukken en vrijwel gratis geld voor de banken, zijn ‘het nieuwe normaal’ geworden. En de banken vinden het prima, want bankieren is fijn als je voor een 0,5 procent geld kunt krijgen dat je voor 4 of 5 procent mag uitlenen.

Wat zou Einstein hiervan hebben gedacht? De grote man heeft twee memorabele dingen gezegd die samen vrij precies de impasse beschrijven. Allereerst stelde hij vast dat een probleem zelden valt op te lossen in de context waarin het kon ontstaan. En waanzin definieerde hij aldus: steeds opnieuw hetzelfde doen, hopend op een ander resultaat.

Dat is de financiële sector anno nu.

Lees de hele column hier.

Open artikel

Reacties (5)

#1 joostdev

Betaalsysteem nationaliseren, private schulden kwijtschelden en een nieuwe bankensector inrichten. Daarna kunnen we ons weer met belangrijker zaken bezighouden.

#2 thalmann

Die beschaving is het post modernistische lezerspubliek van the guardian al lang gedeconstrueerd. Het is nogal goedkoop om de beschaving eerst dood te meppen en dan weer van het kerkhof te halen om als geofferde maagd te dienen.

#3 Krekel

Einstein, altijd +1²

#4 Andy Cap

@0: Ik had die “interessante en veelzeggende column” al gelezen en ik wil zeker niet zeggen dat die niet interessante en veelzeggend is. Maar ik had niet het gevoel dat daar iets gezegd wordt dat ik nog niet wist.

“We hebben een cultuuromslag nodig. Hoe? Geen idee.”

Zo ligt het niet helemaal: je kunt wel ideeen hebben, maar je hebt de macht niet om ze tot werkelijkheid te maken.

Anders gezegd: de macht is in handen van de maffia.

#5 Aesir

In een aantal Oost-Europese landen zijn bankdirecteuren gearresteerd en veroordeeld toen er banken failliet gingen, oeps ik bedoel “omvielen”. Echter in onze belevingswereld zijn ze daar “corrupt” en zijn wij hier “ontwikkeld”. Het probleem is dat geinstitutionaliseerde corruptie en zelfverrijking de norm is geworden in onze maatschappijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*