Autoriteit Persoonsgegevens verre van waaks als privacy-waakhond

ANALYSE, OPINIE - Volgens Wim Jongejan, voormalig huisarts, faalt de Autoriteit Persoonsgegevens in haar toezicht op de bescherming van de privacy in de zorg:

Terwijl de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in haar jaarverslag over 2016 opgeeft over alles waar ze op toe zag o.a. in de zorg, is het goed op deze plaats eens stil te staan bij het aperte falen van de AP. Juist over zaken, waarvan de AP door deelname aan Europees overleg weet van had, liet ze duidelijk steken vallen.

Waarna hij een aantal duidelijke gevallen bespreekt die dit onderstrepen. Hij concludeert dan ook dat de toezicht houder weinig voorstelt:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) lijkt daarmee op een te kleine waakhond, die liggend achter in een te groot hok , geen zicht heeft op, of wil zien, wat er buiten zijn hok gebeurt. Soms wordt hij aan zijn lijn naar buiten gesleurd en blaft hij soms, maar bijt nooit.

Open artikel

Reacties (2)

#1 analist

Nou ze zijn de laatste drie maanden druk bezig geweest met facebook hoor. Zie ook:

http://www.volkskrant.nl/tech/autoriteit-persoonsgegevens-facebook-schendt-de-privacy-van-zijn-gebruikers~a4495073/

AP lijkt vooral erg gepolitiseerd: het is makkelijker om Big Tech aan te pakken dan allerlei zorginstellingen/databases.

#2 Gladiool

Ach ja, toezichthouders die toezicht zouden houden. Houdt het dan nooit op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*