‘Asscher past strenge antifraudewet niet aan’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo schrijft Trouw:

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ziet geen reden zijn strenge wet tegen fraude in de sociale zekerheid aan te passen. […]

Asscher heeft de wet, die begin vorig jaar in werking trad, nog eens tegen het licht gehouden. Volgens hem wordt die in het algemeen goed toegepast door gemeenten en uitkeringsinstantie UWV. De minister wijst er ook op dat misbruik van sociale zekerheid hard aangepakt moet worden, omdat anders het draagvlak voor de uitkeringen verdwijnt.

Dus om een stelletje achterdochtige, door de VVD c.s. opgehitste figuren tevreden te houden (wat bij voorbaat een zinloze missie is), moet in de sociale zekerheid het principe blijven gelden schuldig tot het tegendeel bewezen is:

Waarom laten we ons sociale stelsel eigenlijk om zeep helpen door jaloerse mensen die uitkeringsgerechtigden toch altijd wel zullen blijven beschouwen als klaplopers – totdat ze zelf een keer ziek worden of hun baan verliezen uiteraard?

En hoe zit dat met het draagvlak voor de sociale zekerheid als uitvoerende instanties niet alleen een potje maken van hun administratie en dienstverlening, maar dit ook nog eens kunnen aangrijpen om mensen de rechten te ontnemen waarvoor ze jarenlang premie hebben betaald?

Bullshit. In werkelijkheid is draagvlak niet het argument. Dit kabinet wringt zich in de raarste bochten om op de sociale zekerheid kunnen bezuinigen. En als dat niet op een rechtvaardige manier kan, dan maar op een onrechtvaardige manier. Want mensen die geen oplichters zijn beboeten is ronduit immoreel.

Open artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*