Artsenfederatie: ‘Niet te lang doorbehandelen’

Nu.nl:

Te veel specialisten zouden hun patiënten te lang doorbehandelen. Ze zouden de patiënten liever doorbehandelen dan met hen over de dood te praten.

Dat stelt de artsenfederatie KNMG […]

Zo’n 60 procent van de artsen behandelt volgens KNMG te lang door. Daarom wil de organisatie dat het gesprek over de dood in de richtlijnen van elk specialisme worden opgenomen.

“Dokters schieten door in de wil om mensen beter te maken. Ze kunnen steeds meer, maar dat is lang niet altijd wenselijk”, zegt Gerrit van der Wal.

Hij is hoogleraar Kwaliteit van zorg aan de VU University medical center en leidt een stuurgroep bij KNMG. Van der Wal was eerder inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Opvallend: als arts mag je blijkbaar pas sinds een jaar – betaald – een gesprek met een patiënt voeren waarin geen diagnose of behandeling voortkomt:

Sinds vorig jaar is het voor specialisten overigens wel mogelijk om een extra lang gesprek over het stoppen van de behandeling te declareren.

Open waanlink

  1. 1

    Ik weet niet hoeveel gesprekken over het einde van een behandeling een specialist voert, maar zou het declareren daar echt een bezwaar zijn? Is dat niet gewoon iets dat prima past binnen de marges die je allang hebt als specialist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren