Arme landen lopen miljarden aan belastinginkomsten mis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Niet alleen arme landen, durf ik te wedden:

Arme landen lopen jaarlijks miljarden euro’s mis omdat grote multinationals als Apple, Google en Ikea de belasting ontwijken. Dat schrijft Oxfam Novib vrijdag in een rapport.

Volgens de hulporganisatie kunnen de belastinginkomsten in sommige landen met meer dan 100 procent stijgen als internationale bedrijven belasting zouden betalen in de landen waar ze werken.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Joop

Al jaren bekend, er wordt niets aan gedaan. Nieuws als kennisgeving. Even je druk maken. Morgen weer een dag.

#2 Bismarck
#3 bolke

En dan wordt dat aangepakt en dan is het dus voor die bedrijven niet meer lonend om zich daar te vestigen en dan vertrekken ze weer en dan gaat Oxfam lopen janken dat alle bedrijven uit die landen vertrekken.

Tis kiezen of delen.

#4 pedro

@3:

kiezen of delen

Zoals het artikel bewijst, hebben de bedrijven gekozen om niet te delen. Als ze daar weg gaan, is dat dus ook geen groot gemis in die landen. Ze zitten daar immers alleen voor de lage lonen, en om milieu en belastingregels te omzeilen.

#5 bolke

@4: Klopt, maar dan lopen die landen dus inkomsten belasting mis e.d.
Probleem van die landen is dat ze enkel op vestegingsklimaat met het westen kunnen concureren en als dat wegvalt dan hebben ze dus helemaal niks meer.

Ons belastingstelsel is ook niet van de ene op de andere dag ingevoerd maar dat is wat Oxfam wel wil, die wil westerse belastingnormen gaan handhaven terwijl de rest nog lang niet aan de westerse normen voldoet, dan prijs je je zelf uit de markt.

#6 pedro

@5: ja, Oxfam wil gewoon westerse belastingnormen handhaven, dat is waar. de westerse belastingnorm dat mensen gewoon hun verschuldigde belasting betalen. Dat doe ik ook. En jij waarschijnlijk ook. Waarom dat in de derde wereld niet hoeft, maak je niet duidelijk. Is hje reactie soms een pleidooi voor de mensen, die daar werken, om hun inkomstenbelasting ook maar te gaan ontduiken ontwijken, want je lijkt te willen zeggen, dat het niet betalen van belastingen daar de norm is. Het lijkt mij, dat jij, als je echt begaan bent met het lot van de mensen daar, dat je er ook voor moet pleiten dat de bedrijven daar gewoon de hen verschuldigde belasting betalen, net zoals je blijkbaar vindt, dat de werknemers van die bedrijven hun inkomstenbelasting moeten betalen. Want waarom zou het betalen van belasting alleen voor de werknemers moeten gelden en niet voor de bedrijven?

#7 Bolke

@6:

dat je er ook voor moet pleiten dat de bedrijven daar gewoon de hen verschuldigde belasting betalen

Gaan die overheden er dan eerst voor zorgen dat er dan ook gelijkwaardige faciliteiten in het land zijn of is dat niet relevant?

Oxfam Novib wil dat bedrijven belasting gaan betalen zonder dat daar wat tegen over staat, veel bedrijven in die landen moeten zelf opdraaien voor de infrastructuur, scholing etc etc

Jij begrijpt mij waarschijnlijk niet, hier in Nederland betaald een bedrijf belasting en krijgt daar ook wat voor terug zoals toegang tot geschoolde werknemers, een relatief veilige omgeving, goede wegen etc etc etc.
Dat is daar dus allemaal niet, dus kan je daar dus ook geen belasting voor heffen.

En dan kom je dus weer terug op mij eerdere opmerking, als je wel belasting wilt heffen maar er geen voorzieningen zijn dan ben je als land totaal oninteressant voor bedrijven om zich te vestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*