Arme gemeenten vangen meer asielzoekers op

NIEUWS - Onderzoek van de NOS: Gemeenten met inwoners met een laag inkomen, zoals  Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde, Het Bildt en Dongeradeel. vingen de afgelopen tien jaar meer dan drie keer zo veel mensen op als gemeenten met rijke inwoners, zoals Rozendaal, Heemstede, Bloemendaal en Blaricum.

Het COA zegt geen verklaring te hebben voor het feit dat arme gemeenten meer mensen opvangen. Er wordt vooral gekeken naar gemeenten waar grote gebouwen leegstaan en waar de politiek bereid is een grote groep op te vangen. Vooral in Noord-Nederland staan kazernes, verzorgingstehuizen, gevangenissen en vakantieparken leeg, aldus het COA.

Hoewel wethouders het ontkennen, is een mogelijke verklaring voor het verschil het economisch voordeel dat gemeenten hebben bij de komst van een asielzoekerscentrum. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zorgt bijvoorbeeld voor honderden banen in de gemeente Vlagtwedde en omgeving.

De rijkere gemeenten Heemstede, Bloemendaal en Blaricum zeggen dat er geen sprake is van onwil. Ze zeggen nog nooit gevraagd te zijn door het COA, maar daar best over na te willen denken.

“Wij hebben hier helemaal niets leegstaan. Ik zou niet weten waar het asielzoekerscentrum zou moeten komen”, aldus een woordvoerder van de kleine Gelderse gemeente Rozendaal, een van de rijkste en dunbevolktste gemeenten van Nederland.

Een meerderheid van de gemeentes ving tot vorig jaar geen asielzoekers op. Ook bij de huidige vluchtelingencrisis doet een meerderheid weinig tot niets, volgens het recente onderzoek van Sargasso.

 

Open waanlink

 1. 1

  Armere mensen (die werken maar het toch niet breed hebben) weten hoe het is om weinig tot niets te hebben, en zullen dus sneller geneigd zijn anderen die nog minder hebben te helpen. De rijkere plaatsen kennen geen empathie maar zijn alleen bang voor devaluering van hun huizen.
  Oh, en dan heb je ook nog de armeren die niet werken, en ‘de buitenlanders’ de schuld geven voor het feit dat ze niet rijk zijn. Want dat kan vast niet komen doordat ze te lui zijn om van hun bank te komen en een baan te zoeken. We noemen deze mensen ook wel ‘PVVers’.

 2. 4

  Die verklaring van het COA lijkt me heel acceptabel. Het heeft niet zo veel te maken met inkomensverschillen als wel met beschikbare locaties. Je zou ook kunnen zeggen dat het noorden meer vluchtelingen opvangt dan het zuiden en westen. En het noorden is gemiddeld minder rijk dan het zuiden en westen. Maar wat zegt dat over bereidwilligheid of solidariteit?

 3. 6

  @5 De analyses zijn gebaseerd op gegevens over het aantal bedden per gemeente over de afgelopen tien jaar. Als ze daar een bestandje van online zetten dan kunnen anderen daar ook weer mee aan de slag. In het kader van open data zeg maar.

 4. 7

  @4: Nou, het lijkt logisch. En dat er in leeggelopen regio meer lege gebouwen staan, tja….
  Maar ik ken 1 voorbeeld uit Den Haag. Een gebouw dat een tijdelijk asielzoekerscentrum was, heeft jaren leeggestaan tot er een bestemming voor is gevonden (verzonnen) en nu is het nog ‘in ontwikkeling’. Ofwel de COA moest er uit om plaats te maken voor zgn. kluswoningen (zal vnl. studenten huisvesten).

  Den Haag heeft recent laten weten geen extra (nood)opvang te realiseren, hoogstens versneld 700 statushouders aan huisvesting in lege kantoorpanden en verzorgingstehuizen te helpen. Fraai gebaar, maar Den Haag loopt wel nog 555 plaatsen voor statushouders achter. Ofwel: heel gul biedt het extra ruimte voor 145 asielzoekers.

  Aanvullende: In Den Haag staat ruim 11% van de kantoorpanden leeg.

  Ik wil er mee zeggen: het genoemde gebouw had Den Haag gewoon aan het COA kunnen laten en verder is de ruimhartigheid waarmee de gemeente meewerkt aan de vluchtelingen crisis gewoon te treurig voor woorden.

  Zijn er in andere gemeenten ook zulke voorbeelden?

 5. 8

  tsja. Ik zou niet weten waar ze in Rozendaal naartoe moesten. Tentenkamp op het Rozendaalse Veld?

  Rijke gemeenten hebben de herindelingsdans vaak ontsprongen en zijn misschien wat kleiner. Arme gemeenten zijn dat vanwege of sinds krimp en kennen daardoor veel direct beschikbare ruimte?

  Ik geloof niet zo in eendimensionale verklaringen: arm-> begrip voor de situatie van anderen->geneigd anderen te helpen. Tis toch ook: erst das fressen dann die moral?

 6. 11

  Ik zou niet weten waar het asielzoekerscentrum zou moeten komen”, aldus een woordvoerder van de kleine Gelderse gemeente Rozendaal

  Kijk, de wil is er wel om vluchtelingen op te vangen. ;-]

 7. 13

  @12: Ben sinds de leegstand niet meer op het terrein geweest, maar zo vanaf de weg gezien wel ja. Na de AZC functie heeft er nog antikraak ingezeten, of in ieder geval hingen er adhoc posters achter de ramen, hoe lang precies weet ik niet.

  Maar stel dat er nog antikraak in zit…. Gedeelde vreugde.

 8. 14

  Op zich hoeft dat verschil tussen armere en rijkere gemeentes niet te verbazen. Iedereen die wel eens het soort werk heeft gedaan waarbij je bij mensen thuis komt voor een klus herkent dit denk ik wel. In elk geval was mijn ervaring toen ik in de jaren 90 een tijd als verhuizer werkte dat we bij mensen die we van het ene naar het andere rijtjeshuis of flatje verhuisden vaak een flinke fooi kregen (en vaak ook nog een goed verzorgde lunch), terwijl we bij mensen die van het ene kasteel van een huis verhuisden naar het andere vrijstaande paleis al blij mochten zijn als we een kopje koffie kregen, laat staan een fooi.

  Het is verder ook iets regionaals, want het Noorden mag dan armer zijn dan de Randstad, maar vergelijk vergelijkbare gemeentes en je ziet ook verschil, zo heeft Haren ook bedden voor asielzoekers volgens de gegevens van de NOS, maar Bloemendaal niet. En ook in het Gooi is er maar één gemeente (Laren) die de afgelopen tien jaar wel eens asielzoekers heeft opgevangen.

 9. 15

  Tja Oost-Friezen he, ze blijven gastvrij. Die Hollanders mogen nu ook al bijna 1200 jaar blijven en nu zelfs aardbevingen veroorzaken. Ik zou zeggen, stuur eens een bloemetje ;):D.

 10. 16

  @15: “Die Hollanders mogen nu ook al bijna 1200 jaar blijven”
  Bij mijn weten zitten de Hollanders bij lange na nog niet zo lang ten oosten van het Vlie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren