Apotheek geeft EPD-weigeraars geen geneesmiddelen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo wordt u langzaam iets door de strot geduwd.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Inca

Het Antoniusziekenhuis vind ik sowieso een onsympathieke club. Recentelijk nog in het nieuws vanwege de VRE-bacterie en in Zembla vanwege gebrekkige hygiene.

Als het over privacy gaat is met name hun uitspraak in het ‘onder artsen’-lokale blaadje interessant. Want wat vonden ze nou het ergst toen ze het Antoniusziekenhuis terugzagen op tv, met gebrekkige naleving van de regels? De gevaren voor de gezondheid van patienten? De problemen in de werksfeer die het niet-naleven in de hand werken? Nee. Allereerst vonden ze het vervelend dat ze ongevraagd gefilmd waren.

Ons ziekenhuis was uiteraard onaangenaam verrast toen het van Zembla hoorde dat een journalist van het programma ongevraagd in het ziekenhuis met de verborgen camera heeft gefilmd. Met name omdat patiënten en medewerkers – weliswaar onherkenbaar – in beeld komen.
Dat neemt niet weg dat we van de beelden zijn geschrokken. We hadden verwacht dat we, zeker gezien onze extra inspanningen op dit punt in het kader van de VRE, al verder waren. Tegelijkertijd weten we ook dat heel veel mensen het wél goed doen.
Bron (pdf)

Maar goed, ik hoop op een proefproces wegens het weigeren van medische behandeling op oneigenlijke gronden… en ik ga Bits of Freedom maar eens van sponsoring voorzien.

#2 McLovin

Geloof mij, dat is niet zo bij alle apotheken. Ken toevallig een apotheker die graag klanten opneemt in het systeem als ze dat willen maar er zelf ook niet in wil staan.

#4 Inca

Je vraagt je af hoe zo’n bericht ‘per ongeluk’ ontstaat. Ik bedoel – iemand moet dat toch schrijven. Dat is niet zomaar een typfoutje ofzo. Maar goed, het is goed dat ze even zijn teruggefloten.

Als ze nu ook nog de onjuiste informatie over de kosten van een kopie van je patientendossier op hun site (en in hun beleid) aanpassen, dan wordt het misschien nog wat.

#5 Bullie

NIEUWEGEIN – Het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein kan nog niet zeggen hoe het vanaf 1 januari omgaat met een patiënt zonder Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Op de website stond dat patiënten die het ziekenhuis geen inzage willen geven tot hun EPD, vanaf 1 januari geen medicijnen meer meekrijgen.

“Zonder die toegang hebben wij geen inzicht in de geneesmiddelen die u gebruikt en kunnen wij u, voor uw eigen veiligheid, geen geneesmiddelen meegeven”, schreef de apotheek op de site.

Een woordvoerder van het St. Antoniusziekenhuis laat aan RTV Utrecht weten dat het bericht voorbarig was, en per abuis op de website is gekomen. Hoe het ziekenhuis dan wel met patiënten zonder EPD omgaat, kan de woordvoerder nog niet zeggen. “We gaan eerst intern uitzoeken hoe dit precies is gegaan.”

MEANDER
Het Meander Medisch Centrum laat aan RTV Utrecht weten dat hun apotheek wel medicijnen meegeeft, ook als er geen inzage wordt gegeven in het EPG.

Wel wordt in dat geval door de apotheek van het Amersfoortse ziekenhuis een aantekening gemaakt. Ook volgt een gesprek met patiënten. Indien mogelijk worden patiënten terugverwezen naar hun eigen apotheek, die wel het medische verleden heeft opgeslagen.

De Zuwe Hofpoort Apotheek in Woerden legt zoveel mogelijk vast in een eigen informatiesysteem. “Indien de medicatiegegevens niet bekend zijn bespreekt een medewerker met de patiënt welke medicijnen reeds gebruikt worden en worden daarna de voorgeschreven medicijnen verstrekt”, schrijft het ziekenhuis desgevraagd aan RTV Utrecht.

EPD
Vanaf 1 januari krijgt iedereen die dat wil een EPD. Behandelaars, zoals specialisten, huisartsen of een apotheek, kunnen dan medische gegevens van patiënten uitwisselen, maar alleen als mensen daar vooraf toestemming voor hebben gegeven.

Mensen die enkele jaren geleden hebben gezegd dat ze niet willen deelnemen aan een landelijk EPD, worden helemaal niet opgenomen in het systeem. Van hen kunnen de gegevens niet worden uitgewisseld.

#6 Kalief

* Proest :D *

Zo’n besluit zou het ziekenhuis een godsvermogen kunnen kosten, omdat het namelijk betekent dat de interne apotheek van het ziekenhuis geen medicijnen meer mag verstrekken aan haar eigen patiënten. Dat is natuurlijk in het voordeel van alle andere apotheken in de omgeving.

Maar, heeft dit ziekenhuis nog wel een interne apotheek (beschikbaar voor detailhandel)? Ze zou daarmee een uitzondering zijn.

Overigens is het idee er achter wel gezond. Apotheken moeten kunnen zien of een nieuw medicijn conflicteert met een oud medicijn dat de patiënt al slikt.

#7 Bismarck

@6: Apotheken moeten kunnen zien of een nieuw medicijn conflicteert met een oud medicijn dat de patiënt al slikt.

Hoezo moeten apotheken dat kunnen zien? Mij lijkt dat de behandeld arts geen recept uit mag schrijven als zo’n conflict bestaat.

#8 Noortje

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/24/arts-en-apotheker-verdienen-aan-patient-die-dossier-deelt/

Weigeren mee te doen door consumenten, lijkt steeds meer een wassen neus te worden.

#9 Noortje

En antonius heeft de boel weer teruggedraaid, oh nee, het misverstand verduidelijkt.
http://www.security.nl/artikel/44042/1/EPD-weigeraars_krijgen_toch_geneesmiddelen.html

#10 Inca

Ik ben eens even verder gaan lezen, maar lees ik nu werkelijk dat je inzage-overzichten alleen kunt aanvragen via de (ouderwetse) post, met inbegrip van een kopietje van je ID (waarom eigenlijk?), en uiteraard geen antwoordnummer? Dus dat je als patient kosten moet gaan maken om uberhaupt te kunnen controleren wat ermee gebeurt? Bij een systeem dat als kerntaak heeft digitale uitwisseling van gegevens mogelijk te maken?

En om de zaken nog af te maken, dien je een verzoek vervolgens in via een https-verbinding die niet voldoende gewaarborgd is (beheerder is onbekend.)
Wekt echt vertrouwen!

#11 Kalief

@7 Bismarck

Hoezo moeten apotheken dat kunnen zien? Mij lijkt dat de behandeld arts geen recept uit mag schrijven als zo’n conflict bestaat.

Een arts kan helemaal niet weten welke medicijnen een patiënt allemaal slikt. Dat kan hij niet omdat er immers nog geen EPD bestaat. Een arts weet daardoor alleen wat hij zelf voorschrijft en wat de patiënt hem heeft verteld.

Een apotheek ziet welke medicijnen hij aan een klant verstrekt. Dat zijn niet alleen de medicijnen van éen bepaalde arts. Natuurlijk ziet hij het niet als een klant medicijnen gaat halen bij een andere apotheek. Daarom doen apotheken ook moeilijk als ze een klant krijgen die meestal ergens anders zijn spullen haalt; die proberen ze dan terug te sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*