‘Amerikanen begonnen met bewapenen Koerden’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo schrijft nu.nl:

De Amerikaanse overheid is begonnen met het bewapenen van Koerdische strijders, die in het noorden van Irak in gevecht zijn met de extremisten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). […]

De regering van Obama heeft eerder benadrukt alleen wapens te willen verkopen aan de Iraakse overheid. De bronnen binnen het leger konden niet zeggen wat voor wapens worden geleverd en door welke afdeling van de Amerikaanse strijdkrachten.

En ondertussen gedraagt premier Maliki zich steeds meer als een despoot:

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft laten doorschemeren dat hij bij zijn voornemen blijft een gooi te doen naar een derde termijn.

Ook kondigde hij aan een aanklacht in te dienen tegen de nieuwe Iraakse president, Fuad Masum, wegens schending van de grondwet. Dat zei Maliki zondagavond in een televisietoespraak.

Ongeveer anderhalf uur voor Maliki zijn televisietoespraak hield, posteerde een opvallend grote groep agenten, militairen en anti-terreureenheden zich op sleutelposities in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

”Er is veel politie op straat. Diverse straten zijn afgesloten, net als belangrijke bruggen. Dit zijn ongewone maatregelen die de indruk wekken van een noodtoestand”, zegt een politiefunctionaris.

Het was uiteindelijk Maliki die dankzij sektarische bevoordeling de ineenstorting van het Iraakse gezag in West-Irak veroorzaakte.

Het lijk erop dat de VS daarom nu op een tweede paard aan het wedden zijn. Turkije zal dit ongetwijfeld met gemengde gevoelens bezien…

Open artikel

Reacties (19)

#1 stoethaspel

De hoeveelheid parameters die bij deze cumulatieve kwesties spelen is duizelingwekkend aan het worden.

Het heeft, in dat licht bekeken,bijna iets komisch dat zoveel mensen, van allerlei pluimage, het doen voorkomen alsof ze precies weten hoe de vork in de steel zit.

Bij mij zijn er de afgelopen maanden heel veel vraagtekens bijgekomen, met incidenteel een uitroepteken.

#2 bolke

Deel Iraq op en be done with it, klaar, dat volk wil niet met elkaar in 1 land leven, wie zijn wij om hun daar toe te dwingen.

#3 Hans Verbeek

Voor degenen zonder lange termijngeheugen.
Iets meer dan een jaar geleden dachten de Amerikanen er serieus over om de Syrische opstandelingen (lees ISIS) te bewapenen.
http://nos.nl/artikel/502739-vs-bewapenen-rebellen-syrie-optie.html

Gelukkig heeft Google dit soort informatie nog niet onvindbaar gemaakt op verzoek van de Amerikaanse regering.

#4 stoethaspel

@2

Ja, ware het niet dat dat onze wens is en je daarmee dus precies doet wat je niet zegt te willen.

#5 JANC

@3:

Syrische opstandelingen (lees ISIS)

Neen, da’s niet hetzelfde. ISIS is immers een van oorsprong Iraakse organisatie.

#6 weerbarst

@stoethaspel
Yep, met alle omgekeerde psychologie, dubbel spionnen, verdeel en heers strategieen, en schijn vriendschappen, wordt het er niet makkelijker op.
Concreet gaat het ingrijpen in noord iraq nu om westerse olie leveranties die in de problemen kwamen door USA/ISRAEL ISIS proxy soldaten met een eigen willetje. Maliki ziet na de wapenleveranties van USA aan Kurdistan de bui al hangen met zijn Koerdische President en verstevigt zijn legitieme shiitische macht (cnn noemt het coup). Erdogan wint weer glansrijk en kondigt een nieuwe gaza flotilla aan.

#7 majava

Over Erdogan gesproken. Die kan ook wel een dosis Putin gebruiken. Hij is al groot fan tenslotte. Kom op met je nieuwe Ottomaans rijk!

Ik ben bang dat die man dat ook echt ergens als een fantasietje heeft.

#8 Hans Verbeek

@7:

Ik ben bang

Ja, en dat is ook de bedoeling, majava.
Vooral bang blijven.

#9 gbh
#10 Sigi

En straks worden Amerikaanse soldaten er weer op uit gestuurd om tegen “” rebellen”groepen te vechten en sneuvelen ze door Amerikaanse kogels uit Amerikaanse wapens.
Woepie, wat is het toch fijn om wapenhandelaar te zijn!
Oh en er is niets zo goed in crisistijd dan een fijne oorlog te voeren.

#11 Inca

Meer wapens, what could possibly go wrong?

#12 euro

@9:

Stellen dat ISIS opgekomen is omdat de Syrische rebellen niet geholpen zijn is een nog grotere leugen.

#13 gbh

@12: Gelukkig ben jij het er wel mee eens dat de naar vrijheid en verlost van een misdadige dictatuur strevende heldhaftige Syrische rebellen geen ISIS zijn.

#14 Hans Verbeek

@13: de misdadige dictator Saddam Hoessein had geen Amerikaanse bommenwerpers (en geen dollars) nodig om het in zijn land rustig te houden.
Overal waar de dictator verdwijnt, ontstaat chaos, gbh. Joegoslavië, Libië en Irak. In Egypte verkoos de bevolking schoorvoetend een nieuwe dictator boven de anarchie.

#15 gbh

@14: Joegoslavië hoort nu niet meer thuis in dat rijtje, het Rusland van jouw Sint GasPutin wel.

De oorzaak ligt niet in jouw geliefde drogreden “de Amerikaanse bommenwerper” maar in het vacuum en gebrek aan democratische tradities dat de dynamiek bepaalt na het vertrek van een dictator.

#16 Bismarck

@2: Dan beginnen de problemen pas. Om te beginnen zijn er geen duidelijke grenzen tussen de “deelstaten”. Er zijn heel grote gebieden waar Arabieren en Koerden en/of mensen met verschillende religies door elkaar wonen. Dan heb je ook nog allerlei etno-religieuze groepjes die dusdanig klein zijn (Assyriërs, Turkmenen, Yezidi, Shabak, …) dat ze geen eigen levensvatbare staat kunnen vormen. En tenslotte creëer je met deze oplossing weer nieuwe problemen voor de meeste buurlanden, omdat de verschillende groeperingen ook over de grens wonen en allicht hun deelstaat ook over die grens heen willen trekken, terwijl Syrië, Iran en NAVO-bondgenoot Turkije daar waarschijnlijk niet vrijwillig aan willen meewerken. Voor je het weet mogen Nederlandse militairen dan straks de Turkse grenzen gaan helpen verdedigen.

#17 L.Brusselman

Ze geven die wapens echt niet gratis weg,maar dat hoeft geen probleem te vormen,met het doosluizen van bepaalde producten heeft de VS voldoende ervaring.

#18 L.Brusselman
#19 Curly

Misschien leeft er nog iemand van de familie van president Saddam Hussein die alle EU+US despoten kan vervangen. In de periode dat Saddam Hussein aan de macht was, was het aanzienlijk veiliger en rustiger in die regio.. Men leefde toen langer, minder ongelukkig, en met minder kans op een ellendige dood.

https://www.youtube.com/watch?v=GVa5lkMXV4s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*