‘Amerikanen begonnen met bewapenen Koerden’

Zo schrijft nu.nl:

De Amerikaanse overheid is begonnen met het bewapenen van Koerdische strijders, die in het noorden van Irak in gevecht zijn met de extremisten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). […]

De regering van Obama heeft eerder benadrukt alleen wapens te willen verkopen aan de Iraakse overheid. De bronnen binnen het leger konden niet zeggen wat voor wapens worden geleverd en door welke afdeling van de Amerikaanse strijdkrachten.

En ondertussen gedraagt premier Maliki zich steeds meer als een despoot:

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft laten doorschemeren dat hij bij zijn voornemen blijft een gooi te doen naar een derde termijn.

Ook kondigde hij aan een aanklacht in te dienen tegen de nieuwe Iraakse president, Fuad Masum, wegens schending van de grondwet. Dat zei Maliki zondagavond in een televisietoespraak.

Ongeveer anderhalf uur voor Maliki zijn televisietoespraak hield, posteerde een opvallend grote groep agenten, militairen en anti-terreureenheden zich op sleutelposities in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

”Er is veel politie op straat. Diverse straten zijn afgesloten, net als belangrijke bruggen. Dit zijn ongewone maatregelen die de indruk wekken van een noodtoestand”, zegt een politiefunctionaris.

Het was uiteindelijk Maliki die dankzij sektarische bevoordeling de ineenstorting van het Iraakse gezag in West-Irak veroorzaakte.

Het lijk erop dat de VS daarom nu op een tweede paard aan het wedden zijn. Turkije zal dit ongetwijfeld met gemengde gevoelens bezien…

Open waanlink

 1. 1

  De hoeveelheid parameters die bij deze cumulatieve kwesties spelen is duizelingwekkend aan het worden.

  Het heeft, in dat licht bekeken,bijna iets komisch dat zoveel mensen, van allerlei pluimage, het doen voorkomen alsof ze precies weten hoe de vork in de steel zit.

  Bij mij zijn er de afgelopen maanden heel veel vraagtekens bijgekomen, met incidenteel een uitroepteken.

 2. 6

  @stoethaspel
  Yep, met alle omgekeerde psychologie, dubbel spionnen, verdeel en heers strategieen, en schijn vriendschappen, wordt het er niet makkelijker op.
  Concreet gaat het ingrijpen in noord iraq nu om westerse olie leveranties die in de problemen kwamen door USA/ISRAEL ISIS proxy soldaten met een eigen willetje. Maliki ziet na de wapenleveranties van USA aan Kurdistan de bui al hangen met zijn Koerdische President en verstevigt zijn legitieme shiitische macht (cnn noemt het coup). Erdogan wint weer glansrijk en kondigt een nieuwe gaza flotilla aan.

 3. 7

  Over Erdogan gesproken. Die kan ook wel een dosis Putin gebruiken. Hij is al groot fan tenslotte. Kom op met je nieuwe Ottomaans rijk!

  Ik ben bang dat die man dat ook echt ergens als een fantasietje heeft.

 4. 10

  En straks worden Amerikaanse soldaten er weer op uit gestuurd om tegen “” rebellen”groepen te vechten en sneuvelen ze door Amerikaanse kogels uit Amerikaanse wapens.
  Woepie, wat is het toch fijn om wapenhandelaar te zijn!
  Oh en er is niets zo goed in crisistijd dan een fijne oorlog te voeren.

 5. 14

  @13: de misdadige dictator Saddam Hoessein had geen Amerikaanse bommenwerpers (en geen dollars) nodig om het in zijn land rustig te houden.
  Overal waar de dictator verdwijnt, ontstaat chaos, gbh. Joegoslavië, Libië en Irak. In Egypte verkoos de bevolking schoorvoetend een nieuwe dictator boven de anarchie.

 6. 15

  @14: Joegoslavië hoort nu niet meer thuis in dat rijtje, het Rusland van jouw Sint GasPutin wel.

  De oorzaak ligt niet in jouw geliefde drogreden “de Amerikaanse bommenwerper” maar in het vacuum en gebrek aan democratische tradities dat de dynamiek bepaalt na het vertrek van een dictator.

 7. 16

  @2: Dan beginnen de problemen pas. Om te beginnen zijn er geen duidelijke grenzen tussen de “deelstaten”. Er zijn heel grote gebieden waar Arabieren en Koerden en/of mensen met verschillende religies door elkaar wonen. Dan heb je ook nog allerlei etno-religieuze groepjes die dusdanig klein zijn (Assyriërs, Turkmenen, Yezidi, Shabak, …) dat ze geen eigen levensvatbare staat kunnen vormen. En tenslotte creëer je met deze oplossing weer nieuwe problemen voor de meeste buurlanden, omdat de verschillende groeperingen ook over de grens wonen en allicht hun deelstaat ook over die grens heen willen trekken, terwijl Syrië, Iran en NAVO-bondgenoot Turkije daar waarschijnlijk niet vrijwillig aan willen meewerken. Voor je het weet mogen Nederlandse militairen dan straks de Turkse grenzen gaan helpen verdedigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren