Amerikaanse kolenmijnbouwgigant in de problemen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Peabody Energy Corp., het grootste Amerikaanse kolenmijnbouw bedrijf, heeft bekend gemaakt dat z’n ‘going concern‘ status in gevaar is. Dat betekent dat het onzeker is of het bedrijf voldoende liquide middelen heeft om de komende 12 maanden door te komen. Het bedrijf probeert een aantal mijnen te verkopen om voldoende liquide middelen te krijgen om de rente en aflossingen op leningen te betalen. De lage kolenprijs speelt het mijnbouwbedrijf parten bij het afstoten van de kolenmijnen. Door de lage kolenprijs en verliezen zegt het bedrijf vanaf 31 maart mogelijk niet meer te kunnen voldoen aan de afspraken met kredietverstrekkers.

Mogelijk moet het bedrijf bescherming surseance van betaling aanvragen. Afgelopen jaren gingen concurrenten als Natural Resources Inc. en Arch Coal Inc. failliet, of dat ook voor Peabody dreigt is nog onduidelijk.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Hans Verbeek

Er is nog een tweede ontwikkeling, die mijnbouwbedrijven in problemen brengt. Het verbruik van steenkool daalt. In VS daalt het verbruik van steenkool met 1,7% per jaar.
Waarschijnlijk is de wereld peak-steenkool inmiddels al gepasseerd.
zie ook: http://peakoilbarrel.com/coal-shock-model/

#2 Bismarck

@1: Hoezo is dat een “tweede ontwikkeling”? Mij lijkt dat
het verbruik van steenkool en de prijs ervan behoorlijk sterk met elkaar samenhangen. Ik denk trouwens dat dat meer te maken heeft met de stand van de economie (ook China is inmiddels het slob ingedraaid, terwijl elders de economie maar niet aan wil trekken), waardoor de vraag naar fossiele brandstoffen daalt (ook olie- en gasprijzen zijn in de afgelopen 2 jaar hard ineengezakt) dan met “peak coal” (een tekort in aanbod zou immers juist tot stijgende prijzen moeten leiden).

#3 Hans Verbeek

@2: het is natuurlijk heel raar dat de lage steenkoolprijs niet automatisch tot een hoger verbruik leidt. Kennelijk is de prijs van steenkool niet langer een bepalende factor.

Het steenkoolverbruik is dus niet aan het dalen vanwege de hoge prijs, maar om een andere reden: de economie…

Maar waarom wil de economie niet verder groeien, Bismarck?
De prijs van olie en steenkool is erg laag. Ook andere grondstoffen zijn goedkoop. Er is kapitaal genoeg bijgedrukt door de centrale banken en er zijn heel veel goedkope arbeidskrachten.
Heb jij enig idee wat de factor is die economische groei verhindert?

#4 Bismarck

@3: “Er is kapitaal genoeg bijgedrukt door de centrale banken “
Maar dat kapitaal komt niet bij consumenten. Deels zit dat hem in die laatste “er zijn heel veel goedkope arbeidskrachten”. Goedkope arbeidskrachten hebben niet voldoende kapitaal om te consumeren. En dan hebben we het nog niet over het record aantal werklozen. Dan kan de brandstof nog zo goedkoop zijn, als wat je ermee maakt niet verkocht wordt, heeft het geen zin de brandstof te kopen.

#5 Hans Verbeek

@4:

Maar dat kapitaal komt niet bij consumenten.

Inderdaad. Er wordt minder verkocht door de dalende koopkracht en dus dalen ook de produktie van goederen en het verbruik van grondstoffen..
Eén oplossing om de koopkracht te laten stijgen is helikoptergeld: reparatie van de koopkracht door de overheid. Voorbeelden daarvan zijn de bijstand, hypotheekrente-aftrek, kwijtschelden van studieschuld, huurtoeslag, zorgtoeslag en het “arbeidsloos inkomen”. Misschien gaat de regering de AOW verhogen om de korting op pensioenen te compenseren.

Aan de andere kant spelen ook de Tweede Hoofdwet en de wet van het laaghangende fruit een rol. In de 19e en 20e eeuw zijn de makkelijk winbare fossiele brandstoffen grotendeels opgestookt en de rijkste metaalertsen verbruikt. Nu resten nog de moeizaam winbare grondstoffen en de armere ertsen voor de volgende generatie. En recycling van metalen en grondstoffen kost hoe dan ook meer energie dan het gebruik van de rijke ertsen uit het begin van het industriële tijdperk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*