1. 3

  Op één punt heeft de rechter wel gelijk: Of er bij het gebruik van een bepaalde onderzoeksmethode iets gevonden wordt, staat los van of de methode geoorloofd is in een bepaalde situatie.

 2. 4

  @3: Eh…

  Korman’s decision dealt a major blow to privacy activists. He not only ruled that the confiscation was justified by what agents found on Abidor’s laptop…

  Dus volgens hem staat het er NIET los van?

 3. 5

  Nog iets waar de rechter wel gelijk in heeft, al is het om de verkeerde redenen:

  the judge went on to suggest that people could mitigate the risk of a overly intrusive search by just leaving the laptop at home when traveling internationally, and that it “would be foolish, if not irresponsible” for globetrotters to keep sensitive data on their devices.

  Security-bewuste mensen, vaak mensen die beroepsmatig reizen voor bedrijf of organisatie, nemen al heel lang geen data meer mee als ze landen bezoeken met een twijfelachtig regime. Of dat nu de China of Iran is, of de VS of Groot-Brittanië o.i.d.

  Neem je toch een laptop mee dan moet vooraf de harde schijf compleet gewist zijn met daarvoor geëigende software, het besturingssysteem en de applicaties moeten vers geïnstalleerd zijn, er staan hoogstens wat onschuldige bestanden/documenten op waarvan het niet erg als ze worden ingezien (om geen argwaan te wekken). Je zorgt er ook voor geen versleutelde bestanden of schijven/media bij je te hebben, want als ze die tegenkomen kunnen ze je rechtens en buitenrechtelijk dwingen om je wachtwoorden af te staan.

  Dit geldt natuurlijk ook voor telefoons, mediaspelers en dergelijke.

 4. 7

  Goh, als de NSA weet dat een bepaald persoon naar de VS toe komt en ze hebben geen enkele manier om die persoon te pakken dan plempen ze de harde schijf vol met belastend materiaal en dan ‘tippen’ ze de douane.

  En hopla weer een reden voor een enkeltje Guantánamo Bay.

 5. 9

  Hoger beroep en weer zijn wat advocaten, rechters, journalisten rijker geworden dan ze behoren te zijn. Rechtspraak is een economie op zichzelf.

 6. 10

  “The judge tossed out the idea that digging through personal devices was a privacy invasion because officials take care to respect travelers’ personal property and because so few electronic devices were searched at the border the risk was minimal. Homeland Security’s Customs and Border Protection agency puts the number at about 15 a day.”

  Een rechter die moet beslissen of massaal doorzoeken van elektronische apparaten straks in principe mag beroept zich op het brilliante feit dat het in de tijd dat de regels nog onduidelijk waren (geen rechter had een uitspraak gedaan) nog niet veel elektronische apparaten doorzocht worden. De ledenadministratie van Mensa kan dus wel thuis blijven…

  Je kunt geen bom, vuurwapen of illegale immigrant meesmokkelen in een elektronisch apparaat. Dus met terrorisme of concrete verkeersveiligheid heeft het niets te maken. Daarnaast is er in Amerika wel gewoon papieren briefgeheim aan de grens en kun je wel zeggen dat iemand kinderporno op een elektronisch apparaat het land binnen kan smokkelen maar dat geeft geen reden om alleen maar reizigers aan de grens te controleren en niet burgers in het land of het internet zelf.

 7. 11

  @5:

  Reken maar dat als je zulke maatregelen treft ze je juist als verdachte gaan zien en het ze niets kan schelen dat jij zegt dat de rechter die erover heeft beslist zelf mensen heeft aangeraden geen data mee te nemen. Heerlijk toch wanneer de burger wordt vermaald tussen elkaar tegensprekende overheidsinstanties…

 8. 14

  @12: Bolke heeft gelijk: als het werkelijk de bedoeling is om gevoelige data te smokkelen, dan is dat geen enkele probleem. En voor het geval dat ze dat kaartje inderdaad vinden, gewoon de boel goed versleutelen, dan hebben ze nog niks.

  Het is de zoveelste maatregel die niet tegen terrorisme is gericht, maar uitsluitend de (politieke) controle van ons, burgers, op het oog heeft. In de VS is de dictatuur reeds een feit.

 9. 16

  Als je toch data fysiek mee moet nemen

  Dan stuur je het gewoon met FedEx tussen een hele berg andere meut. Niemand die bij een koerier alle pakketjes door gaat nemen.

 10. 17

  @11:

  @5:

  Reken maar dat als je zulke maatregelen treft ze je juist als verdachte gaan zien

  Als je dat soort maatregelen neemt, en verstandige mensen doen dat, dan kunnen ze je helemaal niets maken. Het idee is dat je computer absoluut niets bevat, zelfs geen aanwijzing, waar ze je op kunnen pakken. Dat ze dus gerust alles mogen bekijken, je harde schijf mogen kopiëren, enz.

 11. 18

  @14:

  @12: Bolke heeft gelijk: als het werkelijk de bedoeling is om gevoelige data te smokkelen, dan is dat geen enkele probleem. En voor het geval dat ze dat kaartje inderdaad vinden, gewoon de boel goed versleutelen, dan hebben ze nog niks.

  Nee, beslist niet doen. Als ze versleutelde data aantreffen die je blijkbaar verborgen hebt willen houden en als je ook nog weigert om deze op bevel te ontsleutelen dan ben je in dat soort paranoïde landen sowieso strafbaar, ongeacht de eventuele inhoud van die gegevens.

  Aesir #15 heeft gelijk, fysieke media smokkelen moet je uit je hoofd zetten. Als je serieus bent, zorg er dan voor dat je versleutelde zooi ergens in de cloud wordt bewaard en dat je weet hoe je daar ongezien aan kunt komen.

  Het is de zoveelste maatregel die niet tegen terrorisme is gericht, maar uitsluitend de (politieke) controle van ons, burgers, op het oog heeft. In de VS is de dictatuur reeds een feit.

  Dat is correct, al geldt het niet alleen voor de VS.

 12. 19

  @18: Ik heb dat probleem helemaal niet, aangezien ik geen data bezit de moeite waard zijn om te smokkelen of te versleutelen. Ik wilde slechts aangeven dat de motivatie die voor dit soort maatregelen wordt gegeven niet deugt.

  Maar door die (politieke) controle van ons, burgers, voel ik me wel direct geraakt. Nou ja, ik ben oud en der dagen zat en met pensioen, maar in principe…., ja.

 13. 20

  @17:

  Ze kunnen wel je elektronica uit elkaar halen (en dus “per ongeluk” beschadigen), je dagenlang vasthouden, de witte rubberen handschoen gebruiken, etc…

 14. 23

  Die munten of zegelringen gaan door de rontgen.

  Op de SD-kaart in je camera “staan alleen maar foto’s”. Voor de zekerheid wat naaktfoto’s van je vriendin op mikken om een afleiding te creeeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren