Amerika en China sluiten klimaatakkoord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een ambitieus plan waarbij China’s uitstoot in 2030 niet meer groeit, en de VS 26% tot 28% minder uitstoot dan in 2005. Nu de Republikeinen zowel het Huis als de Senaat in handen hebben is het de vraag natuurlijk in hoeverre dit een dode letter is, en in hoeverre China dit weet. En zelfs als het doorgaat, dan nog rijst de vraag of “politiek ambitieus” ambitieus genoeg is.

Open artikel

Reacties (8)

#1 zmoooc

Ambitie (< Lat. ambitĭo, -ōnis: "het dingen (naar een ambt)"), ook wel eerzucht genoemd, is het "streven om carrière te maken"[1] en de daarmee vaak gepaard gaande "zucht, dorst naar eer of roem"

Als we ons dit akkoordje over een tiental jaar uberhaupt al herinneren zal van eer of roem geen sprake zijn. Waarschijnlijk zullen we het eerder over schuldvraag hebben. Dit is onvoldoende, slap en bijkans zinloos. Ambitieus is het al helemaal niet.

Sterker nog, ik acht de kans groot dat technologische vooruitgang op energiegebied sneller zoden aan de dijk zet dan deze "ambitie"…

Niet dat Nederland overigens recht van spreken heeft. Binnen de EU doen we het niet slecht, maar vergeleken met China produceren wij per hoofd van de bevolking toch echt 2x zoveel CO2.

#2 Hans Verbeek

Een ambitieus plan waarbij China’s uitstoot in 2030 niet meer groeit

Het is heel waarschijnlijk dat China’s uitstoot al voor 2020 gaat afnemen. Het steenkoolverbruik in China lijkt dit jaar af te nemen.. Het aardolieverbruik in China stijgt niet verder.

Energie-opwekking uit duurzame bronnen groeit sterk.

De ontwikkelingen in de echte wereld gaan sneller dan de politici en klimaatonderhandelaars kunnen bijhouden.

#3 Fokko

@1: Was het maar zo dat China nog steeds per hoofd van de bevolking de helft van onze uitstoot had. Terwijl Europa en Nederland heel langzaam iets minder zijn gaan uitstoten de afgelopen 10 jaar, is China heel snel veel meer gaan uitstoten. Nu stoot China per capita grofweg net zoveel uit als de EU en maar 25% minder dan Nederland. (Nederland doet het slechter dan de EU omdat we relatief rijk zijn en veel petro-industrie hebben).
Zie bijvoorbeeld http://edgar.jrc.ec.europa.eu/news_docs/pbl-2013-trends-in-global-co2-emissions-2013-report-1148.pdf, Figure 2.4, bladzijde 18.

#4 Hans Verbeek

Aanvulling @2:
over de eerste 10 maanden van 2014 produceerde China slechts 0,3% meer steenkool dan over dezelfde periode in 2013.
http://uk.reuters.com/article/2014/11/11/china-coal-output-idUKB9N0QA01A20141111
De import van steenkool ligt in 2014 5,3% lager dan in 2013.
http://cassandraclub.wordpress.com/2014/09/18/gaat-het-steenkoolverbruik-in-china-dalen/

De Chinese CO2-uitstoot zal maar nauwelijks stijgen dit jaar.

#5 Herman Vruggink

Is het ambitieus genoeg? Goeie vraag. Is het ambitieus genoeg voor Europa? Europa heeft immers duidelijk laten doorschemeren dat de voorgenomen reductie van 40% voor 2030 t.o.v. 1990 alleen doorgang gaat vinden indien China en Verenigde staten ook met ambitieuze doelstellingen komen…. Het lijkt mij logisch dat Europa zich aanpast bij Verenigde staten en China: 30% reductie t.o.v.1990 in 2030 is dan al ver voor de muziek uit….

#6 Hans Verbeek

@5: de meeste Europese landen voldoen al aan de Kyoto-doelstelling, 6 tot 8% reductie t.o.v. 1990.
Ik denk dat die 30% reductie al ver voor 2025 gehaald gaat worden, Herman. Na 2030 is het Nederlandse aardgas op: ik ben benieuwd welke vorm van koolstof we dan gaan verbranden

#7 roland

@1: “dat technologische vooruitgang op energiegebied sneller zoden aan de dijk”
– “vooruitgang” leidt vaak tot meer uitstoot, zie de luchtvaart.

@3: “Nederland heel langzaam iets minder gaan uitstoten”
– Omdat onze uitstoot buiten de grenzen niet meetelt, zoals voor onze Chinese produkten, transport ervan, onze luchtvaart …

#8 JANC

@4: CO2 uitstoot uit steenkool. Maar reken je niet rijk: Hoeveel auto’s, motors en trucks rijden er rond in China?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*