Algemeen kiesrecht nog wel een goed idee is?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (28)

#1 su

Wat is dit voor dictatoriale vraag? Natuurlijk is de algemeen kiesrecht een goed idee.

#1.1 Bismarck - Reactie op #1

En ik heb ook zo mijn bedenkingen bij de zinsconstructie.

#2 majava

En dan te bedenken dat algemeen kiesrecht nog geen 100 jaar een feit is in Nederland. Maar goed, wat er fout is gegaan is dat deze stumperds van het idee af stapten dat er mensen zijn die ergens meer verstand van hebben en dat je het besturen van een land daar aan over laat. Nee, op een moment werd er op een andere manier gehoor gegeven aan het altijd al gehoorde dat de politiek te ver van het volk af staat. En zo werd de politiek vanzelf het volk, met bestuurders die qua kennis en kunde vaak net zo de weg kwijt zijn als dat volk wat je in dit filmpje ziet.

En daarom hoor je nu ook in Den Haag in een aantal partijen het inhoudsloze getetter dat er ‘iets moet gebeuren’.

Tip voor de niet populistische politicus: blijf nadenken, maar gooi af en toe als de camera, microfoon of pen in de buurt zijn er even een echte compleet fact-free leus uit die deze doelgroep bedient. Zij zullen je nooit afrekenen op waarheidsgehalte en als je dat hier en daar rondstrooit, dan gaat zoiets een eigen leven lijden en wordt het vanzelf waar. Die tactiek werkt!

#3 Raman

Algemeen kiesrecht is een heel slecht idee geweest. Bij het algemeen kiesrecht is de stem van een ongeschoolde/laaggeschoolde evenveel waard als de stem van een intellectueel en de stem van een werkloze/uitkeringstrekker evenveel waard als de stem van een belastingbetaler. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat je met het algemeen kiesrecht waardeloze politici en bestuurders zal krijgen immers tokkies zullen over het algemeen op tokkies gaan stemmen. Winston Churchill zei het al, een 5 minuten durende gesprek met de gemiddelde stemmer is het beste argument tegen de democratie. Het zou beter zijn om terug te keren naar het oorspronkelijke idee v.d. democratie a la Griekse stijl en het stemrecht alleen maar te reserveren voor diegene die een opleiding hebben genoten en d.m.v. belastingen een bepaald minimumbedrag bijdragen aan de Staatskas.

#3.1 cerridwen - Reactie op #3

Nederland is nog altijd een van de meest welvarende, gezonde en gelukkige landen ter wereld.

Dat valt dus wel mee met die slechte bestuurders sinds de invoering van het algemeen kiesrecht.

#3.2 su - Reactie op #3

Churchill was als aristocraat al lid van de regerende klasse. Allicht dat hij tegen de algemene kiesrecht was. Ook was hij een bewonderaar van Mussolini’s politiek en niet wars van oorlogsmisdaden. Echt een posterboy voor de regentenmalaise die je voorstaat.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.3 L.Brusselman - Reactie op #3

Volgens mij is dit een regelmatige reaguurder,onder een andere nick, die de boel een beetje loopt te stangen met borrelpraat.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.4 Bismarck - Reactie op #3

“Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat je met het algemeen kiesrecht waardeloze politici en bestuurders zal krijgen”

Dat is een beetje in tegenspraak met de voorgaande zinnen. Immers alleen goed opgeleide en aardig verdienden begrijpen hoe democratie wel moet.

#4 Levi

Nederland staat dankzij het populisme er het slechtst voor sinds het einde van de Tweedewereldoorlog. Het populisme (en het samenwerken met populisten) is het resultaat van angst voor de kiezer. Wat er eerst was: domme kiezers of bange bestuurders is een kip-ei verhaal dat wordt gefaciliteerd door het algemeen kiesrecht. Uiteraard zit er in een democratie met algemeen kiesrecht een zelf-corrigerend mechanisme: slechte leiders worden weggestemd, maar dit gebeurt meestal pas als de schade (crisis, oorlog) al gedaan is. Ook nu weer, maar waarschijnlijk moet de Nederlandse kiezer nog iets meer door elkaar geschud worden (massaontslagen, armoede, oorlog) voordat ze begrijpt dat ze op een gevaarlijke demagoog (Wilders) heeft gestemd, getuige de domme reacties in het filmpje.

#5 McLovin

George Carlin said it best:

http://www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk

Kan zijn logica wel waarderen…ik denk dat ik ook maar thuis blijf aanstaande verkiezingen, and have something little to show for…

#5.1 Harm - Reactie op #5

+1

#6 weerbarst

Niet zoveel mis met de mensen in het filmpje toch? zeker gezien het versneden is door geenstijl.

#7 Taco Zip

In landen zónder algemeen kiesrecht is het landsbestuur doorgaans beter?
Het filmpje geeft hooguit een indicatie dat we ons zelfs na meer dan 100 jaar leerplicht geen bezuinigingen op onderwijs kunnen permitteren.

#8 TisMeWat

Ja hoor, ook “domme” mensen moeten mogen stemmen.

Waar denkt men de arrogantie vandaan te kunnen halen om anders te suggereren? Wie gaat dan beoordelen wie te “dom” is? Zeker net zo’n commissie als de “fatsoenscommissie” van Kinneging, waar men zichzelf als de hoogste instantie van wijsheid inschat.

Tsjongejonge.

#8.1 Waldorp - Reactie op #8

Nou daar komen we toch wel uit? We beginnen met stemrecht voor iedereen met VWO of hoger en als dat goed gaat mogen de havisten er na 25 jaar ook bij.

#8.2 TisMeWat - Reactie op #8.1

Alsof een VWO-diploma (of IQ-score) een garantie biedt voor “intelligentie”. Als ik eens na ga wat voor “dombos” er (ook) in mijn klas zaten, rijtjesstampers zonder enig spoor van intelligentie…

Maar goed, ik begrijp best dat de opmerkingen als satire bedoeld zijn.

#8.3 Olav - Reactie op #8

Ik vind het niet belachelijk om te vragen van iemand die komt stemmen om (ongeveer) te weten waar die verkiezingen over gaan. Om het verschil te kennen tussen parlement en regering, bijvoorbeeld.

#8.4 TisMeWat - Reactie op #8.3

Beste Olav,

Ok. Leg jij mij dan eens uit waar de verkiezingen over gaan, en en-passant ook even het verschil tussen parlement en regering.

Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor een intelligent man als jijzelf?

#8.5 Olav - Reactie op #8.4

T: Leg jij mij dan eens uit waar de verkiezingen over gaan,

Ligt eraan over welke verkiezingen je het hebt. Parlementsverkiezingen gaan over de samenstelling van het parlement, de volksvertegenwoordiging.

T: en en-passant ook even het verschil tussen parlement en regering.

Belangrijk verschil is o.a. dat je kan stemmen voor het parlement, en niet voor de regering. Veel mensen beseffen zich dat totaal niet. Die denken dat ze gaan stemmen voor wie er minister-president mag worden. Ook geloven ze dat de regering de baas is in het land en dat de volksvertegenwoordiging er alleen maar zit om de regering een beetje in de gaten te houden.

#8.6 TisMeWat - Reactie op #8.5

Sorry, Olav, maar ik als voorzitter van de “Kiescommissie tot nut van de bescherming van het kiesrecht” verklaar jou hierbij als ongeschikt.

Vraag me niet waarom, gewoon omdat het kan en omdat ik het vind…

Maar je mag het over 4 jaar nog eens proberen.

#8.7 Olav - Reactie op #8.5

Tismewat = troll.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #8.5
 • Vorige reactie op #8.5
#8.8 TisMeWat - Reactie op #8.5

Olav = ietsteserieus

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #8.5
 • Vorige reactie op #8.5
#8.9 McLovin - Reactie op #8.5

Een intelligentie test lijkt me wat voorbarig ik gun minder intelligente mensen zoals mijzelf namelijk graag het recht om te stemmen (of ik er gebruik van maak is een ander punt) maar wat op zich wel een interessant gedachte experiment zou zijn is dat je op z’n minst een (goed) onderbouwd argument moet hebben waarom je op iemand of partij stemt. Dus “omdat ik vind dat er teveel buitenlanders zijn die knofloof vreten stem ik op Geert” is een onderbouwde mening (ik ben het er niet mee eens maar wie ben ik) en dus wordt de stem van die meneer of mevrouw geldig verklaard. Net als argument: ik heb een casa van 350.000 exl. 30.000 aan verbouwing luxe keuken en badkamer en een top hypotheek en ik wil 1 keer op skivakantie en 1 x luxe verre oorden vakantie en 1 x een lange week bungalowpark per jaar want ik werk keihard en wil ook keihard genieten dus die hypotheek aftrek motten ze afblijven en ook moeten ze de belasting verlagen voor de hoogste belastingschijf en daarom stek ik Stef Blok” is ook een prima argument. Net als “alle rijken zijn aso’s en ik leef van de bijstand en dus mot die zo blijven en eigenlijk omhoog en daarom stem ik SP”, en net als “dieren hebben ook recht op leven want me cavia is heel schattig en me handje fluffie ook en zo een legbatterij kip is helemaal….”, “Jezus leeft en de Bijbel zegt dat…” etc etc nouja u snapt het wel. Maar stembiljetten met antwoorden als “ja ik weet nie…gewoon want me ouders/vriend/studiegenoten/ de buren stemmen er ook op” of ja omdat ie zo een lekker kontje heeft” “hij lijkt zo op Harry Potter” …”Gewoon omdat ie de waarheid zegt” etc worden meteen versnipperd.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #8.5
 • Vorige reactie op #8.5
#8.10 jsk - Reactie op #8.5

@24: Mwah, jij gaat bepalen wat nou een goede redenering is. Daar heb ik niet zoveel vertrouwen in.

@22: neemt zichzelf iets te serieus denk ik.

#8.11 Harm - Reactie op #8.4

#9 Hanenwurger

Algemeen Kiesrecht is natuurlijk lachwekkend. Democratie ook. We zouden regeert moeten worden door dhet eerste de beste buitenaardse collectief die ons toevallig passeert. Schromelijke zelfoverschatting van mensachtigen kent geen grenzen meer.

#9.1 Olav - Reactie op #9

Resistance is futile… ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*