1. 1

    Hrm. Ik had miljonair kunnen zijn en meerdere Nederlandse kranten uit hun lijden kunnen verlossen. Helaas.

    Ik hoop dat zoiets niet meer zal voorkomen, dit is een overwinning voor alle artiesten en de eigenaars van eigendomsrechten.

    Dat is natuurlijk onzin. Misschien dat dit in specifieke situaties waarin fotos zeldzaam zijn (zoals bij een ramp in een gebied met een lage Twitterdichtheid) of de fotos van beduidend hoge kwaliteit zijn een verschil gaat maken. Misschien dat het ervoor zorgt dat er vaker toestemming wordt gevraagd. Maar een overwinning voor eigenaars van eigendomsrechten is het waarschijnlijk niet; er zijn namelijk meestal meer dan genoeg fotografen die het een eer vinden als hun foto zonder compensatie in de krant komt. En die zitten ook op twitter.

    Zonder enorme cultuurverandering gaat dit nooit veranderen. En zonder technologie die het betrouwbaar achterhalen van contenteigenaar, betrouwbaar meten van publicaties betrouwbaar en laagdrempelig uitvoeren van micropayments mogelijk maakt, wordt dat niks. Gaat dat eenmaal vanzelf, dan wordt het een heel ander verhaal, dan worden we ineens allemaal eerlijk betaald voor onze content. Dat is mijn utopie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren