Advies SODM: gaswinning Groningen moet van 21,6 naar 12 miljard kuub terug

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Advies Staatstoezicht Op De Mijnen (SODM): gaswinning Groningen moet van 21,6 naar 12 miljard kuub terug.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Bismarck

Maar van de Gasunie moet het minimaal 14 miljard kuub zijn (of meer bij een strenge winter).

#2 majava

Is er al eens ergens een goed stuk door iemand geschreven over de gevolgen van dit? Zat er toch al aan te komen, dat de gaswinning sterk terug zou moeten en ik heb geen enkele illusie dat zoiets zonder pijn en moeite zou gaan. Maar hoeveel en waar, daar ben ik benieuwd naar.

#3 Arjan Fernhout

Even de titel vertalen: eigenlijk staat er: stop nu eens met dat wezenloze exporteren van grote hoeveelheden aardgas naar het buitenland (vnl. Duitsland) ten koste van Groningers gedurende decennia en geef een keer toe dat die miljarden gespendeerd aan ‘peakshaving’ gedurende te verwachten ‘zeer strenge winters’ niets anders dan handel met belastingcenten was.

#4 Janos

@2

Maar hoeveel en waar, daar ben ik benieuwd naar.

Ach, er is altijd nog wel wat te halen bij de armen. /cynisme uit

#5 HijWeer

Heeft er iemand een zakdoek? Want ik heb last van de Dutch Disease.

#6 Lutine

Het is natuurlijk een nare toestand voor alle mensen in Groningen.
Maar een geluk bij een ongeluk is dat we zo langzamerhand afstevenen op een deltaplan voor een energiewende.

Een halve eeuw wanbeleid op energiegebied dient te worden bijgesteld. Het is een onbegrijpelijke zaak dat er nog steeds nieuwe huizen gebouwd worden met een aardgasaansluiting. Weggegooid geld. Russisch gas wil ook niemand die bij zijn volle verstand is, want hoogcalorisch. En een tsaar die ons land bedreigt door het gas af te sluiten is een horror scenario.

Er zit m.i. weinig anders op dan een spoedscenario te bedenken. Niet voor ergens in 2030 of 2040 (lekker ver weg), maar voor in 2023 of zoiets. En natuurlijk hopen dat we geen elfstedentochten krijgen de komende 5 jaar.

#7 Arjan Fernhout

@5: Zo! Mijn respect. Als geschiedvervalsing is uw reactie een beauty. Zelfs Joop den Uyl verzuchtte in de jaren ’70 al dat in de discussie over kosten en baten aardgas een verstorend element is: “Hadden we dat aardgas maar nooit gevonden.” De neoliberalen daarna hebben nooit geprobeerd om dat aardgas als reserve achter de hand te houden bij de overgang naar duurzame energie. De export-baten werden gebruikt om het deficiet van marktfundamentalisme te verbergen. Ik zag het moment waarop de PvdA zichzelf vernietigde. In dit geval was het Martijn van Dam die het beleid van Henk Kampf verdedigde. Seppoku! Geheel naar mijn wens.

#8 analist

@4: Ha die betalen ook rond de 50% belasting? goed om te weten. hoe gaat het met je experiment?

#9 Dehnus

@3: Ja geef de Duitsers maar de schuld, lekker FVD laf weer.

HET IS DEN HAAG! Die dit doet. En dan kunnen de klimaatontkennende Wierd Dukjes samen met “LeefBaar Midden Groningen Nimbys” wel anders zeggen, maar het blijft Den Haag, niet Berlijn, niet Brussel. Nee DEN HAAG! Terwijl de Wierd Dukjes nog gene 10 jaar gelden zeiden samen met de Nimbys dat we maar moesten stikken en ons nog Eco terroristen noemen (Stank voor dank heet dat ook wel)).

#10 Hans Verbeek

Alleen een linkje naar de website van rtvnoord.
Waarom geen achtergrondverhaal over de gaswinning in Groningen en de eventuele gevolgen van een verdere afname van de gaswinning?
2017 was het eerste jaar in de geschiedenis dat Nederland meer gas verbruikte dan het uit eigen bodem kon winnen.
https://cassandraclub.wordpress.com/2018/02/22/nederland-kan-niet-meer-in-eigen-aardgasverbruik-voorzien/

#11 anoniem

Er wordt dus nog steeds gas gewonnen maar nu op halve snelheid. De ondergrondse druk neemt dus nog steeds verder af maar langzamer.

De frequentie van de aardbevingen zal waarschijnlijk dus afnemen maar de kracht wellicht niet. Of rekent men op meerdere en kleinere aardschokken?

Ik ben geen specialist hier.
Een geoloog gespecialiseerd in aardbevingen aanwezig?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*