Academische slaven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Beurspromovendi, de nieuwe slaven van Academia. Al meermaals geprobeerd, steeds mislukt. Maar uit een lezenswaardig artikel in de NRC blijkt dat het er nu toch echt van gaat komen:

In september gaat aan de Rijksuniversiteit Groningen een experiment van start met zogeheten beurspromovendi. (….) De komende vijf jaar worden in Groningen 850 promotiestudenten aangenomen. Deze promovendi krijgen een beurs voor hun werk en blijven student, in tegenstelling tot hun collega-promovendi met een werknemersstatus.

Een beursaal krijgt minder geld, bouwt geen sociale voorzieningen (pensioen bv) op en wordt dus feitelijk uitgebuit. Het is een prima manier om vooral vrouwelijke studenten al vroeg bij te brengen dat ze vooral niet aan gezinsplanning hoeven te denken.

Maar dan de reden waarom de Universiteit Groningen dit zou doen, het is namelijk begaan met toekomstige studenten

de universiteit ziet het als een manier om meer studenten te kunnen laten promoveren en hun zo een betere kans te bieden op een goede carrière binnen of buiten de wetenschap.

Tja, uiteindelijk komt tien procent van de huidige studenten in de wetenschap. Als we er meer gaan opleiden komen er nog meer in de wetenschap? Bonkbonkbonkbonk.

Open artikel

Reacties (20)

#1 Lennart

A, het is ze toch uiteindelijk gelukt ? Hier waren ze vijftien jaar geleden ook al mee bezig. Tsja. Laten we hopen dat dit bij een experiment blijft.

#2 bolke

Tsja, het idee dat iedereen moet studeren komt steeds verder onder druk te staan, mensen moeten eens leren dat studeren geen betere kans op werk bied.

#3 McLovin

hehehe juist net zoals met het nieuwe leenstelsel er minder mensen gaan studeren, gaan er zo meteen minder promoveren. Top man die Nederlandse Kennis-economie. Broeha!! (~ diabolische lach)

PS: Ik neem aan dat over twee jaar de bestuurders van de RUG een extra bonus krijgen omdat ze de personeelskosten hebben teruggedrongen…..

#4 Anton

Bij de rug wordt je al bijna verplicht tot nog ‘research master’ van niet 1 maar 2 jaar, anders kom je er niet tussen. Mocht je tijdens je reguliere master ontdekken dat phd. een optie is dan ben je al te laat. Een 2e master betaal je volledig uit eigen zak (ca. 10.000 p/j). Daarna kreeg je tijdens de phd nog eens 400 minder dan gemiddeld. En ben je verplicht tot 10% van je tijd lesgeven.

Het was al een slechte deal. Nu helemaal.

#5 JANC

@2: Werkelijk? Dan leef ik kennelijk in een andere wereld.

#6 Lennart

@4: Wacht even, gaan ze die beurspromovendi ook verplichten om les te geven ? Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

#7 McLovin

@6: Nee joh, dat is een opportunity, een eer dat je mag lesgeven, kan je ervaring opdoen! Welcome in het nieuwe arbeidsparadigma.
Maar de gemiddelde neo-liberale voorstander zal het wle schuiven onder de noemer; investeren in je zelf ofzo.

#8 Dehnus

Ah, faculteit economie is weer eens bezig. :P. Hebben weer een proefje om “geld te besparen!” terwijl de directeur dik centen in de zak steekt.

Ik moet zeggen dat het op andere faculteiten beter geregeld was. Je kreeg goed betaalt en ook met pensioen afdracht :).

#9 Bismarck

@7: Je zou het zelfs onder de noemer onderwijs (krijgen!) kunnen schuiven; Academisch werk houdt immers ook onderwijs geven in, dus dat moet je als (beurs)promovendus ook leren. En hoe leer je dat beter dan in de praktijk?

#10 beugwant

Het is een misverstand te denken dat iemand die goed is in een discipline ook goed is in het overdragen van die kennis. De beste leraren die ik heb gehad, hobbelden een beetje achteraan met het voeren van titels.

#11 Amateur Commenter

@9: Vergeet niet dat je alleen maar door hardvochtig jezelf kapot te werken een kans op carriere maakt. Althans, zo ziet men graag succes ontstaan.

#12 Lennart

@7: Het valt me nog mee dat er geen leenstelsel voor promovendi is voorgesteld …

#13 Amateur Commenter

Zo’n leenstelsel is slechts een kwestie van tijd, Bussemaker heeft het al eerder voorgesteld. Want in de US doen ze het ook en kijk wat voor mooie universiteiten daar staan.

@10: Het vertalen van complexe kennis naar een simpel gegeven is iets wat heel veel energie kost. En tijd is nou net iets wat de meeste academici nou net niet hebben. Vooral wanneer lesmaterialen niet te combineren zijn met onderzoek.

#14 Olie B. Bommel

Lennart: zie het lesgeven gewoon als een stage, krijgt een doorsnee student ook weinig tot niets voor betaald.
Ergens is het zelfs nog bizarder: co-assistenten maken in Nederland meestal meer dagen dan een doorsnee ziekenbroeder/zuster, moeten ook werk doen dat complexer wordt gevonden (diagnoses stellen e.d.) maar hiervoor zelfs maar een vergoeding krijgen, natuurlijk niet.

#15 Dehnus

@12: Komt er ook nog wel aan, dit komt van de mensen die op de RUG een “GMAIL” account systeem door de strot hebben geduwd. Want “Dat was goedkoper en beter! Hebben we geen eigen servers meer nodig.”

Gelijk daarop ging IBM en andere onderzoekspartners steigeren :D. Logisch die willen niet hun bedrijfsgeheimen op servers van Google hebben staan :D. Maar goed daar denkt zo’n “Alfa mannetje RAAAAAH” natuurlijk niet bij na ;).

#16 Dehnus

@13: Jup, en nog maar te zwijgen over die andere slaven die betaalt worden met een “opleiding” tot ze een blessure krijgen. De sportscholarships. Je weet wel die mensen waar heel dik aan verdient word, de trainer miljoenen aan verdient, EA dik geld aan verdient, hele stadions voor neer worden gezet? Maar zelf geen cent krijgen:D.

Ook de rest van de opleiding mag inleveren, want er moet weer een groot station komen voor het nieuwe basketbal team :P.

Dat zie’t zo’n VVDer of excuusVVDer (PVDA) en denkt “ooh dat wil ik ook!”. :P

#17 Henk de Waal

@15:

Kan het ook te maken hebben dat de RUG echt ziek slecht is op ICT gebied? Allemachtig, heb er gestudeerd. Je zou toch denken dat voor een uni met een IT opleiding een mailaccountje niet al te moeilijk is. En wat te denken van al die talloze serverproblemen. Zat je weer eens in de UB te werken, knalde je account er weer uit. En dat gebeurde echt zeer regelmatig gedurende een lange periode.

#18 zaz

moeten ze maar niet zo de kont van de professor likken en een beetje voor zichzelf opkomen daar in de slachtofferfabriek

#19 Dehnus

@17: Dat viel meestal wel mee, het lag er wel eens uit, maar eerder door onderhoud of omdat elke faculteit zijn eigen regeltjes opstelde en er dogmatisch niet van af wou wijken.

Zo erg zelfs dat ik een keer de hele mail inhoud van de AI afdeling (onderdeel van maar niet de faculteit zelf) kon downloaden. Die hadden zo “trots” haar eigen mail server, maar waren vergeten hier encryptie over uit te voeren. Ook hadden ze de mappen volledig openstaan voor buiten af. Je kon er zo bij en de hele zooi downloaden.

Heb er gelijk even een tarretje van gemaakt (niet doorgestuurd want ik wou mensen geen schade doen) en en nader hand oppervlakkig gekeken hoeveel het was. Nou alles stond er inclusief discussies over cijfers :D. Maar toch conservatief vast houden aan non argumenten als “minimaal een 6!” want we waren geen 5.5jes cultuur (Dat de 5.5 gewoon een 6 werd en de schaal gewoon wat opschoof dachten ze niet bij na :)).

Je kreeg ook van die Alfamannetjes die Google maar bleven pushen, ook al zeiden meerdere “aluhoedjes” dat ze dan niks meer met de Uni mail zouden versturen en zelfs deze zouden blokeren (je wilt namelijk niet dat google je mail adres krijgt :(.). Maar die bleven maar pushen, want dat was zoooo goedkoop en goed en Univ. Twente deed het toch ook? En blabla modern.. blabla.

Kregen ze hun zin en nu heb je dus gezeik. Als ze gewoon een lokaal bedrijfje in de arm genomen hadden, of.. nog beter:
Een paar studenten hadden aangenomen om de server te onderhouden (maar ja dat kost geld en de RUG wil dat alleen uitgeven aan vastgoed en rector magnificus salarissen (een beetje hard, maar ik heb het niet zo op de RUG haar top bestuur en de faculteit economie :( ). Dan was het opgelost! Die studenten hebben iets wat ze als extra op hun CV kunnen zetten plus een leuk zakcentje (en ja dat ZakCentje is behoorlijk leuk ;)) en de RUG had een stabiele mail server die goed onderhouden zou worden.

Maar goed dat zei ik ook over de kantine, werk samen met de Hanze Hogeschool, neem een extra koksleraar aan en neem verder deeltijd studenten aan die koken. Goedkoper voedsel dat goed is, studenten bij baantjes en doen ook nog eens ervaring op :).

Maar goed, dat paste niet in het “Outsourcen RAAAH!” en “MODULAIR RAAH!” mentaliteit van de alfamannetjes.

Sorry, heb dat woord wat te vaak gehoord (Alfa/Alfamannetje) op het Internet de laatste tijd. Dus ik wil het wat belachelijk maken ;). Er zijn nogal wat van die dating gurus en andere sullen die zichzelf daarmee aanduiden :D. Nogal lachwekkend :P. Je vindt ze veel in Alt Right, Gerrit Ezel (Thiery Baudett) is er eentje die zich zo noemt ;).

#20 Bismarck

@19: Als er via de mail over cijfers wordt gediscussieerd, wil je geen studenten die de mailserver beheren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*