97% van het landijs op Groenland is nu smeltende

Reacties (30)

#1 Loupe

Of het deel is van een reguliere cyclus of het gevolg is van de recente opwarming, da’s afwachten. Het past iig prima in dat laatste plaatje.

#2 gronk

Niks aan de hand, ijs smelt altijd als het warm wordt.

#2.1 Carlos - Reactie op #2

Precies! ..en ijs is al wel eens eerder gesmolten! want ijs is eigenlijk bevroren water! ..en wist je dat in de tijd van de Vikingse Dinosauriërs er vijgenbomen op Groenland groeiden? ..en dat daarom het land Groenland heet? ..en dat CO2 een hoax is? verzonnen door subsidieslurpende klimaatalarmisten! ..en waterdamp eigelijk veel belangrijker is als broeikasgas? ..en dat water eigenlijk gewoon een natuurproduct is ..en dat water ook weer ijs wordt! ..DUSSS???!! [/ironiemodus]

#2.2 gronk - Reactie op #2.1

.en dat water eigenlijk gewoon een natuurproduct is

Precies! Hoe kan zoiets nou schadelijk zijn!

Anyway, ik hoop het nog mee te maken dat alle conservatieve figuren die dit soort dingen downplayen in de bajes worden gezet. Niet omdat de overheid opeens zo ontzettend pro-actief is, maar om te voorkomen dat ze door rellende meutes worden gelynched.

Voedselrellen door droogte hadden westerse landen namelijk vroeger *ook* al, doodnormaal.

#2.3 majava - Reactie op #2

Precies. En als het later weer vriest, dan heet dat “recovery” en kunnen we weer rustig slapen.

#2.4 Carlos - Reactie op #2.3

Exact, dat heb ik laatst ook gezien op Recovery Channel.

#2.5 Loupe - Reactie op #2.4

Volgens mij heb je zelf een beetje last van de warmte..

*deelt perenijsjes uit*

#2.6 Carlos - Reactie op #2.5

Nee de hitte daar kan ik wel tegen, het is therapeutische verwerking van meer dan 10 jaar burgerdiscussies op de internets met klimaatontkenners en andere idioten.

Nu gaan de verstandige mensen op dit blog preventief lol maken om te verwachten idiotie van zelfbenoemde skeptici.

#2.7 Kok - Reactie op #2.5

Maar Carlos, zie je dan echt niet in dat door kop-in-het-zand-stekers consequent ‘klimaatontkenners’ te noemen, je jezelf nogal diswalificeert? Je komt namelijk daardoor nog dommer over dan die klimaatopwarmingontkenners.

edit carlos: hou je erbuiten Kok! Wat heb jij ooit op het gebied van klimaat danwel communicatie gepresteerd dat jij denkt mij de les te kunnen lezen? Het woord ‘klimaatontkenner’ wordt inmiddels ook gebruikt door NRC wetenschapsjournalist Paul Luttikhuis en in de VS en GB is het woord ‘climate denier’ algemeen aanvaard. Deze discussie is allang gesloten en jij blijft erop terug komen enkel omdat je me wilt framen. Nou mooi niet, weer mislukt. Zoek een andere hobby.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2.5
  • Vorige reactie op #2.5
#2.8 Spam - Reactie op #2.5

@Kok: Hoe kan een klimaat nou opwarmen?

#3 majava

Ik kan niet wachten op de spin van de ontkenners dat nu alle wereldwijde opwarming opeens een een cyclus is. Ik weet niet hoe ze zich dan in de 150 jaren bocht gaan wringen, maar ik pak de nootjes alvast.

#4 majava

En dan nu even echt inhoudelijk: In het artikel lees je dit: “Each successive ridge has been stronger than the previous one,” said Mote. This latest heat dome started to move over Greenland on July 8, and then parked itself over the ice sheet about three days later.

Ik denk dat ze zich een beetje versimpeld uitdrukken, maar je weet waar ze het over hebben: weerpatronen die erg hardnekkig zijn. In dit geval (ik heb de kaarten er niet bij gezocht) zal het om persistente hoge druk boven Groenland moeten gaan. Ik zag ook laatst de straalstroom regelmatig heerlijk warme lucht uit het zuiden die kant op transporteert, dus dat zal ook wel mee hebben geholpen. En waar hebben we dat al eerder gezien? De Nederlandse “kutzomer”? De Britse overstromingen en dito zomer? De hitte in de VS? Inderdaad, allemaal dankzij precies hetzelfde fenomeen dat de straalstroom er een potje van maakt, wat weer komt door de kleinere drukverschilllen op het noordelijk halfrond wat slechts te verklaren is door een gebrek aan poolijs.

Fuck you, poolijs!

#5 majava

Nog meer inhoudelijk. Ik zit een beetje met die 150 jaar, want 1889 is veel minder dan 150 jaar terug. En ze hebben daar op Summit een stukje ijs aangeboord dat teruggaat tot ca. 1750 en nu is dat ene jaar het enige waarin de smeltlaag hetzelfde is aan die van dit jaar.

Nu zegt de onderzoekster dat bij andere ijskernen die 150-jaars cyclus zichtbaar is, maar dan nog mis ik de verklaring voor het jaar 1889.

Wanneer is die cyclus nou en hoe ziet die er uit? Eén smeltjaar slechts per cyclus?

#5.1 anton - Reactie op #5

Volgens het PBL valt het allemaal reuze mee. Kijk maar in hun rapport ‘Effecten van klimaatverandering in Nederland: 2012’

Het is goed om te zien dat de heilzame werking van een ontgroenende overheid ook in dit alarmistische bolwerk doordringt.

#5.2 Loupe - Reactie op #5.1

*proest* Ook een ijsje?

#5.3 majava - Reactie op #5.1

anton: hoe is dat een reactie op wat is schrijf in 11? Hoe is dat sowieso een reactie die bij Groenland/IJs/Poolgebied hoort?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #5.1
  • Vorige reactie op #5.1
#5.4 mart - Reactie op #5.1

PBL zegt: als je van geleidelijke klimkaatverandering uitgaat (oke, laten we daarvoor gaan bidden met zen allen terwijl de CO2 concentratie exponentieel blijft stijgen), dan is het voor een van rijkste landen ter wereld best mogelijk om zich aan te passen aan 30 to 80 centimeter zeespiegelstijging de komende eeuw… Weinig geruststellend in het licht van 6 meter zeespiegel die komende millennia zou kunnen optreden door positieve feedback loop en het verdwijnen van landijs op Groenland. Ook weinig geruststellend voor Bangladesh en de malediven, maarja. Dat zijn hun zorgen.

#6 mart

Greenland ice sheet tipping point, check. Welk tipping point volgt?

#7 Mozzarella

Hoezo opwarming? We zijn weer terug op het niveau van 1889!

#8 Yevgeny Podorkin

De weerman van het NOS- journaal zei net dat we ons pas zorgen hoeven te gaan maken als het ijs volgend jaar wederom foetsie is.

#8.1 gronk - Reactie op #8

Oh gelukkig, we hebben nog tot volgend jaar.

/130 rijden gaat.

#8.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8.1

Hij zei niet waarOm we ons pas in 2013 evt zorgen moeten maken. Landijs is nu toch ook weg? Of is het ’s zomers wegsmelten van het landijs op Groenland een soortement achtergesteld deposito

#8.3 majava - Reactie op #8.2

YP, ik lees als een gek in de rondte om mijn eigen vragen te kunnen beantwoorden en dit is wat ik nu weet. Een jaar met wat afsmelt op die plek op Groenland (ik denk dat je niet al te dramatisch over hoeft te doen over hoe veel er nu eigenlijk wegsmelt. Het zal niet veel zijn, net genoeg om een laagje te creëren dat ook na duizenden jaren nog zichtbaar is.) is een zeldzaam fenomeen. Het hoort er daar namelijk gewoon altijd te vriezen en dat doet het dan ook. Behalve in 1889 en nu dan. Nu hebben ze eerder al uit diezelfde sneeuwhoop een hele lange ijspegel uit de grond getrokken (GISP2) en daaruit valt ook al te zien dat als er afsmelt is, het slechts in één enkel jaar is en dan weer een hele tijd niet. Volgens die truus uit dat onderzoek is dat om de ca. 150 jaar, maar ik heb dat niet kunnen zien. Daar ben ik nog altijd naar op zoek.

Maar 2 opeenvolgende jaren zou zover ik het heb begrepen nog nooit zijn gebeurd. Doet het dat toch, dan zullen de ontkenners ongetwijfeld GISP bij het oud vuil zetten, maar ben ik blij dat we dan ook van de “GISP-kijk geen hockeystick” onzin-meme af zullen zijn.

#8.4 mrt - Reactie op #8.2

tja, de nieuwslezer van 8 uur jounraal zei dat al het landijs gesmolten was. Dat wit op die kaart ijs was en rood gesmolten ijs…..Maar hij had moeten zeggen: dat er bij al het landijs enige smelt te observeren was. Er ligt gelukkig nog steeds 3 kilometer ijs…

#9 DrBanner

het heet niet voor niets groenland.

#9.1 Loupe - Reactie op #9

#9.2 Carlos - Reactie op #9

Dat van Groenland was een marketing truc van Erik de Noorman om meer kolonisten uit Noorwegen naar dat verrekte oord te lokken. Kom maar, kom maar, het is hier lekker groen, appeltjesgroen…

#9.3 Bismarck - Reactie op #9.2

Je bedoelt toch Erik de Rode zeker? Ik begrijp dat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn: Erik de Rode verzon zelf een prachtig Groen land, en Erikc de Noorman is zelf prachtig verzonnen.

#10 majava

Over die 150 jaar tenslotte, want ik ben ook daar uit dankzij de reaguurders op Neven’s arctic sea ice blog. 150 jaar is een gemiddelde over een periode van 10.000 jaar dat er een smeltjaar voorkomt. Het is dus geen cyclus. En het blijkt wel uit de frequentie van die smeltjaren, die vrij hoog lag tussen de 6000 en 8000 jaar terug, maar die naar het heden toe afneemt. Zover zelfs dat je voor 1889 wel ruim 800 jaar terug moet om weer zo’n laag terug te vinden.

Blijft wel staan dat we volgend jaar, of zelfs binnen 50 jaar niet nog eens zo’n fenomeen willen zien, want dat zou inhouden dat je dan in een situatie zou zitten van het Holoceen Klimaat Optimum, toen (om bekende redenen) aan de noordpool plat gezegd het zonnetje in de zomer een stuk feller was dan nu het geval is. Je mag dus raden wat er dan anders aan de hand zou kunnen zijn…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*