7 claims over vrijhandelsverdrag TTIP onder de loep genomen (pdf). Neem even de tijd, dit kan stevig uw toekomst beïnvloeden als het zo wordt aangenomen.
7 claims over vrijhandelsverdrag TTIP onder de loep genomen (pdf). Neem even de tijd, dit kan stevig uw toekomst beïnvloeden als het zo wordt aangenomen.
Reacties (16)
Je kunt al zien dat een aantal van de claims ronduit tegenstrijdig zijn. Zoals de claim dat de economie met 119 miljard extra per jaar zal groeien, en de claim dat er een niet noemenswaardig effect is op milieu en klimaat. Dat kan gewoon niet samenvallen. Extra groei = extra uitstoot = effect op milieu en klimaat.
Dit heet: “de kool en de geit willen sparen”. Pijnlijk hoe er altijd gelogen en gedraaid wordt om zulk soort besluiten er door te krijgen. Zeg dan gewoon eerlijk als politicus wat de voor- en nadelen zijn.
Kijk, dit is nou een onderwerp waar Sargasso de komende tijd eens op moet focussen. Is ook nog een niche want wordt grotendeels genegeerd door kranten (televisie hoeven we het helemaal niet over te hebben).
@2 qft
TTIP (en TPP voor azie) is een pact om de ineenstortende US economie en USD te redden die niet meer te redden zijn. Dit ondertekenen is suicidaal, je lot verbinden met een valsspelende verliezer die nog geweldadiger om zich heen zal gaan slaan om de onhoudbare schijn van solvabiliteit op te houden.
Allemaal goed en aardig maar zullen we dan vanaf nu gewoon eerlijk zijn en vaststellen en proclameren dat democratie niet op sterven na dood is maar reeds dood en begraven is. Al zo lang dat de term democratie nu het begint te stinken naar rotte lijken.
LEVE DE REVOLUTIE!
De uitverkoop van de burger gaat verder, zo stiekem mogelijk.
Ik lees dat stuk nu nog eens. En het is werkelijk waar tenenkrommend. met name het investor to state dispute settlement ISDS idee .Ik gee ftoe ik was jarenlang meer voor dan tegen Europa. Tot op het fanatieke af: einde aan natie staat, voor een federaal Europa, opgebouwd uit zelfverklaarde autonome gebieden. Leek me perfect: groep mensen die samen besluiten een regio te vormen maken voor hun regio zelf de wetten en regels maar wat je beter en masse kan regelen doen we op Europees niveau. Dat dat uiteindelijk altijd een kwestie van geven en nemen is en soms je eigenbelang opzij moeten schuiven voorzag ik ook wel. Maar aan het eind van de rit had ik een idee van een heel democratisch Europa, zowel in de regio als op Europees niveau. Ik begreep lieden als bijv. van Engelen niet.Ik had deze personen vaak heel hoog zitten, vond ze intelligent, genuanceerd, breder dan eigen vakgebied en eigen politieke kleur kijkend etc. En toch waren ze anti -Europa. Vooral deze anti-Europa pamfletten en opinie stukken las ik door en door om hun te begrijpen. Dat begrip begint langzaam steeds meer te komen. Ook uit eigen persoonlijke aanvaring met “Europa” weet ik nu beter wat het betekent dat de burger buitenspel wordt gezet, er zaken in Brussel worden bedacht waar je op politiek maar ook op juridisch niveau niks tegen in te brengen hebt. De argumenten”als je er niet mee eens bent ga je of naar de rechter of je stemt op de juiste partij” gaan niet op omdat beide wegen of niet bestaan of een wassen neus zijn.
Dit ISDS bewijst het wederom: achter gesloten deuren besloten,, beïnvloed zo niet opgesteld door bedrijfsleven en lobby clubjes, geen recht of mogelijkheid om in beroep te gaan etc.
Als in een land besloten wordt op democratische wijze dat bijv. suikerproducten zwaarder belast worden moet dat min of meer terg gedraaid worden omdat je anders als land Coca Cola aan je broek hebt hangen met een mega claim.
Democratie heeft afgedaan, hoe en waarom dit heeft kunnen gebeuren zullen de historici zich binnen kort over buigen. Het ergste is dat mijn wereldbeeld wel erg negatief geworden is; De klassieke natie staat is ook geen oplossing, wat dan wel?En iedere theoretische oplossing van de tekentafel zal uiteindelijk om zeep worden geholpen doordat er altijd een paar egocentrische, psychopathische en emotieloze lieden zijn die boven komen drijven en het systeem ten gunste van hun eigen ik en ego uithollen. De doorsnee burger zal altijd in welk systeem dan ook aan het kortste einde trekken. ben ik nu een misantroop?
De doorsnee burger zal het allemaal worst wezen, als Zwarte Piet maar behouden blijft.
Triest om daar mee in hetzelfde schuitje te zitten…
@8 Volgens Ewald Engelen komt dat door luie journalistiek & neoliberale politiek. http://www.oneworld.nl/wereld/waarom-boeit-ttip-nederlanders-niet
Toevallig had ik gisteren een vergadering met enkele van de belangrijkste critici van het TTIP. Het document waar dit artikel naartoe linkt geeft de situatie erg goed weer. Er werd verteld dat DG Trade verantwoordelijk is voor de onderhandelingen en vrij slecht samenwerkt met de andere DG’s zoals Sanco & Enterprise.
Één van de problemen is dat DG Trade simpelweg geen hol begrijpt van de implicaties van de onderhandelingen. Zij hebben bijvoorbeeld niet te maken met productnormen en beseffen niet dat zo’n wederzijdse herkenning van normen zou leiden tot de ontmanteling van het volledige Europese systeem waarin normen in overleg met stakeholders worden opgesteld.
Bovendien blijft de geheimhouding rond de onderhandelingen een probleem. Vanuit de Commissie wordt om vertrouwen gevraagd, maar zolang er geen openheid is moet worden uitgegaan van het ‘worst case scenario’. Iedere andere houding is naïef en gevaarlijk.
@7: Ik moet nog zien dat TTIP erdoor komt in het EP. ACTA is daar ook knalhard afgeschoten (478 tegen, 39 voor). Wat dat betreft is de EU een stuk meer bescherming dan je eigen natiestaat, die zich wel door de VS zal laten drukken in zo’n verdrag (als Rutte er niet al volledig vrijwillig en dolenthousiast zijn handtekening onderzet). Het enige waar ik het met je in eens ben is dat ik de EU nog niet zo snel zie evolueren naar dat verband van autonome regio’s. De manier waarop de EU omgaat met de wens van regio’s die meer zelfstandigheid willen binnen de EU is op zijn zachtst gezegd teleurstellend.
@11 als je dat bericht over Rutte leest ben je weer blij dat er een EU is. En wat doet die Karel de Gucht daar nog? Heb even niet opgelet bij de laatste stoelendans maar die prutser is dus blijven zitten?
@12: Nee, dat bericht is al maanden oud. Rutte loopt al een jaar TTIP te pushen in Europa. In de commissie Juncker zal Marianne Thyssen namens België zitten.
@7: De EU op zich is niet het probleem, zoals hierboven al door Bismarck wordt opgemerkt. Het gaat om de keuzes die politici maken. In het EP zijn in de afgelopen jaren veel regelingen ontworpen ter bescherming van werknemers, consumenten en het milieu die door het TTIP onder druk komen te staan. Daarom mag er van die kant inderdaad een kritische houding worden verwacht (de parlementsleden daar zijn kritischer dan in Den Haag). Als de socialisten, die met de christendemocraten nu een meerderheid hebben in het parlement, bereid zijn een beetje naar links te bewegen valt er daar wat te bereiken. Maar als ze zich net als Ploumen laten leiden door onterechte claims, dan vrees ik het ergste. Steun dus de petitie.
Nog niet eerder gelinkt meen ik:
Nederland maakt zich geen zorgen om ‘TTIP’ omdat het neoliberalisme regeert
Bon appetit. & teiltje.
http://www.omgfacts.com/lists/16866/12-Foods-Americans-Eat-That-People-From-Other-Countries-Would-Never-Touch