1+1=2? Poetin en de Oekraïne: een nieuwe oorlog in de maak?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

(1) Een “echte” terreur aanslag op de Krim.

Alleen: Geen bewijs en de beoogde dader (Oekraïne) ontkent in alle toonaarden.

(+1) Russische troepenopbouw aan de grens met de Oekraïne

=

2? (de voorbode van een vernieuwde strijd in de Oost Oekraïne om het land te beschermen tegen de zogenaamde fascisten?)

 

Open artikel

Reacties (26)

#1 gbh

Kan en daar wordt al weken door kenners over gesproken mede ook door een flinke Russische troepenopbouw in het door Rusland bezette Oost-Oekraïne en langs de grens.

Er wordt echter ook gesproken over een andere mogelijkheid; het afschrikken van investeerders om zo de Oekraïne verder ten gronde te richten.

In Moldavië is er de laatste weken ook veel Russische militaire activiteit en zijn er naar Moldavië provocaties.

http://www.moldova.org/en/moldovan-authorities-condemn-russian-military-exercises-transnistria/

Er zijn wel weer olympische spelen:

Vladimir Putin may believe time is ripe for another invasion

The Crimea crisis has come from nowhere, but the Russian president has form for military adventures in Olympic years

https://www.theguardian.com/world/2016/aug/10/vladimir-putin-may-believe-time-is-ripe-for-another-invasion

#2 bolke

@1: mooie flut kenners aangezien er elk jaar rond deze tijd een troepen opbouw in die regio is omdat er rond deze tijd elk jaar een grote oefening door de Russen gehouden wordt .

@0: “de beoogde dader ontkent in alle toonaarden” ook Oekraïne is niet gestikt in hun eerste leugen en in een conflict sneuvelt de waarheid als eerste van beide kanten.

#3 Hans Verbeek

Er is wel iets veranderd in de afgelopen maanden: Erdogan wil liever vriendjes worden met Putin, dan met Gülen supporter Hillary Clinton.
Stel je voor dat Turkije uit de NAVO stapt. Dat zou toch wel heel vervelend zijn voor de neo-cons in Kiev.

#4 gbh

Buitenom de troepen in en rond de Oekraïne heeft Rusland nog 100.000 man gemobiliseerd, volgens de eunuchen die in Putin de man zien die zij zelf altijd graag wilden zijn is er natuurlijk niets aan de hand.

https://medium.com/define-the-new-europe/maskirovka-russian-masked-mobilization-753216b13418

#5 Bolke

@4: Nee omdat Rusland dat elk jaar rond deze tijd doet, dat doen ze al zo’n beetje sinds de val van de muur, in Augustus is er ALTIJD een grote oefening in dat gebied, volgend jaar weer hoor, dan kan je je alvast voorbereiden.
Oja, eens per jaar doen ze ook zo’n oefening in het militaire district dat aan de Baltische staten grenst, maar dat is meestal in het voorjaar, dus niet schrikken he.

#6 basszje

Rusland kan niets fout doen, want ze zijn tegen Amerika. En maar huilen in de comments. Als Putin binnenkort eens een hapje uit de Baltische staten neemt, dan het vast ook nicht gewusst haben.

#8 Hans Verbeek

@6:

Als Putin binnenkort eens een hapje uit de Baltische staten neemt, dan het vast ook nicht gewusst haben.

Waarom zou Putin dat doen?
En als hij dat wil, waarom zou hij dan nog wachten?
Ik door die dreigementen over de aanstaande invasie nu al 2 jaar lang.

#9 Le Redoutable

@3
Dat is niet zo vreemd, Putin en Erdogan zijn aan elkaar gewaagd qua dictatoriale en megalomane trekjes. Er staat hier echter 1 groot verschil in de weg, Putin steunt de sjiitische kant in de Syrische burgeroorlog en Erdogan de soenitische kant. Dat is voor Erdogan fundamenteel en zal er voor zorgen dat hij uiteindelijk niet zal overlopen.

Wat veel gevaarlijker is dat Putin straks misschien een “useful idiot” in het Witte huis heeft in de vorm van Trump. Decennia lang heeft de USA de Russische beer enigszins in de kooi kunnen houden, als Putin straks een stroman al la Yanukovych in Washington heeft dan wordt het pas echt heel gevaarlijk met de balans van de grootmachten. Trump heeft al vast te kennen gegeven de Baltische staten niet te helpen als ze binnengevallen worden door de Sovjets en de FSB kraakt voor hem in ruil de computers van zijn oppositie. Het zou mij ook niet verbazen als de diverse Oostblok liefjes van Trump ook instructies vanuit Moskou krijgen.

Het is te hopen dat de Republikeinen Trump dumpen voordat het te laat is. De oude Republikeinse presidenten zouden zich omdraaien in hun graf als ze wisten dat een Kremlin aanhanger hun opvolger zou worden. De CIA heeft hem overigens ook al in de peiling en beschouwd hem als een gevaar voor de staatsveiligheid.

https://www.theguardian.com/us-news/2016/jul/30/donald-trump-paul-manafort-ukraine-russia-putin-ties

http://edition.cnn.com/2016/08/05/politics/michael-morell-clinton-endorsement/

http://www.huffingtonpost.com/jon-soltz/trump-reboot-over-as-he-a_b_11389522.html

#10 Poligraf Poligrafovich Sharikov

@9 De Sovjets bestaan al een tijdje niet meer.

Best grappig hoe hele volksstammen die beweren dat het oosten van Oekraïene bezet is door Rusland zich nu druk maken dat Rusland wat troepen bij de grens neerzet als er een aanslag wordt gepleegd.

#11 Lutine

@3

De panelen zijn aan het schuiven in Ankara en Moskou. Dat zal zijn reden hebben. Welke dat is, is mij nog niet duidelijk. Maar toeval bestaat niet en het is opmerkelijk dat Poetin met deze beschuldigingen kwam direct na het bezoek van zijn tweelingbroer.

#12 Bismarck

@8: “En als hij dat wil, waarom zou hij dan nog wachten?”

In #9 heb je al een antwoord: “Trump heeft al vast te kennen gegeven de Baltische staten niet te helpen als ze binnengevallen worden door de Sovjets”

Putin heeft geduld, hij hoeft zijn doelen niet binnen 4 of 8 jaar te realiseren. Dat is het voordeel van een gebrek aan democratie, je kan zaken ook op lange termijn realiseren. Dan kun je rustig wachten tot het moment gunstig is en ondertussen ook nog af en toe een schijnmanoeuvre doen voor cry wolf effecten, of met kleine stapjes werken, zodat elk stapje zelf onvoldoende is om een gevaarlijke tegenreactie op te wekken. En uiteraard ondertussen continue de opinie bewerken, hoe langer je dat kan doen, hoe meer effect het heeft.

#13 Lutine

@9

Wat veel gevaarlijker is dat Putin straks misschien een “useful idioot” in het Witte huis heeft in de vorm van Trump.

In dit verband is het opmerkelijk hoe Rusland samenspant met wikileaks om Trump op de troon te krijgen. We gaan de komende maanden vast nog wel ‘onthullingen’ te horen krijgen over Clinton.

#14 Poligraf Poligrafovich Sharikov

Ja ze zijn overal, de sokpoppen van Putin. Boris Johnson, Thierry Baudet, Emile Roemer, Donald Trump, Julian Assange, Recep Erdogan… je zou denken dat dat mensen zijn die er een eigen, enigszins excentrieke mening op nahouden. Maar dat is precies wat Poetin wil dat je denkt. Trap er niet in!

#15 Ernstig

@9

Wat veel gevaarlijker is dat Putin straks misschien een “useful idiot” in het Witte huis heeft in de vorm van Trump.

Wetende dat Hillary Clinton voor een paar miljoen stuivers de Poetin kliek een groot aandeel in de Amerikaanse uranium mijnen heeft gegeven en hetzelfde trucje heeft uitgevoerd (donaties aan de clinton foundation en dikbetaalde speeches voor Bill) met technologie uitwisseling, ligt het gevaar van Russische inmenging niet primair bij Trump. Clinton is een Amerikaans oligarch, het soort waar Poetin graag zaken mee doet.

Met Obama heeft Poetin al een behoorlijk nuttige idioot in het witte huis. Oost-Europese intellectuelen en politici hebben een waarschuwingsbrief geschreven aan Obama waarin ze waarschuwden voor al wat er nu werkelijkheid is geworden. Obama deed dit toendertijd af als zijnde “russofobie”.

Trump eist dat de NAVO landen hun internationale afspraken nakomen (je weet wel, die dingen waar de tegenstanders van Wilders altijd mee schermen als van opperste belang) en een defensie budget van minimaal 2% aanhouden.

#16 Hans Verbeek

@12: o, jij gaat ervan uit dat Trump president wordt.
En als Clinton president wordt, blijft Putin gewoon nog 4 jaar wachten.
Kort samengevat: de komende 4 jaar is er helemaal geen nieuwe oorlog in de maak in Oekraïne.

#17 Bismarck

@2: “Oekraïne is niet gestikt in hun eerste leugen”
Dat kun je van Putin ook niet zeggen. Bovendien is het vals beschuldigen van andere landen een vaak gebruikte tactiek van Rusland om vervolgens zelf iets uit te vreten. Op de media werkt dat ook heel goed, vorige week beschuldigde Rusland Oekraïne van iets, gisteren Oekraïne Rusland van hetzelfde, klinkt als gelijkspel.

@16: “jij gaat ervan uit dat Trump president wordt.”
Dat hoeft helemaal niet, maar Putin kan gerust even een half jaar wachten om te kijken of dat gebeurt. Zo niet dan zoekt ie een ander opportuun moment. Wie weet kiest ie zelfs de verkiezingsdag zelf uit, omdat de ogen dan niet bepaald op zijn omgeving gericht zijn.

“de komende 4 jaar is er helemaal geen nieuwe oorlog in de maak in Oekraïne”
Wat een rare samenvatting. Het is nog steeds oorlog in Oekraïne. De intensiteit varieert alleen. Putin kan aan dat knopje draaien wanneer hij wil/dat hem goed uitkomt. Dat kan zijn omdat hij een mooi moment ziet om de stand ter plekke in zijn voordeel te veranderen, maar ook als hij in werkelijkheid ergens anders druk op de ketel wil zetten, of de aandacht vanaf leiden.

#18 Hans Verbeek

@17:

Het is nog steeds oorlog in Oekraïne. De intensiteit varieert alleen.

mee eens, maar in de titel van deze “Waan van de Dag” wordt gesproken over een nieuwe oorlog.

Ik denk dat Putin geen enkele reden heeft om in Oost-Oekraïne de smeulende veenbrand aan te wakkeren.
De aandacht afleiden van binnenlandse economische problemen? Die problemen heeft Putin al jaren en ze zijn de laatste maanden niet erger geworden.

Bovendien is het vals beschuldigen van andere landen een vaak gebruikte tactiek

Je bedoelt falseflag-aanvallen. Maar de VS en Israël gebruiken die tactiek ook.

#19 Bolke

@17: “Dat kun je van Putin ook niet zeggen”

Maar dat zeg ik dan ook niet he, beide partijen zijn niet te vertrouwen.

#20 Hans Verbeek

Zoals ik hierboven al meldde: de toenadering tussen Erdogan en Putin en de aanleg van een gaspijpleiding via Turkije naar Zuid-Europa (Turkish Stream) is een directe bedreiging voor Kiev.
Als die militaire staatsgreep in Turkije geslaagd was, dan was die pijpleiding er vast niet gekomen.

#21 Bismarck

@18: “Je bedoelt falseflag-aanvallen”
Nee, ik bedoel loze beschuldigingen. Kijk voor de grap maar eens terug. Het is in dit conflict geregeld gebeurd dat Putin Oekraïne ergens van beschuldigde, om het vervolgens enkele dagen later zelf te doen.

#22 lmgikke

@8: slechts 2 jaar? Ons wordt al ruim 60 jaar verteld dat de Russen op de deurmat staan.

#23 gbh

In  a talk show on Radio 4 this morning in London, Sutyagin said he thought it was possible Ivanov could have orchestrated the Crimean incidents without Putin’s knowledge.

”If this provocation was prepared by the head, the de facto head of the security services of the Russian Federation, Sergei Borisovich Ivanov, and the head of the Presidential Administration, if that was done by him, at the time when Putin tries to find some political rapprochement with the West to solve his problems, that is a very very substantial betrayal of the political line of President Putin. And he hates when anybody tries to force him to undertake any decisions. Putin is known for hating acting under pressure. If Ivanov tried to pressure Putin, to press Putin, into a certain direction, that is a very very substantial bureaucratic crime against Putin.”

http://www.interpretermag.com/russia-update-august-12-2016/#14804

#24 bolke

@23: Lol, interpretermag, een product van radio ‘liberty’ de amerikaanse variant van spoetnik.

https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe/Radio_Liberty

#25 gbh

Document suggests “terror shootout” in Crimea internal Russian conflict

http://euromaidanpress.com/2016/08/14/document-suggests-shootout-in-crimea-staged-by-russian-contractors/

#26 gbh

The Daily Vertical: Another Kremlin Tale Unravels

http://www.rferl.org/archive/The_Power_Vertical/latest/884/884.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*