Wondere Woensdagmiddag: De Mens als Energiebron

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl voortaan uw Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland. Vandaag de eerste editie.

Het is weer eens zover: je kan als onschuldige Science Fiction schrijver niets zo gek bedenken of er is wel een gekke wetenschapper die je hersenkronkels wil verwerkelijken. Zo klonk het idee uit The Matrix van een robot-ras dat mensen als levende energiebronnen houdt mij altijd een beetje vreemd in de oren. Ik zou niet weten wat daar nou het nut van zou kunnen zijn.

Daar denkt professor Zhong Lin Wang anders over. Onder de leiding van de invloedrijke nanowetenschapper is een groep wetenschappers van het Georgia Institute of Technology bezig met de ontwikkeling van methoden om de energie in het menselijk lichaam om te zetten in elektriciteit. Met behulp van nanodraden wisten de wetenschappers elektronische onderdeeltjes zoals sensors en transducers te fabriceren. Hiermee zouden kleine elektrische apparaatjes van stroom voorzien kunnen worden. Gedacht moet bijvoorbeeld worden aan apparatuur voor medische toepassingen.

Voorlopig lijkt de stroomopbrengst niet genoeg om een maatschappij van kwaadwillende robots te onderhouden. Op dit moment levert het eerste prototype slechts een paar nanoamperes op. In combinatie met de bijzonder lage voltages heb je dus heel wat van dit soort apparaatjes in je bloedbaan nodig om een gloeilampje te kunnen laten branden. Professor Wang is uiteraard optimistisch en hoopt bij een volgend prototype de microamperes te kunnen produceren.

Verder zullen de wetenschappers hun best moeten doen om de apparaatjes goedkoop genoeg te kunnen maken zodat ze op grote schaal gebruikt kunnen worden. Zoals een Slashdotter al opmerkte: “Eindelijk een manier om die animated tattoos van stroom te voorzien.”

Reacties (4)

#1 knut

Goh, ik produceer al sinds jaren dagelijks electrische energie (voor horloge). En nu was die niet echt gek duur. Dat is op bewegingsenergie maar je hebt ze ook die werken op (huid)temperatuur. Dus echt bijzonder niet meer, wel leuk.

  • Volgende discussie
#2 Victor

Het handige van deze dingetjes is natuurlijk dat je ze, als ze maar klein genoeg zijn, met willekeurige hoeveelheden en op willekeurige plekken in het lichaam kan gebruiken.

Voor zelfstandig opererende medische nanobots bijvoorbeeld zou deze techniek wel eens onontbeerlijk kunnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Maar het schrikbeeld van de matrix zal gelukkig wel altijd een schrikbeeld blijven. Dit omdat er zoveel efficiëntere manieren zijn om energie op te wekken dan een mens op sterk water…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Victor

Lijkt mij ook, maar die robots zouden wel eens heel wat minder slim kunnen zijn :)

  • Vorige discussie