Wonder op aarde

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag een bijdrage van Peter Roeffen, columnist/journalist/tekstschrijver en blogger op Petroeftaal.nl

Het is altijd moeilijk oordelen over Nederlandse onderdanen die in een ondemocratisch land vastzitten waar een barbaars gevangenisregime heerst. Op geen enkele wijze is te achterhalen waar de gevangene zich schuldig aan heeft gemaakt. Niet alle Nederlanders gedragen zich voorbeeldig en ook rechters in een ver land doen gewoon hun werk.

De Nederlandse Zahra Bahrami wordt in Iran beschuldigd van drugshandel, antiregeringsactiviteiten en lidmaatschap van een gewapende oppositiegroep. Je bent al gauw geneigd te denken dat de drugshandel erbij gesleept is om de aanklacht op te blazen en een fair proces tot de onmogelijkheid te laten behoren.

Tot nu toe houdt Nederland zich op de vlakte. Gedoogpartner PVV verbreekt het liefst alle contacten met Iraanse diplomaten, waardoor de manoeuvreerruimte voor minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal klein is. Een complicerende factor is dat Bahrami ook nog de Iraanse nationaliteit heeft en daardoor in Teheran niet als een Nederlandse beschouwd wordt.

Twee demonstranten zijn in hetzelfde proces al opgehangen. Bahrami staat hetzelfde lot te wachten. Bahrami heeft voor de Iraanse staatstelevisie haar schuld bekend, maar later verklaard dat ze hiertoe door martelingen gedwongen werd. Als je in Iran in naam van de staat en Allah martelt, dan heb je er niks te vrezen, maar als je zoals Bahrami journalistiek verslag doet van protesten tegen het regime, ben je subversief en staatsgevaarlijk en zijn alle middelen geoorloofd om je te laten hangen, letterlijk of figuurlijk.

Vorige week was president Ahmadinejad opvallend mild over wat via Wikileaks over Iran naar buiten kwam. Ik hoop dat de rechters voor Bahrami dezelfde mildheid tonen. Een verlicht Iran is een van de mooiste wonderen op deze aarde.

Reacties (3)

#1 Hans Landa

Ahmadinejad was gewoon tactisch. Het is één ding om tekeer te gaan tegen de Joden en Amerikanen; maar als hij zo ook tekeer gaat tegen de Arabische naties, raakt hij wel erg geïsoleerd. Bovendien verspeelt hij dan mogelijk de sympathie van de Arabische straat.

Dus houdt hij zich op de vlakte; maar reken maar dat via diplomatieke kanalen deze informatie zal worden gebruikt als een stok om mee te slaan.

Peter Roeffen geeft het zelf al aan: de beschuldigingen en het proces tegen Bahrami is politiek van aard. De rechters weten wat hen te doen staat. Nederland kan wat politieke druk proberen uit te oefenen, maar of dat veel gewicht in de schaal zal leggen… Ze heeft niet zoveel wisselgeld om er tegenover te zetten.

  • Volgende discussie
#2 Pfft

Wat Hans Landa zegt,bovendien hou ik er ernstig rekening mee dat Allah tijdig en met meer kracht dan Nederland in gaat grijpen.
In dat licht bezien is de islam best wel kosten besparend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJ

Er is geen ‘Arabische straat’, en zo er al een is, dan doet Iran daar toch al niet aan mee. Dat zijn Perzen, remember ? Ik denk ook niet dat Ahmedinedinges erg verrast was over het vitriool dat hem toegewenst werd via Wikileaks, door de UAE en dergelijke. Nee, Iran doet gewoon al jaren zijn ding. Dat dat een abject ding is, daar zijn denk ik niet heel veel tegenstanders voor te vinden, maar dat het hun ding is, en dat ze er goed in zijn, dat spreekt je denk ik toch wel een beetje tegen.

  • Vorige discussie