Wisdom of the Krauts: “de hanze euro”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vanochtend zette de pampieren nrc.next op haar voorpagina de zwanezang in voor de euro. “Het was te verwachten. De euro wordt snel minder waard. En daarmee lijkt de droom te verdwijnen dat de Europese munt een voorname rol zou spelen in de wereldeconomie”. In het bijbehorende artikel (niet online) wordt ingegaan op de zwaktes van de euro: geen politieke unie, onvoldoende mobiliteit van arbeid en kapitaal binnen de eurozone én geen federale herverdeling van de welvaart. Zo blijven de noordelijke landen geld lenen aan de zuidelijke landen. Kortom te weinig Europa en dat wreekt zich nu.

In Duitsland het land met een sterke exportpositie en handelsoverschotten: de financiële kurk van de eurozone, denkt men nu al hardop aan het openbreken van de eurozone. Griekenland, Spanje, Portugal en andere zwakke rommelige boekhoudingen eruit. De helft van het duitse Volksempfinden wil inmiddels de deutschmark terug. Dat laatste zou wel weer erg terug bij af zijn. Persoonlijk moet ik er niet aan denken weer te betalen met die weird guilders en bij een pitsstop op de péage eerst te moeten pinnen (burgerman besonjes). Maar macro-economisch gezien is het opheffen van de euro -ondanks de huidige problemen- ook geen verstandige zet. Misschien is er een middenweg? Een tijdelijke opsplitsing van de eurozone met het oprichten van de hanze euro? Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Estland zijn dan de voor de handliggende kandidaten. Maar staat deze noordelijke euro toch niet sterker met óók Frankrijk, Tsjechië en Slovenië erin? En Ierland en België dan, zijn zij al opgegeven? De Poolse economie is nauwelijks getroffen door de crisis, die zloty moet dus maar snel een hanze euro worden, toch?

Vragen, vragen, vragen… enwel daarom doe ik een oproep aan de Wisdom of the Krauts: beste lezer welke landen mogen in deze ‘Merkel-munt’? Hier het lijstje waar u nog terecht kan met uw euro’s: (Andorra), België, Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, (Kosovo), Luxemburg, Malta, Monaco, (Montenegro), Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Vaticaanstad.

Reacties (14)

#1 cracken

EGKS + Finland als ze willen blijven?

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Euromarken en eurolires zou ik ze noemen, dan weet iedereen ook meteen waar ze aan toe zijn.

Als je met zoiets begint, moet je wel harde toelatingscriteria hebben, want met Frankrijk, België en Ierland (of zoals #1 suggereert zelfs Italië) in de euromark, is die ook gedoemd.

De vraag is alleen waarom je het zou doen, want als Noord-Europa snij je je in je eigen vingers door de Zuid-Europeanen een middel te geven om je export af te knijpen. Dan kun je net zo goed eens in de paar jaar een lening geven, die later alsnog een gift wordt. Dan maar chocoladeletters in de Telegraaf. De enigen die gelukkig worden van meer munten in de EU zijn de banken en het lijkt me nou niet echt een goed idee om hun wangedrag (mede oorzaak van de hele eurocrisis) te belonen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anoniem

Een zwakke euro nu betekent juist een goede concurrentiepositie om ons snel uit de crisis te liften. Zonder de euro zijn de kleine landen trouwens veel gemakkelijker kapotgespeculeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Anoniem

Merkel is juist heel erg pro-euro, die uitspraken deed ze om het enorme reddingspakket verantwoorden én te pleiten voor verdere europese integratie onder het mom een volgende griekenland te voorkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Mooi dat zich inhoudelijke tegengas van mijn gewaardeede reaguurders, ik was er al bijna van overtuigd dat we de euro bij het vuilnis zetten. dank dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Taco Zip

De Euro was indertijd nooit ingevoerd als er niet allerlei politieke issues op de lange termijn waren geschoven. Zo´n crisis creëert juist het momentum om alle losse eindjes nu te fixen. Beschouw het als de start van fase2 van de invoering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Klaplong

Het is zo ontzettend typisch en van het niveau van Fox om direct over volksempfinden te spreken waar het duitsers betreft.. Al is het wel grappig natuurlijk..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJ

Je moet gewoon sneller vooruit – dat wat Merkel ook wil. De middenweg is niet te hanteren. Dus benoem een Euro-minister van financien en voer een Euro-belasting in (het deel van onze landelijke inkomsten-belasting dat naar de EU gaat).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Crachàt

Het is nog nooit zo goed gegaan met onze munt. Kunnen we eindelijk gaan concurreren. En mooi om zien hoe problemen zich oplossen wanneer ze zich voordoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@7: En wat dacht je van dat Wisdom of the Krauts? Net alsof de Duitsers intellectueel gezien übermenschen zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JSk

Hmmm… ik heb een alternatieve verklaring. Er wordt tegen de Euro gespeculeerd omdat er de angst bestaat dat de ECB de Zuid Europese staatsschuld monetariseert om de Noord Europese banken te ontzien. Dat los je alleen deels op door de zwakke landen uit de Euro te gooien. Onze banken zullen wel een ander luchtkasteel vinden om in te investeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 P

onzin. De Euro is de Euro. Als een bank, een groepering, een land of wie dan ook bedenkt dat ze zelf een eigen geld moeten willen hebben, dan doen ze dat toch gewoon. Het staat elkaar niet in de weg. Op een open markt kan het allemaal naast elkaar bestaan en dan bepaalt de burger of hij eurolires, euromarken, euros of demarken of florijnen in zijn portemonee heeft. Dan bepaalt een bedrijf zelf wel of ze een bepaalde munt accepteert of niet.
Ik zie daar echt geen problemen. Ik zie vooral problemen in het idee dat er perse maar 1 munt kan zijn. Een munt die beheert wordt door een private partij die 100% van de geldboom bezit. Er zijn genoeg private partijen, er kunnen makkelijk meer munten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Maikel

@6 Euro 2.0?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Simone

De economie van Slovenie staat er beter voor dan in de zogenaamde “sterke eurolanden”, dus misschien moet er genuanceerder gedacht worden dan noord en zuid…

Kort door de bocht, dat lijkt over het algemeen een beetje de gewoonte te worden in deze wereld van populisten.

 • Vorige discussie