Winterse linzensoep met sambal en worst

Foto: Copyright photo Andrei Tchernikov, recipe & foodstyling Fiona Ivanov

flexitarisch hoofdgerecht, voor 3 liter

300 g krabbetjes van een verantwoorde slager
400 g rode linzen, gewassen
200 g groene le Puy linzen, gewassen
1 knolselderij, in blokjes
1 grote kruimige aardappel, in blokjes
2 stengels prei, in ringen
halve bos bleekselderij, in stukken
1 wortel, fijngesneden
1 tl komijn
1 slagersworst (van een verantwoorde slager), fijngesneden
sambal naar wens

Breng de krabbetjes in een pan met 2 liter water aan de kook en laat minstens een uur op laag vuur trekken. Neem de krabbetjes uit de pan, laat iets afkoelen en pluis het vlees eraf. Breng de rode linzen aan de kook in de varkensbouillon en laat, met de deksel op de pan, dertig minuten koken. Voeg het krabbetjesvlees, groene linzen, knolselderij, aardappel, prei, bleekselderij en wortel toe en breng aan de kook. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren en doe het bij de soep. Laat het geheel, met de deksel op de pan, zachtjes koken tot de soep helemaal dik is geworden (dit duurt meer dan een uur), laat de laatste twintig a dertig minuten de stukjes worst in de soep meegaren. Breng naar wens de soep op smaak met pittige sambal.

Lekker met roggebrood en spek.

Copyright foto: Andrei Tchernikov, recept & foodstyling: Fiona Ivanov

0

Reacties (8)

#1 Oud Zeikwijf

Heerlijk! Een lekker min of meer ouderwets recept voor linzensoep. Was ik op zoek naar. Thx!

  • Volgende discussie
#2 trip

Mijn moeder zaliger deed er lamsvlees in en serveerde het als een ”bijbels gerecht”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Het recept doet mijn smaakpapillen tot achter in de huig juichen.

De presentatie echter doet vermoeden dat een lekker makkelijk iemand simpelweg een bord tot de rand heeft volgekotst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kalief

De beschrijving van het recept is enigszins wonderlijk. Waarom wel een verantwoorde slager maar geen verantwoorde groenteboer? Was zijn g en tl niet uitgeschreven, was het internet vol? Wat voor sambal, is zit nogal een verschil in trassi en badjak. En hoe snijd je die sambalpasta fijn? Als je soep op smaak wil brengen met sambal dan kun je die beter niet pas op het laatste moment toevoegen want dan verspreid het zich niet meer. Handiger: verdun de sambal en laat de stukjes worst er in weken. Doe dan de worst en sambal tegelijk in de soep.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 GerritB

Kunnen de linzen door rode bonen vervangen worden?
Ik ben nogal onhandig in de keuken en mijn pogingen tot het bereiden van linzen gerechten, resulteren eigenlijk altijd in een onsmakelijk uitziende brij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 GerritB

@4: Kijk.
Dit soort tips, daar kan ik als keukenkluns iets mee

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 RvO

Lekker recept.
Maar hoezo flexitarisch, dit is toch gewoon een vleesrecept?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JaapD

Hoe nou een recept flexitarisch kan zijn, geen idee. Maar lekker is het wel. Ik heb nog wel een beetje zout bijgevoegd. Vooral goed roeren is het devies.

  • Vorige discussie