Wijsneuscorrecties

Gastredacteur Martijn Tonies ergert zich groen en geel aan politici die klinkklare onzin beweren in ‘de vluchtelingencrisis’. Als die crisis iets is, is zij een politieke crisis. 

Wie het nieuws volgt, ziet in ons kikkerlandje inderdaad een asiel-crisis: de manier hoe lokale en landelijke politici met de kwestie om gaan is schokkend te noemen. Ik zie politici die dingen willen die al kunnen, politici die dingen roepen die niet bestaan en politici die dingen roepen die nergens op slaan.

Eh, wat?

Neem nu de lijsttrekker van Voor Nederland, op 11 oktober kwam die naar aanleiding van een uitgebreid prima artikel in de Volkskrant, met deze tweet:

Bram Moszkowicz

Eventjes onthouden mensen: wie ooit op de vlucht gaat moet zijn of haar extensions uit doen en opgespoten lippen in oorspronkelijke staat terugbrengen! Ik heb niet de indruk dat Moszkowicz een domme man is, was is dan toch de reden van zo’n opmerking?

Willen wat al is

Ik heb Sybrand Buma van het CDA het volgende zien beweren:

Is het onze verantwoordelijkheid om te zeggen: je krijgt snel een huis en je mag altijd blijven‘? Dat kunnen we niet aanbieden. Er zijn meer mensen en misschien is er over vijf jaar weer een andere crisis en dan willen we mensen ook kunnen opvangen.

Is Buma vergeten dat een vluchtelingenstatus allereerst een tijdelijke verblijfsvergunning van 5 jaar oplevert? Die informatie is voor iedereen vrijelijk beschikbaar, laat staan voor de lijsttrekker van een bekende Tweede Kamer partij.

Gelukkig hebben we D66 nog. Die willen dat er snel een scheiding tussen “échte vluchtelingen” en de rest komt.

Pik economische vluchtelingen die in Nederland aankomen er sneller uit. Voor de asielprocedure start zitten vluchtelingen minimaal vier maanden in de opvang, ook de economische. Laat iedereen bij aankomst een bandje inspreken en laat tolken deze afluisteren. Zij pikken een Egyptenaar die zich als Syriër voordoet er zo uit. Zo scheiden we eerder de economische van de échte  vluchtelingen en komt er meer ruimte vrij in de noodopvang.

Eh, wacht, 4 maanden in de opvang voordat de asielprocedure start? En dus moeten ze in de noodopvang gescheiden worden? Dus Sjoerd Sjoerdsma wil dat de bestaande asielprocedure voor de noodopvang begint? Wacht, Sjoerd, maar dat is toch juist het probleem? Want noodopvang is juist in het leven geroepen omdat er te weinig mensen zijn om de procedures te beginnen!

Is er niet…

En dan regeringspartij VVD, notabene al jaren de motor achter de afbraak van de verzorgingstaat, werpt zich plots op als hoeder daarvan. Of althans, voor iedereen die daar niet doorheen prikt.

Zo wil Zijlstra niets meer met een aanzuigende werking, je weet wel, sociale huurwoningen. Die mogen niet bijgebouwd worden zolang deze misschien richting een vluchteling gaan. Een stel container-woningen moet voldoende zijn. Is ook goed voor de integratie enzo. Om nog maar te zwijgen van het al jarenlange gebrek aan beschikbare woningen, veroorzaakt door VVD en PVV.

Verder geeft Zijlstra toe dat ze zorgkosten al hoog zijn en wil geen borstvergrotingen en ooglid correcties voor asielzoekers meer vergoeden. Al snel moest het “hoofd voorlichting VVD fractie” Kees Berghuis toegeven dat dat eigenlijk helemaal niet gebeurde. Lekker nuttig weer.

Nabrallen en ophitsen

Al de tijd van deze mensen staat momenteel dus in het teken van zo veel mogelijk ongefundeerde dingen roepen. Zoveel mogelijk herrie schoppen. Zoveel mogelijkschreeuwwitje nabrallen. Om zogenaamd daadkrachtig te lijken.

De simplistische uitspraken over deze complexe kwestie komen grif in het nieuws en helpen daarmee de discussie absoluut niet vooruit. Ze kweken vooral onbegrip en onrust onder de mensen. Serieus nadenken over oplossingen: ho maar. Uitleggen hoe het daadwerkelijk zit: nada. Werkbare, wettelijke oplossingen bedenken: niets.

Tweede Kamerleden hè, van onze belastingcenten… die weigeren deze materie fatsoenlijk aan ons voor te leggen. Dat is de crisis.

Gelukkig zijn wijsneuscorrecties gratis.

Dit blog verscheen eerder op het eigen blog van Martijn Tonies.

 1. 4

  @3: Nou ja, vast, mij heb je mee. Wil best een BH zo hier en daar verbranden of een minder beeldend symbool, wat maar nodig is. ;)

  Alleen, ik meen mij hier ook een discussie te herinneren over ‘tegen demonstraties’. Dus het gaat wel spannend worden welke kant die revolutie op zal gaan.

 2. 5

  Helemaal eens met dit stuk. Maar ter linkerzijde is het helaas ook niet veel beter. Er is in geen enkele linkse partij een visie op het probleem of een idee van een oplossing. Als ik politici zie praten of opiniestukken lees kan ik me er niet aan onttrekken dat deze hele “crisis” vooral is gecreëerd om de ego’s van politici te profileren. De vluchtelingen zelf zijn vooral politiek kanonnenvoer. Ik beschouw mezelf toch als een behoorlijke linkschmensch, maar als ik domrechtse bullshit probeer te weerleggen vraag ik me altijd af welk standpunt ik zelf eigenlijk aan het verdedigen ben. En dan kom ik tot de conclusie dat ik het eigenlijk zelf ook niet weet.

 3. 6

  Lol,
  inderdaad, de toestand van de Staat,
  mag natuurlijk geen nieuws heten maar het parlement en het kader van de politieke partijen lijkt te worden bevolkt door nitwits, middelmatige beroepspolitici waarvan een aantal rechtstreeks vanuit de schoolbankjes de kamer en kaders zijn binnengestroomd.
  Ze hebben, populistisch gezegd, nog nooit een dag in hun leven gewerkt, ik zeg liever dat ze het dagelijks leven, de werkvloer, de straat het kantoor van de sociale dienst alleen kennen ‘vanachter het raam’, vanuit de krant en beleidsstukken, zeg maar wereldvreemd zijn.
  Ik ken er een paar vanuit de gemeente politiek, de goeie niet te na, die zo hemelschrijend wereldvreemd en ronduit dom zijn dat ik bijna spontaan me dan maar zelf had binnen willen ellebogen in de gemeenteraad uit puur mededogen voor die arme burgers (mezelf incluis) alles beter dan die griezels die daar nu zitten.

  We hebben al lang een politieke crisis, ‘het volk’ heeft het al bijna opgegeven, gelooft niet meer in ‘democratie’ is bijna niet meer te porren om te stemmen laat staan om te demonstreren ( heeft toch geen zin), we zitten met een stel technocraten opgescheept die geen politiek meer bedrijft maar slechts een ‘brood en spelen’ spel.
  De politiek heeft zich vernauwd tot boekhouderij, alles, maar dan ook alles gaat over geld, over het verdelen van geld, budgetten, belasting, meevallers en bezuinigingen.

  Ik ben nogal weg van Hannah Arendt,
  zij is heel beslist over wat het politieke zou moeten behelzen,
  en zij is heel duidelijk over 1 ding en dat is dat geld, de financieen geen onderdeel zijn van de politiek, dat hoort bij het huishouden, politiek kan bij haar nooit over geld gaan, dat is geen politiek bedrijven.
  En wat zien we nu, machteloze politici en partijen die niet meer weten wat ze (moeten) doen, niet weten hoe ze politiek moeten bedrijven en zich radeloos meer en meer afsluiten van de werkelijkheid, het dagelijkse en vrijwel alleen nog maar onderling vechten over de vleespotten (de belasting opbrengsten) hoe het te verdelen, proberen het volk om te kopen (meevaller!! extraatje!!subsidie!!) of te sturen (eigen bijdrage!!milieutax!!)
  dmv het slijk der aarde…..

  En ‘het volk’ zich, bijna terecht, hoofdschuddend afkeert van het inhoudsloze gekakereel wat niets meer betekent want er wordt geen politiek meer bedreven, waar middelmatige geesten de dienst uitmaken.
  En tijdens situaties als de huidige vluchtelingen influx vallen ze genadeloos door de mand.
  Maar ook het gestuntel rond het vormgeven van de EU,
  de ondoordachte invoering van de Euro (geld!),
  zonder politieke inbedding ingevoerd en dan hopen dat je dat achteraf wel even regelt
  We hebben inderdaad en forse crisis, een politieke crisis, een democratische crisis.

 4. 7

  @6: Bijna geheel met je eens. Maar keert het volk zich wel af? Naar mijn idee regeren de brulapen en die maken ook deel uit van het volk. De grootste schreeuwers maken de meeste stennis en dat is mainstream geworden.

 5. 8

  Ik wantrouw een ieder die zich neerzet voor ‘het volk’. Eigenlijk zouden al die gasten gewoon aangeklaagd moeten worden voor het aanzetten tot racistische hetze. Domme, smerige leugens over de rug van een minderheid die uit een oorlog komen die zij nooit gewenst hebben.

  Wat stond men hier in Nederland te juichen toen de Arabische Lente uitbrak. Direct de boel platbombarderen. Maar zodra er daadwerkelijk een hand uitgestoken moet worden zijn ze niet thuis hoor.

 6. 10

  @0: De suggestie die Mosko wil wekken is dat die vluchteling haar opgespoten lippen pas in Nederland heeft gekregen (op onze kosten!), want gelukszoeker. Ik ben het overigens met Martijn eens dat hij toch echt intelligent genoeg zou moeten zijn om beter te weten.

 7. 11

  @10: Beetje laat, maar toch. ;) Bedankt Bismarck, dat die suggestie gewekt wordt, begrijp ik, maar met wel achterliggend doel, daar zet ik vraagtekens bij. Niet omdat ik niet vermoed welk doel, wel omdat ik het simpelweg niet begrijp.