Wie wil er een intelligente vrouw?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Tijdens de gehekelde uitreiking van de Dutch Bloggies 2006 kwam een interessant feitje naar boven: het signalement van de gemiddelde blogger. Ik zie de doorsnee-schrijver van GC al voor me. Een 38-jarige hoogopgeleide man die elk vrij uurtje het liefst achter zijn computer besteedt. Vanuit zijn doorzonwoning in Cappelle, Breda of Apeldoorn stuurt hij berichten de virtuele wereld in op zoek naar de prikkeling, de erkenning en het nieuwe dat zijn normale leven hem al lang niet meer brengen kan.

In zijn twee-onder-een-kap staat de computer in de ?studeer? op de eerste verdieping. Terwijl hij zijn digitale identiteit aanneemt, slapen de gemiddeld 1,73 kinderen en droomt vrouwlief in de huiskamer weg bij een romcom. Op dat moment, vlak na het slapengaan van de kinderen, is het gezin het gelukkigst. 1,73 bevinden zich in een minder dromenland, hij is bezig aan zijn Second Life, en zij aan een denkbeeldig tweede huwelijk met George Clooney.

Ironisch is dat deze – hopelijk enigszins gechargeerde – comateuze toestand morgen beëindigd kan worden. Want voor de gemiddelde blogger, niets minder dan een 38-jarige hoogopgeleide hunk, is het geen hand vol, maar een land vol. Wat blijkt? Er staan dozijnen hoogopgeleide vrouwen te trappelen om de plaats van onze huidige mutsen in te nemen.
Een bepaald slag vrouwen van begin dertig heeft namelijk moeite om aan de man te komen. De nervositeit om de laatste eisprong te missen en daardoor sociaal volledig te mislukken slaat menige HBO- of WO-chick onvermijdelijk om de hals. Zeker wanneer een vriendin het wel gelukt is: ?Zij wel en ik niet! Maar ik ben toch veel leuker, knapper en slimmer dan zij? Hoe kan dat nou?! Zien mannen dat dan niet??.

Ook in de kroeg zie je ze loeren. Als quasi-eligible bachelor uit ongeveer dezelfde leeftijdscategorie hoef je dan ook het k-woord maar te laten vallen: ?Ja hoor, ik wil dolgraag kinderen, ik vind ze zo schattig!?, en seks is gegarandeerd. Het gevolg: man blij, vrouw een illusie rijker.

De vraag is echter – aangenomen dat mannen en vrouwen gemiddeld even slim zijn – of de man scheef trouwt? Als er zoveel hoogopgeleide vrouwen dreigen over te schieten dan doet de eveneens hoogopgeleide mannen het kennelijk liever met een verouderd breezersletje. Een niet onaantrekkelijk, maar ook niet zo slim meisje. Ze is independent, maar net niet independent genoeg om het rolpatroon van een mannelijke kostwinnaar in gevaar te brengen. Want hoewel ze werkt, betaalt haar parttime baantje natuurlijk lang niet voldoende om een (eenouder)gezin te onderhouden.

Voor de intelligente not so happy vrouwelijke single is dit een gruwel: scheef trouwen. Een verschijnsel waarbinnen hoogopgeleide mannen liever een niet zo hoogopgeleide vrouw hebben. U, de gemiddelde Blogger, zal op deze sociale regel geen uitzondering zijn. En net als veel andere mannen een minder intelligente vrouw/vriendin hebben. Trouwens, voor vrouwen is scheef trouwen geen optie om het probleem op te lossen. Zij zijn niet zo snel tevreden. Slimme vrouwen hebben namelijk liever geen domme zak.

Als de vijfendertig nadert gaat het bij de vrouw onherroepelijk knagen. Ligt het aan mij dat ik niet aan de man kan komen?

Vrouwen zoeken oplossingen graag bij zichzelf terwijl zij eerlijk gezegd vaak het probleem niet veroorzaken. Dat doen wij vaak voor ze. Zij denkt iets verkeerds te doen als mannen haar niet zien staan, omdat ze denkt dat veel mannen juist op zoek zijn naar haar. Maar is dat wel zo? Zullen we eens open kaart spelen? Dat kan een hoop frustraties schelen: als wij hen helemaal niet willen, dan kunnen slimme vrouwen simpelweg ophouden met het zoeken naar Mr. Right en zich zonder schuldgevoel op de loopbaan storten. Oftewel, mannelijke Bloggers, wie van jullie wil/heeft er eigenlijk een hoogopgeleide vrouw?

0

Reacties (29)

#1 WasHetMaarWat

“Wie van jullie wil/heeft er eigenlijk een hoogopgeleide vrouw?”

Ik. En alle hoogopgeleide vrienden die ik heb ook, trouwens.

In mijn ervaring hebben hoogopgeleide mannen er niet echt een probleem mee om iets met een hoogopgeleide vrouw te beginnen. Maar dertigjarige vrijgezelle mannen met een kinderwens groeien niet bepaald aan de bomen, dat lijkt me meer het probleem.

Iknik

 • Volgende discussie
#2 Abhorsen

Ik zal dan ook wel weer de “uitzondering” zijn want intelligente vrouwen zijn juist uiterst sexy in mijn ogen (ps. vind hoogopgeleid niet meteen gelijk staan aan inteligent, zijn zat domme mensen die uiteindelijk wel een papiertje halen). Als ik ergens eng van wordt is het wel een vrouwtje dat naar mij kijkt om alle beslissingen te nemen. Nee dank je. Ik ben niet slaafs en de vrouwen waarop ik val ook niet. Slim, weten wat ze willen, eigen mening… dat is aantrekkelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 PPG

Don’t get me wrong: ik ook.

Maar zijn deze genoemde vrouwen dan slechts Einzelfällen (met kinderwens)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jan Jaap

Ze hoeft niet hoogopgeleid te zijn, maar als ze niet intelligent is mot ik er niet. Ik vind niks zo onaantrekkelijk als domme vrouwen. Als er geen goed gesprek te voeren is, is voor mij de koek snel op.

Maar trouwens, als 28-jarige hoogopgeleide bachelor die kinderen echt wel ziet zitten ben ik dus eigenlijk een gewild item? Wow, nooit geweten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ace

?wie van jullie wil/heeft er eigenlijk een hoogopgeleide vrouw??

Oh, sorry, ik wist niet dat dit blog alleen voor mannen was bedoeld. Maar ja, ik *ben* dan ook een hoogopgeleide vrouw met een leuke carrière. Ik zou er maar rekening mee houden: als “wij” ons massaal afkeren van “jullie”, dan komen we vanuit onze eigen studeer onze eigen prikkeling zoeken.

Wat rót nou voor jullie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 PPG

@5: My bad. Iedereen is natuurlijk van harte welkom:)

Maar mijn vraag blijft: heb jij of hebben jouw vriendinnen moeite om aan een leuke man te komen?

Of leid je toevallig aan, wat door sommige in mijn omgeving het ‘hoogopgeleide-vrouwen’-syndroom wordt genoemd? Dat je elke werkdag ergens tussen 4 en 5 uur opstaat om nog ‘even wat voor te bereiden’, en daardoor in het weekend uitgeput op de bank ligt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 micha

Ik heb ook een intelligente vrouw voorzien van een partner…ik dus.

Wellicht zijn de meeste mannen in bovengenoemde doelgroep al voorzien van een intelligente vrouw?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

Nee hoor, sinds kort is er weer TT in de aanbieding, dus laat hen tot mij komen, die hoogopgeleide vrouwen met eigen willetje!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 micha

Waarom komt “Lamb to the slaughter” nu ineens bij mij op?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

Ach, door mijn verschrikkelijk hoge intelligentieniveau is een eventuele relatie bij mij per definitie “scheef”. ;-)

Goed en nu de realiteit, mijn vriendin is qua intelligentie minimaal mijn gelijke.

Heb ook wel eens een relatie gehad met een mindere godin qua intellect, en dat gaat snel vervelen.

Wat ik wel denk is dat de gemiddelde man sneller genoegen neemt met iets minder iq (jaja, iq zegt niets, kweet het) dan een gemiddelde vrouw. (Hoewel, als ik in mijn omgeving kijk…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 micha

Officieel deel ik dat standpunt niet ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 PPG

Volgens mij is het een fact of life: relaties zijn of (ongeveer) gelijkwaardig qua intelligentie, of de man is intelligenter – of denkt in ieder geval intelligenter te zijn:)

Mijn realiteit is dat mijn meest recente vriendinnetje een eigen wil had waar je U tegen zegt. Fantastisch natuurlijk, maar soms ook wel vermoeid. Ik bedoel, ze hoeft echt niet de hele dag ‘ja en amen’ te zeggen, ‘Ja’ is meer dan genoeg ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joost

Ah, dus dát was de reden dat je de relatie verbrak… Niet dat jullie 10 miljoen kilometer uit elkaar zaten… :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 PPG

Je hebt me nu echt diep gekwetst, weet je;-)

En het was trouwens maar 1700 km:-(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Mark

Er zijn behalve intelligentie natuurlijk nog een paar andere belangwekkende dimensies:

– lengte (man bijna altijd langer)
– leeftijd (man meestal wat ouder)
– baan/salaris (…)

(uiteraard komt dat ook gedeeltijk door a priori verschil in gemiddelde lengte en salarisniveau)

en het mannetje moet natuurlijk meestal beschermend, fysiek sterk of in elk geval een grotere mond/overwicht hebben.

/stereotypering

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Astronaut

GC goes Viva?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 knut

Eigenlijk beantwoord je vraag niet de kwestie. Echt interessant is t om te achterhalen of de vrouw hoger opgeleid (of betere kostwinnaar) is. Want je constateerde dat mannen makkelijk een lager opgeleide vrouw hebben dus aanbod van hoogopgeleide mannen is al minder dus vrouwen moeten hierin wel een stapje terug willen doen. En mijn ervaring is niet dat mannen een probleem hebben met een intelligentere vrouw maar vooral met de betere kostwinnaar en de rolverdeling die naar draagkracht (zou moeten) volgt als er kinderen komen. Dus wie verkeert er in zo’n situ da’s pas echt t licht aan t eind vd gang voor deze vrouwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 micha

Ach, wellicht is het gewoon een kwestie van biologie. Hoe hoger het IQ, des te langer maagd. Relaties ontstaan meestal na een innig contact. Hoe hoger het IQ des te groter de kans dat anderen je voor zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Snoerke

Is het niet zo dat vrouwen steeds kieskeuriger worden? Veeleisender ook?

Mr. Perfect is waarnaar ze op zoek zijn, en als Mr. Almost Perfect na einde oefening wordt gedumpt, realiseren ze uiteindelijk dat Mr. Almost Perfect achteraf toch de best verkrijgbare was. Maar inmiddels is die bij terugkomst al bezet.

Waarschijnlijk moet er een omslag komen in ons denken. Niet Mr. Perfect vinden als je klaar bent met je carrière, maar zoeken vóór die tijd. Vroeg kinderen krijgen en gezamenlijk groeien naar goede opvoeders. Dan ben je aan elkaar gewend en gewaagd; een gesettelde 30-er is teveel gehecht aan zijn/ haar single-bestaan inclusief bijbehorende vrijheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 ace

@6: om vier of vijf uur opstaan ? ’s morgens, bedoel je!? Alsjeblieft niet, zeg! ’s Morgens wil ik gewoon lekker uitrusten van al die drukke bezigheden die ik in het weekend heb. (Maar ja, ik ben dan ook zo iemand met een druk sociaal-politiek leven, dat speelt zich meestal buiten werktijd af.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 mescaline

Pff wat een discussie.

Ik kreeg in de supermarkt een zeer sexy hyperslim uiterst lui persoontje aangeboden door haarzelf, die dag voor het laatst achter de kassa.

De intelligente meiden zijn bepaald dom als ze eerst voor een mannencarriere kiezen EN daarna voor een sociale carriere EN niks vooruit hebben berekend.

Voor de stats, ik zie het meest in een vrouw die er aardig uitziet en aardig denkt. Of beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 PPG

@19: Vroeg kinderen krijgen noemde een Duitse krant ooit het Madeleine Albright-model. Tijdens de laatste jaren van de studie de eerste, en rap daarna nummer 2 en 3. En natuurlijk een flitsende loopbaan.

Valt inderdaad wat voor te zeggen. Geen carriere onderbreking voor de vrouw en energie genoeg voor het jonge stel. Maar sociale druk leidt er toch toe dat velen wachten, wachten en wachten. Zolang totdat Mr. Right aan zijn vrijheid gewend is:)

@20: Jazeker. Des morgens. Zulke loopbaangeorienteerde dames bestaan echt. Gelukkig ben jij er geen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Joost

@22: Hoe laat? Dat is toch belachelijk! De gekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 PPG

@22. Dat was ongeveer de inhoud van de nick die we voor haar hadden/hebben; dat ze niet helemaal goed bij d’r hoofd was.
Maar goed, ze had wèl een glanzende carrière.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Mark

@spuyt: Hoe laat stond jij ook alweer op des morgens ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Joost

@25: Kijk naar het moment van schrijven :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Mark

Pcies :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 reno

het is een idee eens naar de vrouw te kijken. Vrouwen trouwen omhoog, willen bewonderen. Pas als ze massaal gaan vallen voor de mannen die ze nu als losers zien, dan pas zijn ze echt geemancipeerd.

Maar nee hoor mannen krijgen weer de schuld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Sytz

Doe er maar een half dozijn op proef, email bij redactie bekend :-)

Wel zelf TV meenemen, die heb ik niet.

 • Vorige discussie