Wie wordt de baas van de rommelpartij?

De zaterdagcolumn van Felix Rottenberg uit de papieren editie van het Parool verschijnt iedere zondag (of de dag daarna) op Sargasso.

Alexander Pechtold of Lousewies van der Laan? Een maand geleden leek het erop dat Pechtold zijn concurrente zou kloppen. Maar mijn intuïtie hapert nu. Opnieuw de mannen geconsulteerd die het kunnen weten, de debatroutiniers Martijn de Greve – dé campagnesouffleur van Lodewijk
Asscher – en Pieter Hilhorst. Zij leiden – net als een maand geleden bij de VVD – de debatten bij de partijleidersstrijd van D66. Hilhorst is overtuigd van de overwinning van Pechtold. De vorige keer negeerde hij de waarschuwingen van zijn beeldschone Pallas Athene, want hij wist het zeker, zijn intuïtie zat goed: Verdonk zou Rutte verslaan. Martijn de Greve voorspelt dat Van der Laan gaat winnen. Hij gaat gelijk krijgen, zegt mijn intuïtie aarzelend. Is het eigenlijk belangrijk wie de dienst gaat uitmaken bij D66? Niet echt, omdat D66 al maanden een rommelpartij is. Het leiden van een kwetsbare partij komt vier jaar te vroeg, zowel voor Pechtold als Van der Laan.

Ze zijn aan het oefenen, testen ideetjes en zoeken naarstig naar een koers. Retorisch is Pechtold sterker. Hij is een zalenman, speelt met vragen uit de zaal, neemt ongegeneerd wat maniertjes van Wiegel over, is een beetje houterig en op het eerste gezicht arrogant. Maar Pechtold kan, als hij wil, goed luisteren en reageert slim op de kritiek op zijn optreden.

Van der Laan spreekt te snel, slikt klinkers in en hanteert lelijke oneliners. Ze is bedreven in het flirten met publiek, raakt haar ondervragers even aan en heeft een mooie bas in haar stem. Maar dat veelbelovende aura is ze kwijtgeraakt. Tot een jaar geleden was Van der Laan een soort progressieve versie van Margaret Thatcher, nu maakt ze te veel ruzie. Ze mist een ervaren souffleur die haar direct kalmeert als Pechtold weer eens denigrerende opmerkingen heeft gemaakt. Gewoon niet reageren, stoïcijns blijven, dat is de oude wet van de legendarische Franse politicus Léon Blum. Die propageerde dat je de tegenstander altijd hoffelijk tegemoet blijft treden. Pechtold en Van der Laan zijn junioren, geen ervaren staatslieden. Wijsheid is bij hen ver te zoeken. Hun probleem is de chaotische manier waarop ze van standpunt wisselen. Beiden zijn geen liefhebbers van het kabinet. De achterban van D66 smeekt om argumenten waaruit blijkt dat de kabinetsdeelname van D66 niet nutteloos is. Er is geen enkel argument, behalve de zes zetels waarmee de democraten het kabinet-Balkenende een meerderheid verschaffen.

Een maand geleden zag het er even zonnig uit, toen Rita Verdonk de VVD leek over te nemen. De progressieve vleugel van de VVD murmelde dan wel eens over een nieuwe partij samen met D66. Pechtold zag gloriedagen naderen, maar Mark Rutte verstoorde alle dromen. Ondanks de waterige ideeën en het inconsistente optreden kan een D66-partijtje met een beetje mazzel op vier tot zes zetels rekenen. Alles hangt af van de tweestrijd tussen Bos en Balkenende. Als dat een slopend één-op-één gevecht wordt, verdampt de marge van D66. Het blijft nog steeds een partijtje van beschaafde mensen, die ‘een betere samenleving willen’, ‘waar je het beste uit de mensen haalt’. Ze vinden dat ‘iedereen’ het goed moet hebben. Ze zijn onhandige onderhandelaars, geen vaardige bestuurders. Dat kunnen ze niet compenseren, omdat ze niet beschikken over de weldadige charme en politieke poëzie van hun oervader, Hans van Mierlo.

Felix Rottenberg
Columnist Het Parool en associate-redacteur VPRO Tegenlicht.

 1. 1

  Het is altijd hetzelfde geëtter in dit soort stukjes. Mannetjes, vrouwtjes, poppetjes. Besnuffelen, nieren proeven, ideetjes aandragen, flinterdunne argumentjes. En maar doorroddelen. Gatverdamme. KWISPEDOOR please !

 2. 2

  *gaapt* Bij de gratie van rottenberg mag sargasso zijn columns plaatsen.. moeten wij er echter nog op reageren? Volgens mij gewoon paginavulling van Carlos..kunnen liefhebbers niet “gewoon” het parool kopen?

 3. 7

  Voor alle duidelijkheid: die muppets hebben betrekking op de comments, niet op de pots. Waarom wordt er zo op de man gereaguurd? Ik vind het best boeiend om een analyse te lezen van iemand die iets dichter bij het vuur zit.

 4. 10

  Beste Felix, moeilijk hè, tellen. Er zijn 8 kandidaten. Nee, die tellen niet mee, hè, die andere zes. Dat zijn de jellekes, dat zijn de stofjes, de rommeltjes, zoals gistren Paul van Liempt het sarrend noemde (Businees News Radio, ik was even te gast…).
  Voor jou en vele andere journalisten en deskundologen, vol van hun eigen gelijk, zich op de borst ramnend om hun stratische en tactische briljantheden, zou het goed zijn, als levensles, als domper op je zelfingenomenheid, wanneer iemand ánders het werd dan Lousewies of Alexander. De Gedoofverfden. Favorieten van dat misselijkmakende circus van “powers that be” dat de status quo altijd interessanter vindt dan de potentie die eronder broeit. In de mediacratie hebben jullie het lot van politci in handen, beste mediaprimadonna’s, maak er eens verantwoordelijk gebruik van, in stede van steeds opnieuw die makkelijke semi-intellectuele borrelpraat. Jezus wat ben ik razend op jullie. Zal wel niet goed zijn voor m’n PR maar daar heb ik even lak aan, groeten, Hein van Meeteren, óók een kandidaat.

 5. 19

  ’t was een warme natte morgen
  en ik surfte maar wat rond
  tot ik op het net verborgen
  ’t collumpje van felix vond

  woest was ik! ik vloekte, braste!
  nu is ’t wel zeker dat ik faal
  want omdat ik tegen felix plaste
  werd submitknop mij fataal

  – Hein van Meeteren aka ReserveDichterDesVaderlands

 6. 20

  Waaat??? Frans Groenendijk, jij hier? De independent Dutch cosmopolitician? De Verstandige, Integere en Saaie politicus slash gemeenteraadslid? Willkommen, Bienvenue, Welcome!

  Je kan zeggen wat je wilt, maar Felix trekt wel grote jongens naar zich toe…

 7. 23

  @Sickbock,

  Het moet wel van twee kanten komen he.

  Reaguurders die melden dat columnist niks is mogen ook wegblijven (zoals je zelf oppert in reactie 2). Lees je toch simpelweg een ander log.

 8. 24

  @Frans Groenendijk
  Beste Frans, je hebt niet alleen vrienden. Het bewijs lever je zelf: Je bent immers niet voor niets “onafhankelijk”…..

  Jouw kwalificatie “arrogante dinosaurier” vind ik niet kunnen.

 9. 35

  Je was té gulzig snel MP?,…b4xTa5 = stelling open = mat. Niet doen dus,.koning laten ronddwalen! = remise. Elk ½ punt in schaken is er één.

 10. 38

  Overigens wel een vette fout van zwart om deze situatie op het bord te toveren, gezien het extreem grote stukkenvoordeel.

 11. 40

  Met permissie (hopelijk), een nogal zwak onderbouwd verhaal. Wat D66 betreft, lastig kiezen tussen slecht en nog slechter. Sophie in ’t Veld zou m.i. een betere keus zijn.

 12. 41

  Felix blijft de conservatieve babbelsocialist die overal verstand van denkt te hebben. Nu vrijwel alle politiek commentatoren bij het Parool lid zijn van de Pvda doet hij D66 er wel even bij.
  Wie echter denkt dat de verschillen binnen D66 kleiner zijn dan binnen de VVD komt bedrogen uit. De club is echter veel te beschaafd om elkaar voortdurend de maat te nemen. Gelukkig komt er steeds meer ruimte voor wat minder bange types zoals, Hein van Meeteren…
  Voor de Liefhebber een serie over de kandidaten

  Onvoltooid op het moment van schrijven, dat wel…

 13. 42

  @24 ”..je hebt niet alleen vrienden. Het bewijs lever je zelf: Je bent immers niet voor niets “onafhankelijk”…..”

  Beste Frans, ik schertste over mijn aanhang. Maar dat had je toch al begrepen neem ik aan?
  Dat ik politieke tegenstanders heb vind ik niet erg hoewel die tegenstand op vreemde wijze naar buiten kan komen.

  ”Jouw kwalificatie “arrogante dinosaurier” vind ik niet kunnen”.
  Ik vind het ook een beetje op het randje. Maar alleen maar schrijven “deze heel erg arrogante man” stond weer erg lullig.
  Ik ben ongeveer net zo kwaad als van Meeteren vanwege die arrogantie.
  Alleen al de titel. Het getuigt van zo’n minachting en ja, ik weet geen overtreffende trap van het woord minachting.
  Ongehoord.

 14. 43

  In ieder geval niet de toren pakken met 1. b4 x a5 wegens 1… Kg8-f8 2. a5-a6 Kf8-e7 en de toren op h8 dekt het promotieveld.
  Gewoon een zet met de witte koning spelen en zwart komt er met zijn overmacht aan stukken nooit door dankzij de dichtgeschoven pionnenketen.

  Een mens ziet zoiets binnen enkele seconden. Een computer zal altijd slaan.

 15. 44

  Och, D66. Ik ben het wel met Hein van Meeteren eens, de 6 kanslozen verdienen aandacht. Laat één van hen lijsttrekker worden, als het kan de meest kansloze van de kanslozen. Zodat deze wilsonbekwame partij uit zijn uitzichtloze lijden wordt verlost. 0 zetels bij de verkiezingen volgend jaar, dat zou voor iedereen het beste zijn.
  Ik zou zelfs bereid zijn om lid te worden van D66 om zaterdag op de meest kansloze kandidaat te kunnen stemmen.

 16. 45

  @Hein
  Als jij dan toch met proper taalgebruik gaat gooien, het is natuurlijk debater of debattant, niet debateerders.

  Wat ernstiger is is dat D66 sinds het vertrek van Thom de Graaff nogal haar principes over staatskunde heeft verlaten. Vreemd genoeg kan de partij dit alleen maar met de ondersteuning van het Orakel van Amsterdam, ook wel bekend als Hans van Mierlo.

  De hele campagne voor het lijsttrekkerschap is een slap aftreksel van die van de VVD. Waar Rita en MArk bon-mots maakten, staan Alex en Loes elkaar als viswijven uit te schelden.

  D66 doet er verstandig aan de leden te schorsen wegens ernstig onbetamelijk gedrag. Politici, zeker met een zo grote aandacht uit de media, hebben een voorbeeld functie. Sinds Pim is het echter gemeengoed om niet de debatteren, maar met modder te gooien. Zolang D66 zich niet meer om de inhoud kan bekommeren verdiend zij geen zetel in het parlement.

  Ik geloof dat ik het voor een keer eens moet zijn met Maurice, D66 heft zichzelf op.