Wie is hier de pianospeler?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bosnische vluchtelingen in Nederland (ouder dan 45 jaar) krijgen als ze terugkeren naar Bosnië-Herzegovina de rest van hun leven een maandelijkse toelage van 470 euro van de Nederlandse overheid. Dat meldde de Kroatische televisiezender HRT woensdag op gezag van het Bosnische ministerie van Mensenrechten en Vluchtelingen. Een echtpaar heeft recht op 670 euro. Ook de reiskosten zouden worden vergoed, tot een maximum van 1500 euro. In totaal wonen er ruim 30.000 Bosnische vluchtelingen in Nederland, maar die zijn niet allemaal ouder dan 45. Vooralsnog heeft de Nederlandse overheid dit nieuwe beleid nog niet bevestigd, maar de vraag rijst wie heeft dit bedacht en waarom? Want welk signaal geef je hier mee af? We zijn u liever kwijt dan rijk. En met al uw gezondheidsproblemen (getraumatiseerd en vergrijzend) kost u ons hier meer dan daar. Of zit er een socialere motivatie achter, willen deze mensen zelf terug? De situatie in hun geboorteland is nog verre van ideaal, er is veel werkloosheid en ook de etnische spanningen zijn nog niet weg. Er zitten omgekeerd zelfs nog 85 Nederlandse militairen in Bosnië. Het Gesundes Volksempfinden staat alweer klaar met haar oordeel. Maar wil de pianospeler zelf even opstaan en tekst en uitleg geven?

Reacties (10)

#1 Bismarck

Het risico op werkloosheid wordt door de uitkering ondervangen (ik neem aan dat het bedrag tot stand is gekomen op grond van de kosten van levensonderhoud aldaar).

Verder lijkt het me redelijk een geval iedereen gelukkig. Het kost de Nederlandse staat allicht minder (tenzij hier werkenden vertrekken, die dus voorlopig juist geld opleveren) en het zal voor de vluchtelingen toch ook fijn zijn dat ze in ieder geval financiële zekerheid hebben, als ze terugkeren naar hun land. En met het geld van buiten zal Bosnië ook niet ongelukkig zijn (misschien helpt het zelfs wel in die hoge werkloosheid, dat is dan ook weer gunstig om de situatie te stabiliseren, hetgeen dan weer op lange termijn prettig is voor Nederland).

Het enige minpuntje zit natuurlijk in die veiligheid. Er is altijd een risico dat het op de Balkan weer in de vlam gaat en afhankelijk van de etniciteit van de vluchteling moet hij/zij ook goed nadenken waar die zich in Bosnië wil gaan vestigen.

Daarnaast zullen er wel mensen roepen dat het oneerlijk is, want stel de terugkeerder vindt in Bosnië een baan, dan verdient hij dubbel en is de uitkering eigenlijk overbodig. Misschien zou Nederland ook Nederlanders die zich in Bosnië vestigen dit moeten verlenen. Dan kunnen Nederlanders die over “oneerlijk” zeuren daarmee stoppen en er ook heen (ik heb een vermoeden dat weinigen van hen dat daadwerkelijk zullen doen).

Maar eerst maar eens kijken of het wel waar is.

 • Volgende discussie
#2 Share

Ach zolang Kok deze Karremanspremie ook gewoon uit eigen zak betaalt, denk ik: waarom niet. En anders wordt mijn antwoord Maaskantje. En anders pas ik.
/slag om de arm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Het budget/geld voor de diverse (mislukte) terugkeerprojecten van de Europese Unie (v.a 1998) zal ingetrokken/ opgesoupeerd zijn? Uit wiens koker deze oprotpremie komt laat zich raden. Sociale motivatie? Simpel creatief boekhouden, plussen en minnen in relatie tot niet uitgekeerde bijstandsgelden…

http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/08/22/Vp/03.html

Veel in Nederland geboren goed opgeleide volledig geïntegreerde Marokkaanse meisjes en dito jonge werkende Turkse gezinnen overigens (tot een paar jaar terug betrof dit alleen nog de niet in Nederland geboren grotendeels in kopvodden gehulde heimweeouderen) zitten voor een groot deel te springen om ook dit chronisch verzuurde petieterige pestklotelandje definitief de rug toe te keren. Alleen: gratis-en-voor-niks. Wel met de middelvinger omhoog en schijt aan de Vergrijzing. Bye-bye zwaai zwaai opgeruimd staat netjes…

Nederland achterlatend op Robbeneiland waar kaalkopjes, kutmarokkaantjes en Spijkbewoners het sentiment dicteren. Alles piano onder auspiciën van Afrikaander Terre Geert uiteraard…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Even uitgaande van en anders, Maaskantje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Maarten

Volgens mij speelde Adrien Brody The Pianist. Heeft ie nog een oscar voor gekregen. Krijg ik nou ook een prijs?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Maarten, hier is nog iemand die zichzelf de pianospeler noemde:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jb

Hoog tijd dat we anders omgaan vluchtelingen: bied ze een goede opleiding aan. Of nog sterker verplicht ze tot opleiding en/of omscholing. We kunnen ze straks heel hard gebruiken. Niemand wordt er beter van om zonder tegenprestatie een uitkering te ontvangen, of het nu in Nederland of in land van herkomst is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Ik denk dat het idee is dat vluchtelingen weer terugkeren naar hun geboorteland als dat niet langer onveilig is (valt in geval Bosnië over te discussiëren). Dus het verhaal van laat ze hier want we hebben ze nodig is niet zo geldig (trouwens sowieso al niet voor 45+ ers)

Nu zitten deze vluchtelingen waarschijnlijk al vrij lang hier (het gerommel begon geloof ik rond 1992), dus ik kan me voorstellen dat ze inmiddels niet hard meer geneigd zijn zomaar terug te keren (ze hebben hier in die 15-18 jaar een bestaan opgebouwd mag ik hopen), zeker als het maar de vraag is of ze daar aan de bak komen (ongeacht een goede opleiding).

Als je dan al wat anders wil dan geld geven, dan zul je al met vanuit Nederland georganiseerde werkverschaffing (behuizing, …) voor terugkeerders in Bosnië moeten aankomen, wil je de mensen vrijwillig laten terugkeren en dat is iets waar deze regering (en misschien Nederland überhaupt) niet toe in staat is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Furby

Valt het geld geven aan mensen die mogelijk de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen om terug te gaan naar het land van herkomst niet gewoon onder discriminatie? Ik bedoel, een autochtone Nederlander zal nooit aanspraak kunnen maken op dergelijke gelden, waardoor er volgens mij een wetsongelijkheid tussen autochtone en allochtone Nederlanders ontstaat, gebaseerd op afkomst. Ik ben geen jurist, dus misschien dat iemand die daar beter in onderlegd is een oordeel over kan geven?

Trouwens, zoals ik dit begrijp is het allemaal nogal hypothetisch, aangezien het alleen nog maar overgenomen is vanuit een Bosnische zender. Of is er onderhand bevestiging van dit beleid uit Den Haag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Zover ik begrepen heb is dit trouwens geen bijzondere status, maar het algemene beleid van Nederland waar het terugkeerstimulatie betreft.

Ik zie dat de regeling inderdaad ook voor Nederlanders geldt (mits ze remigreren naar het land waar ze zelf, of hun ouders de nationaliteit van hadden/hebben en geboren zijn), maar slechts voor een beperkt aantal landen (zo’n beetje het Middellandse Zeegebied, China en Suriname). Er is dus ook sprake van discriminatie tussen autochtonen (en natuurlijk leeftijdsdiscriminatie).

 • Vorige discussie