Where is Raed? …in Amsterdam !

Raed Jarrar Aan het begin van de Irak-oorlog vroegen tienduizenden mensen zich af: Where is Raed? Raed Jarrar logde samen met Salam Pax vanuit Bagdad over de amerikaanse invasie. Op dit moment heeft hij zijn eigen log en becommentarieert hij vanuit zijn studieplek Amman de situatie in zijn vaderland. Morgen spreekt Raed in Amsterdam op Fill the Gap over de invloed van weblogs.

In een interview op OneWorld geeft Raed zijn mening over de oorlog in Irak. Volgens hem moeten alle buitenlandse troepen onmiddelijk weg, de irakezen zouden heel goed in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Het verzet beperkt zich niet alleen tot religieuze fanatici maar is breed gedragen onder de bevolking, aldus Raed. Toch spreekt hij zichzelf verderop wel tegen als hij voorziet dat Irak verscheurd gaat worden door interne strijd. Zijn de irakezen dan toch niet zo goed in staat om voor zichzelf te zorgen?

Somber, erg somber. Een jaar geleden toen de oorlog officieel over was schreef ik al in mijn weblog dat het ergste nog moet komen: interne strijd, veel slachtoffers en de totale vernietiging van het land. Dat destructieve proces zal nog zeker tien jaar duren. (Raed, OneWorld)

 1. 1

  Welnu Irak is ee ‘gemaakt’ land. Net zoals de rest daar in het midden-oosten. Hetzelfde in Noord-Afrika. Stammen of lieden van diverse etnische achtergronden die elkaar in de haren vliegen.

 2. 4

  Oh, ik zou niet verbaasd zijn als zo rond februari/maart 2005 er in het noorden een Koerdische staat wordt uitgeroepen.

  En het zal me ook niet verbazen als de EU 3 weken moet overleggen alvorens tot een standpunt te kunnen komen over de interventie van Turkije.

 3. 5

  Er is de facto al een Koerdische staat. Hebben Turkije en Iran al een paar jaar aan kunnen wennen.
  Het rampscenario komt pas op gang zodra Duitsland de nieuwe Koerdische republiek offici

 4. 9

  ‘…schreef ik al op mijn weblog…”

  Juist.
  Op 23 september reageerde iemand op een ander weblog dat Theo van Gogh de volgende celeb zou worden. En nu?

  Het gaat nergens om.