1. 2

  De vraag is of je dit moet framen binnen het kader van een rassenkwestie. Het heeft m.i. veel meer te maken met conservatieven versus liberalen en de conservatieven die in de hedendaagse Amerikaanse samenleving (en ook deels in de Nederlandse) veel meer speelruimte hebben dan hun liberale tegenhangers. Ongeacht ras of kleur.

  Even afgezien van dat de conservatieven soms zelf geneigd zijn de rassenkaart te spelen. Zou een zwarte conservatief niet even vergaande opmerkingen kunnen maken over de regering Obama als een blanke conservatief?

 2. 4

  @2 Herman

  De vraag is natuurlijk of een zwarte conservatief even vergaande opmerkingen zou kunnen maken, al dan niet bewapend, over een blanke president.

 3. 7

  je kunt het ook omdraaien: gekleurde minderheden mogen hun cultuur verdedigen, en speciale rechten opeisen, maar als blanken dit doen (wat de achtergrond van de tea party eigenlijk is) is het racisme.

 4. 8

  @KB: Zoals de Black Panthers volledig vrij spel hadden en geenszins door de FBI en CIA in de gaten werden gehouden. Oh wacht eens even…

 5. 9

  Ik vind het een beetje een what-if verhaal. Dat iets niet gebeurt, of dat iets anders wel zou gebeuren als je de kleurtjes van de partijen omkeert, betekent nog niet automatisch dat er racisme in het spel is. Merk ook op hoe de schrijver van het stuk probeert om ongemerkt zwart=democraat, blank=republikein in zijn betoog te weven, zonder dat dat eigenlijk zijn premisse was.

 6. 11

  Ik vind dat die Time Wise op een rigide manier idiote scheidingen tussen zwart en wit maakt.

  What if Tim Wise was yellow ?