1. 1

  Beetje foute voorstelling van zaken: m’n data mogen ze best hebben, m’n identiteit niet.

  Om die verdomde OV-chip-kaart er maar bij te halen: er is niks op tegen dat TLS weet welke reizen er allemaal gemaakt worden; tenslotte weet een NS dat nu ook al aan de hand van de kaartverkoop. Waar TLS de mist in gaat -en waar de OVchipkaart een weerzinwekkend ding wordt- is in het fanatiek proberen te koppelen van persoonsgegevens aan reisdata.

 2. 2

  Wauw, dat is een tendentieus stuk met een boel naieve veronderstellingen.

  De belangrijkste is denk ik in de grondaanname. De schrijver van het stuk gaat ervan uit dat de overheid de data gebruikt om de maatschappij beter te maken, en dat het huidige falen op diverse gebieden komt doordat de overheid niet weet wat er aan de hand is.

  En dat is een aanname die op z’n zachtst gezegd nogal onwaarschijnlijk is. Want het is gebleken dat de overheid op gebieden waar wel voldoende informatie voorhanden is, de keuzes toch lang niet altijd reflecteren wat men weet (crisis anyone? In Amerika de armoede, criminaliteit, werkgelegenheid, medische zorg?)

  In Nederland denk ik bv aan de politie die zelfs zaken waarvan alle informatie bekend is regelmatig niet afhandelt. (http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=39053&cHash=80c3e2ff1be7d0d3aa87dbfa9bdc6a7a En het is maar een voorbeeld. Je kunt nog tigduizend andere verzinnen.) Het lijkt me goed dat men eerst aantoont dat de informatie die nu al beschikbaar is ook werkelijk gebruikt wordt om de maatschappij beter te maken, en dat men verantwoord en correct met de gegevens om kan gaan.
  Als dat lukt, kunnen we weer eens verder zien.