Quote du jour | Wetenschap in duistere afzondering

Quote du Jour“Ik zit nu samen met 44 andere mensen opgesloten op de meest onaangename plaats van de wereld. En dat voor de komende 9 maanden, waarvan 6 maanden lang in duisternis. Want vanaf eind maart wordt het ook overdag niet meer licht.”

Aldus een nog redelijk opgewekt klinkende Erik Verhagen, de eerste Nederlander die gaat overwinteren op de geografische Zuidpool. De plek ook waar een kompas volkomen waardeloos is, omdat alle richtingen er naar het noorden wijzen. Na de semi-speleologische spielerei van Alex en Maxima is het nu menens met het Ice Cube project: een waarlijk barre zoektocht naar het bestaan van minuscule kosmische deeltjes (neutrino’s) in de diepe ijslagen van Antarctica.Het Amundsen-Scott Zuidpool-station
Erik gaat het Nederlandse volk per weblog op de hoogte houden van zijn bevindingen, al is het dan maar eens per 14 dagen. De recente crash van twee satellieten is debet aan de gebrekkige communicatie-mogelijkheden: “Voor ons een erg ongelukkige ruimtebotsing”.
Maar de jonge wetenschapper, die naar eigen zeggen min of meer per toeval het project inrolde, houdt de moed er nog in stevig en schept mogelijk hoop uit de secundaire verblijfscondities gedurende die kille en donkere maanden: “Ik werk veel samen met een Franse vrouw, die ook als eerste Franse vrouw gaat overwinteren”. Gedeelde smart is alvast halve smart.

 1. 3

  @2 Aardige link, al is het nieuws er niet echt actueel. De satelliet Iridium (“which is always available for official/emergency phone calls, and sometimes 24/7 email”) is dus in botsing gekomen met een oud Russich geval en dus niet langer beschikbaar. De brokstukken vormen nu een gevaar voor andere satellieten, die ongeveer op dezelfde hoogte hun baan rond de aarde hebben.

 2. 7

  @6: Als ik wikipedia goed begrijp, niet helemaal: de geografische zuidpool ligt een paar honderd meter van het monument af door bewegen van het ijs.

  De magnetische zuidpool ligt echter iets meer dan een paar honderd meter van de geografische pool. Die ligt namelijk hier.

 3. 8

  Ik wil helemaal niet horen over donker en koud en uitgevallen satelieten enzo; ik wil weten of ‘ie ook een tijdelijk huwelijk sluit met een knappe Australische ofzo. En foto’s !

 4. 10

  KJ, tijdelijk huwelijk kan als je een shiiet bent en Soura 24 ziet als leidraad, een Nikahu al-mut’ah ( huwelijk van genot)..beter dan ‘stoom afblazen’ maar dat is geheel OT.