Westerse persvrijheid ‘een mythe’

Zo kopt het Iraanse ‘Press TV’, in het kielsog van een klein Russisch-Amerikaans conflict. Qua dramatiek kunnen de Russen er ook wat van; want ‘the USA deserves better’. Het conflict loopt tussen de redactie van ‘Foreign Affairs’ en Sergey Lavrov, de Russische Minister van Buitenlandse Zaken. Lavrov schreef op eigen verzoek een stuk voor ‘Foreign Affairs’, maar kan zich niet vinden in de redactionele correcties, en metname het toevoegen van een subtitel. Volgens BuZa in Moskou moest 40 procent van het artikel onder censuur, en dat doet denken aan de ‘ergste aspecten van de Sovjet-censuur’.

Foreign Affairs legt op haar website uit dat er slechts sprake was van een ‘normal editing process’. In een interview met RFE/RL legt redacteur James Hoge zijn kant van het verhaal uit.

Hier de ‘gesaneerde tekst’ volgens Lavrov. In het Juli-Augustus nummer van ‘Russia in Global Affairs’ komt de niet-gecensureerde versie te staan. Het gaat echt interessant worden wanneer ‘Foreign Affairs’ ook de vuile was buiten gaat hangen.

 1. 5

  Het Iraanse Press TV staat altijd klaar om kritiek op het westen te leveren, maar interne Iraanse problemen verslaan ze niet. Dat zullen ze dan wel de (pers)vrijheid noemen om bepaalde verhalen te negeren. Kolderieke zender.

 2. 8

  @Steeph, en nu die cartoon in het russisch in een russische krant, wat dacht je kan dat? Of een Arabische equivalent of..of..

  De enige plek waar dat kan is in het “westen”

 3. 11

  Tja, arabnews is een eiland in een oceaan van redactionele correcties. Lees hem al heel lang en soms verdwijnt de cartoon na een uurtje, er zijn grenzen zoals kritiek naar salman of, herinner mij dat scherp, kritiek om jonge dames in een brandende school verplichten binnen te blijven vanwege afwezigheid hoofddoek. Toen werd de cartoonist verwijderd.

  Nog een mohammed tekening plaatsen ? ter illustratie (zal het niet doen hoor)

 4. 12

  Mooi he, je blind staren op de gebreken van de ander? Dan kun je de aandacht afleiden van de gebreken in eigen huis.

 5. 14

  Hij heeft het over:”Parts of us media”. Elk land heeft parts of media die sterk gericht zijn op specifieke politieke stromingen. Hier kermde Livenstro een paar weken geleden ook als een inwoner van guantanomo bay detentie centrum.

  Amerika heeft dat ook met the republican network Fox News zoals Bismarck al noemde. Na 9/11 heeft het wel een jaar of twee geduurd voordat de grote media bedrijven daar voorzichtig hun zelfcensuur begonnen op te geven, Dat is een waarheid als een koe. Laat maar zakken Larie.

 6. 15

  “en dat doet denken aan de ‘ergste aspecten van de Sovjet-censuur’.”

  Ehm, wat zou je zeggen (of quoten) als het een Nederlander betrof? (alsin, het is standaard beleid dat de redactie dat gene schrapt wat ze niet aanstaat, en het dan voor goedkeuring aan de auteur aanbiedt)