Ruim een half jaar geleden (vlak voor de verkiezingen van het Europese Parlement) steeg de officiële werkloosheid in de VS plots uit boven die van de 27 landen van de EU. Hier een update van de huidige situatie op basis van de cijfers tot en met oktober:
Reacties (10)
Klein verneukeratief detail: mensen in de ‘deeltijdWW’ zitten niet in de WW-statistieken. Geen idee hoe het in Duitsland zit, maar het zou me niets verbazen als daar iets soortgelijks geldt.
Daar staat weer tegenover dat je naast deze cijfers voor het amerikaanse werkloosheidcijfer eigenlijk ‘U6’ van het Bureau of labour statistics wilt hebben (‘het aantal mensen wat op zoek is naar een baan of meer uren zou willen werken’).
@gronk: Het blijft toch altijd een beetje appels met peren vergelijken. Mij gaat het meer om de trend eigenlijk.
@1: Volgens mij kan de Duitse staat zich zo’n regeling helemaal niet permitteren. Die zetten nu vooral in op het behoud van de auto-industrie (eventueel met wat overheidsgeld). Daar hebben ze trouwens kort geleden een flinke tegenslag in gehad, nadat GM Opel niet verkocht (vermoedelijk overbodig geworden door Amerikaanse overheidssteun aan de eerste) en nu gaat snoeien bij haar Europese dochter (om Amerikaanse banen te behouden?). Nu worden verschillende regeringen (ook België en Spanje zitten in het spel) tegen elkaar uitgespeeld om GM aan een maximale hoeveelheid staatssteun te helpen.
Misschien is het wel verkeerd om landen met elkaar te vergelijken, gezien de werkloosheid inmiddels meer afhankelijk is van de spelletjes die de multinationals met die landen spelen. Uiteindelijk “wint” degene die zich het beste voegt naar de multinationals. Mij lijkt het inmiddels wel een zinnige discussie om het eens te hebben over wie er nou eigenlijk het economisch beleid bepaalt (en of we daar wel zo mee akkoord moeten gaan).
@bismarck: iets beter googlen: deeltijdWW is iets wat we uit duitsland hebben overgenomen (daar heet het ‘ Kurzarbeit)
Het werkeloosheidscijfer in NL waarmee de regering altijd schermt bevat niet alle werkelozen. In heel veel andere landen kennen ze bv geen of niet zo’n langdurige WAO, in NL zitten daar tegen de 1 miljoen mensen in die uitkering. Deze mensen zijn voor een aanzienlijk deel gewoon werkelozen, echter ze tellen niet meer in de officiële werkeloosheidscijfers. Dus bij eurostat etc lijkt het alsof NL het goed doet, maar dat komt door de opsplitsingen. Hetzelfde geldt wellicht ook voor de EU vs de VS.
Finland houdt zelf alle deeltijd WW ers ook buiten de cijfers (en dat zijn er een stuk meer dan in Nederland) , alsmede mensen die met hun werkeloosheidsuitkering (n.b.) een georganiseerde scholing doen, of werkstage verrichten. Het cijfer van Finland is in lijn met de eisen van eurostat, maar het ministerie, dat telt met het aantal geregistreerde werkzoekenden, telt er een stuk meer. Volgens hen heeft Finland een werkeloosheid van 9,6 (i.p.v. 8,2)
Eurostat accepteert alleen maar statistieken die zijn opgesteld volgens bepaalde regels. Als ik me niet vergis is dat ESA en SNA (systemen van national accounts). Met andere woorden, de cijfers zijn daarom vergelijkbaar. In het geval van Finland mochten zij echter wel hun dienstplichtigen als werkeloos aanmerken als uitzondering.
Ach ja. Veel mis mee dus, maar Nederland doet niets wat andere landen ook niet al doen.
Even los van alle gezeur over cijfers: ik heb het idee dat ‘de crisis’ de VS stukken harder raakt dan nederland. Ik merk zelf niet echt iets van de crisis, en in winkels etc. heb ik ook niet bepaald het idee dat de verkopen drastisch gekelderd zijn (wat in de VS wel het geval schijnt te zijn; zelfs tot het punt dat winkeliers minder voorraad aanhouden op de schappen vanwege de kosten..)
Oh, en ‘de VS’ is natuurlijk net zo’n containerbegrip als ‘europa’. Maar dat terzijde.
De arbeidsmarkt in de VS is nu eenmaal een stuk flexibeler dan die in Europa, Als er extra werk is worden er makkelijker mensen aangenomen, en als het werk wegvalt staan er sneller mensen op straat. Hier laat men het vaste personeel in en hoogconjunctuur liever overwerken dan extra personeel aan te nemen.
Ik ben het toch wel eens met Steeph. Iedereen die begint over de deeltijd WW: ook in de V.S. doet men aan allerlei werkbehoudende overheidsmaatregelen. Dat het beter in Europa aanslaat dan in Amerika is toch wel een klein succesje te noemen.
@seven: Er zijn geen miljoen maar 600.000 arbeidsongeschikten in Nederland. En nee, dat de arbeidsongeschikheids uitkeringen in Nederland werden gebruikt om van overtollig personeel af te komen tijdens de jaren ’80 is niet representatief voor de EU.
@Bismarck: Ach ja, quasi-racistische communist. Het gros van de werkgelegenheid vindt gewoon plaats in het MKB. Multinationals lees je in een Naomi Klein boek, maar zijn wat de praktijk betreft niet zo belangrijk.
On topic: de lange termijn perspectieven zijn, de relatief goed presterende arbeidsmarkt ten spijt, nog steeds vrij verrot voor de EU. Het begrotingstekort van Frankrijk is 8% van het BNP, Griekenland 12%. Spanje heeft naast een nu ingestortte huizenmarkt weinig economische activiteit van betekenis en toen het goed ging, ging het al slecht in Italie.