Wereldtemperatuur | Update november 2015

DATA - De Britten waren extreem laat dit jaar. Terwijl JMA al half december weer een record melde, kwam Metoffice pas vandaag met het cijfer voor november 2015. Een tweede plaats. Van alle maanden, niet alleen de novembermaanden.

Geen nieuw record voor onze serie, wel een tweede plek. Wel weer nieuwe hoogste waarden voor de langjarige gemiddelden.
wereldtemp201511_475

Terwijl dit eigenlijk over november van vorig jaar gaat, toch maar even aandacht voor december. Zoals al in een waanlink vermeld was december in Nederland bijzonder. Heel bijzonder. Die maand werd namelijk de grootste afwijking naar boven geconstateerd, met maar liefst 5,9 graden boven het gemiddelde van 1980-2010. Vergeleken met het gemiddelde van de 20ste eeuw was het verschil nog groter: 6,5 graden. En daar veel landen soortgelijke getallen melden, lijkt het waarschijnlijk dat december wereldwijd ook records gaat vestigen.
dec20ste_475

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

 1. 1

  weer nieuwe hoogste waarden voor de langjarige gemiddelden

  Het dertigjaarsgemiddelde is nog steeds bezig de stijging tot aan het jaar 2000 te verwerken. En alle gemiddelden hebben zichtbaar te lijden onder de (gebrekkige) MA-methode. Maar het wordt wel een lekker warme winter.

 2. 2

  2015 net geen record maar wacht maar als el Nino terugkeert. 2016 kon wel een het warmste jaar ooit worden en het zou wel een opnieuw tot een temperatuursprong kunnen komen. Daarmee wil ik zeggen dat de temperatuur hierna geen nijging heeft om terug te vallen op de trend maar blijvend hoger te worden. Maar dit is niet meer dan een voorspelling. Afwachten en thee drinken. Een mooi initiatief dit bijhouden van de wereldtemperatuurupdate. Een vraagje, ik heb geen idee of het uitvoerbaar is, maar zou het mogelijk zijn de update te vergezellen van een image van temperatuur anomalie voor de desbetreffende maand met een kaartje. bijvoorbeeld van de NASAsite; http://neo.sci.gsfc.nasa.gov/view.php?datasetId=MOD_LSTAD_M&date=2015-11-01

 3. 6

  @5: Ole Humlum maakt kaartjes met daarop de afwijking t.o.v. de laatste 10 jaar.
  Hij loopt een paar maanden achter en is nu bij oktober aangeland.
  http://www.climate4you.com/images/EQUATOR%202015%2010%20vs%20last%2010yr%201200km.gif

  Humlum gebruikt de kleur groen voor gebieden, die warmer zijn dan het langjarig gemiddelde i.p.v. rood.

  Via de website van GISS kun je ook kijken waar ter wereld het warmer was dan het langjarig gemiddelde.
  http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/nmaps.cgi?sat=4&sst=1&type=anoms&mean_gen=11&year1=2015&year2=2015&base1=1980&base2=2010&radius=250&pol=rob

 4. 7

  @4: Zal wel Fahrenheit zijn. Dan -56.7° C en dat is dus niets bijzonders in een streek waar de gemiddelde januaritemperatuur bijna -50° C bedraagt. Jaarlijks minimum ligt meestal rond of iets beneden -60. Record is (en blijft) -67.7° C.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Oymyakon
  Een dagen geleden dooide het op de noordpool. Dat is pas uniek.

  Mondiaal gemiddeld lijkt december inderdaad nog een tikje bovenop de al absurde hete twee voorafgaande maanden te hebben gemaakt.

 5. 9

  December was niet alleen warm in Nederland, of in West-Europa. Het hele oosten van de VS (30 staten, als ik goed heb geteld) was recordwarm.

  [img]https://tamino.files.wordpress.com/2016/01/dectemp.gif[/img]
  (Bron: Tamino)