DATA - Nu vrijwel iedereen weer terug is van de zomervakantie, kijken we nog even terug op de maand juli. In Nederland en elders in Europa werden records gebroken. Maar ook wereldwijd was het warm. In de meeste klimaatdatasets is het dan ook de warmste maand sinds metingen (omdat juli sowieso wereldwijd gemiddeld de warmste maand is).
Onze bijgewerkte grafiek ziet er nu zo uit:
Inmiddels is dit alweer de vijftiende versie van de grafiek, omdat we steeds een nummertje hoger gaan als een van de onderliggende datasets een significante upgrade krijgen. Dit keer was het de beurt aan die van GISS. Die is van versie 3 naar 4 gegaan.
Verder weinig nieuws dit keer. Europa warmt sneller op dan verwacht. Sterker nog, de klimaatwetenschappers onderschatten de opwarming sowieso.
En te gebruiken in de discussies waar men roept “maar in de middeleeuwen was het warmer”, hier een onderzoek waarin goed naar voren komt dat een paar regionale warme periodes weinig zeggen over de wereldwijde trend. En dat de huidige opwarming toch echt uniek is voor de de laatste duizenden jaren.
Verder nog een linkje naar een grafiek van mijn hand. Hierin wordt de verschuiving in frequentie van gemeten temperatuurwaarden per uur tussen 1951-1970 en 2000-2019 geanimeerd zichtbaar gemaakt. Iets voor statistieknerds.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (2)
Ik krijg de indruk dat er nogal verschil is in opwarming tussen Noordelijk en Zuidelijk halfrond. Dat verschil is er altijd wel geweest, maar wordt dat verschil groter? https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/?fbclid=IwAR1FfHdOwjpBe0dHhWAQj5sOH8zIMjUGogL4HU-w1-DL5aKrZgeL8_4YCGM#t2anom
@1: Dat is er, dat zal verder gaan.
https://journals.ametsoc.org/doi/full/10.1175/JCLI-D-12-00525.1
Lees introductie en conclusie en je weet voldoende.