Wereldtemperatuur update februari 2010

Hier weer een update van ons waarschijnlijk zeer langlopende reeks over de afwijkingen van de wereldtemperatuur (korte en lange termijn).

Op klimaatwetenschappelijk gebied weinig opvallend nieuws de afgelopen tijd. Tenzij u ervan overtuigd bent dat een opiniepeiling in de VS relevant is voor de beoordeling van het waarheidsgehalte van de wetenschap achter de klimaatverandering. Dus u moet het even met een kale grafiek doen.

Het overzicht is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het gemiddelde over alle metingen van de afgelopen 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

 1. 2

  We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het gemiddelde over alle metingen van de afgelopen 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

  ikke nie snap dat tabelletje, kan iemand dat uitleggen?

 2. 5

  @gbh: De maandmeting is een gemiddelde van de zes metingen van de verschillende instituten.
  Het 36maands gemiddelde is dus het gemiddelde over 36 maanden van die 6 metingen (6*36 getallen). En 132 is dus 132 * 6 getallen gemiddelde (de laatste 11 jaar).

 3. 14

  @gbh: Nee, de afwijkingen in iedere maand zijn ten opzichte van een lang lopend gemiddeld.
  Wat je in het tabelletje ziet is het verschil van dit maandgemiddelde vergeleken met de vorige (dat is die -0,03). En daaronder met die van vorig jaar februari. Etc…
  Heel plat gezegd, als alle verschillen negatief zouden zijn, is de trend dat het kouder wordt. Daar ze allen (op 1 na, zeer korte termijn) positief zijn, wordt het warmer.

 4. 16

  Larie: spamlink Img 4227 toont een romein die thuis de broek aan had.

  Overigens waren broeken en jassen geadopteerd germaans design, niet echt beschaafd dus en zeker niet iets om in Rome mee in marmer vereeuwigd te worden. Lees ook Romulus der Große van Friedrich Dürrenmatt.

  (dank steeph!)

 5. 18

  Over de broek aan hebben in deze Dr Banner…doe wel eens wat in publiek..in een van m’n ppt’s moest ik wat laten zien aangaande zand in gasvorm.

  De eerdere pausen/Janklaassen hebben lang verboden dat de bloot(.)gelegde Cartago remains niet mochten worden bekeken, vanwege de pornotegeltjes in de bordelen.

  De uitvinders van de snackbar en bordeel..hulde:

  alsmede (let op de piemol)

 6. 19

  Terzijde, of niet wellicht..onlangs hebben figuranten de houdingen/kleding aangenomen ten tijde van deze pyroklastiche wolk ( zand in gavorm),

 7. 23

  ja dat kende ik.

  ik heb die gloeiend hete wolk siliciumoxide in een pyroclasticflow eigenlijk altijd als een soort mist beschouwd… miniscule druppeltjes ipv gas….

 8. 29

  @26: het nieuws Gisteren ging over De Bilt. Dit postje over een gewogen gemiddelde van heel veel metingen voor heel veel plaatsen overal op deze planeet.

 9. 30

  @27 (en daarna): Die link gaat over enkel de Nederlandse situatie. Het is dus raar en een nogal enorme dicrepantie als men gisteren (niet alleen in Nederland, ook in Duitsland, Frankrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Zuid Korea werd hierover in maart bericht; in alle hadden ze het er over dat deze februari de koudste februari was in 30 jaar. Alleen voor de Verenigde Staten was dat in minder jaren. In Ierland zelfs de koudste in 40 jaar) berichtte; hoe kan dat verklaard worden? Nogmaals, de link gaat over de Nederlandse situatie, daar waar het KNMI dus iets anders bericht als weer.nl (klaarblijkelijk).

  Ik weet ook wel dat NL niet de enige plaats is waar temperatuur wordt gemeten en dus klimaat globaal gezien moet worden. Het gehele Noordelijke halfrond had echter in januari en februari te kampen met veel sneeuw en koude temperaturen.

 10. 31

  @30: Dan heb je niet goed opgelet. In Zuid-Groenland en IJsland was het in ieder geval gedurende heel januari warmer dan in Nederland (en daarmee op sommige plaatsen zelfs 15 graden warmer dan normaal, dan tikken die anderhalve graad te koud in Nederland snel weg). Hetzelfde deed zich bv. ook in Alaska voor (waar bv. op veel plaatsen juist de warmste januari sinds mensenheugenis was). Februari heb ik niet zo goed bijgehouden, maar allicht heeft hetzelfde fenomeen gespeeld. Misschien is het handig om de dichtbevolkte gebieden van het noordelijk halfrond niet te verwarren met het gehele noordelijk halfrond.

 11. 32

  @31: Nou, dat zou ik niet zo zeggen. Je kan alleen zeggen dat ik selectief heb geluisterd of dat ik toevallig de verkeerde mediaberichtgeving onder de neus heb gekregen.

 12. 34

  Opvallend is bij het laatste grafiekje dat de laatste jaren de tendens omlaag is. Zeker de tropen en het zuidelijke halfrond laat dit zien van 2003.