Wereldtemperatuur | Update december 2021

Serie:

DATA - Zo, al twaalf jaar bijna iedere maand een klimaatupdate. Hopelijk wordt het 13e jaar geen echt bijzonder ongeluksjaar voor het klimaat. Maar ik ga proberen het nog een jaar vol te houden. Gelukkig werken de Britten weer mee. En zo hebben we nog voor het einde van januari de afsluiting van 2021 te pakken.
Vanuit de trend bekeken een weinig opvallend jaar. 2021 staat op plaats zes of zeven (afhankelijk van de reeks die je neemt) van warmste jaren sinds start metingen.
Maar goed, eerst de grafiek.



Geen belangwekkend klimaatnieuws gevonden (maar ook niet hard gezocht, druk druk druk). Wel deze nog even, een pagina waarin de telling van records wereldwijd bijgehouden wordt. Altijd handig om in een discussie te gooien als er weer iemand roept “ja maar er zijn ook koude records! daar hoor je nooit wat over!” (onzin). De verhouding is duidelijk. Veel meer warmterecords dan koude-records.

en omdat er weer een jaar om is, dit keer de grafieken van de heranalyse van Berkeley. U weet wel, waar ze indertijd begonnen met aanleggen en heranalyseren van klimaatdata om aan te tonen dat de opwarming wel meeviel. Tot ze er achter kwamen dat in hun analyse het zelfs nog een tikkie erger was.



Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut5 (5.0.1), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).
Individuele grafieken van genoemde datasets zijn hier te vinden.

Reacties (5)

#1 Hans Custers

Een klimaatnieuwtje uit de afgelopen periode was de verwachting dat de ijsplaat voor de Thwaitesgletsjer op West-Antarctica veel sneller smelt dan verwacht. Binnen vijf tot tien jaar zou die uit elkaar kunnen vallen.

Zo hier en daar werd de ijsplaat verward met de gletsjer zelf, trouwens. Wat dan zou betekenen dat we binnen vijf of tien jaar een halve meter zeespiegelstijging zouden krijgen. Zo erg is het gelukkig niet. Het zal waarschijnlijk zeker een eeuw duren, misschien nog langer, tot de hele gletsjer is verdwenen. Met een bescheiden voorbehoud: de snelheid waarmee West-Antarctica smelt is de afgelopen tijd nogal onderschat. Meer onaangename verrassingen lijken me niet helemaal uit te sluiten.

  • Volgende discussie
#2 Frank789

Bedankt Steeph, voor 12 jaar maandelijkse statistieken en verklaringen.
Ik zie je grafiekjes over corona ook regelmatig op Twitter voorbij komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

“Weinig opvallend jaar”, gevolgd door “op plaats zes of zeven van warmste jaren sinds start metingen”.

*huilt*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Tja, dat is na de laatste zes jaar inderdaad niet meer opvallend.

#4 Raymond Horstman

Het kan dit jaar meevallen. Er zijn gematigde La Nina condities. Dit zorgt voor een beetje matiging. Er is een vrij krachtige vulkaanuitbarsting geweest. Dit kan ook een beetje matigen en er is nog altijd de lockdown. Alle kleine beetjes kunnen helpen maar het kan ook heel erg tegenvallen. Het blijft koffiedik kijken maar een kleine ijstijd zal er beslist niet zijn. Voor een eind van de opwarming is er te weinig reductie van CO2. Er is minstens een stabilisatie nodig op huidig hoog niveau en dat gedurende enkele decennia wil er een eind komen aan de opwarming. Dan pas kan men condities scheppen voor daadwerkelijke globale reducties. Alleen die maken een verschil uit. het is extreem moeilijk voor de wereld om uit het huidige scenario van business as usual te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie