1. 4

  Newton en Gods plan, ja dat is al een verhaal apart. Maar om een lotgeval van een van zijn manuscripten tegen te komen samen met Albert Einstein, en Palestina, en 1940, dat is ook een bijzonderheid, en dat is het.

 2. 5

  Tja, hij zegt ook dat de joden eerst verenigd worden voro het einde van de wereld. Aangezien Israel er al een tijdje ligt, kan Newton er dus goed naast zitten…

 3. 6

  Vanzelfsprekend neem ik het artikel (en de conclusie van Newton) met een korreltje zout…

  @Bismarck #5: het verenigen van de joden voor het einde van de wereld… is niet bescheven hoe dat in zijn werk gaat, toch? Bij mijn weten waren de Nazi’s destijds al bezig met een manier uit te werken om de joden te verenigen. Deze manier viel overigens elders niet in goede aarde…. Ik wil dus maar zeggen…

  Opvallend vind ik aan het artikel de data: het document van Newton stamt uit begin 1700s en het einde van de wereld wordt door hem niet voor 2060 (grofweg 360 jaar later) verwacht. 360 jaar of 360 graden (volledige circel)… Hoe komt hij aan dat getal?

 4. 7

  @6,

  ”Opvallend vind ik aan het artikel de data: het document van Newton stamt uit begin 1700s en het einde van de wereld wordt door hem niet voor 2060 (grofweg 360 jaar later) verwacht. 360 jaar of 360 graden (volledige circel)… Hoe komt hij aan dat getal?”

  Ik weet het niet, maar op basis van de geringe kennis die ik van Newton heb, durf ik wel te gokken dat hij niet zomaar aan het aantal graden van een cirkel dacht en daarop deze voorspelling beseerde.

 5. 11

  @Krekel : de (schijnbare) overeenkomst was zo in het oog lopend dat ik hem niet kon missen. Ikzelf heb mijn wortels wel in wetenschap en techniek….

 6. 12

  Maar iemand die er zo’n grondige studie van maakte, en dan ook nog iemand als Newton, zal toch wel in staat zijn tot wat complexere gedachten dan: heden + cirkel = apocalyps … ?

 7. 13

  @Krekel : Tja, die vraag stel ik me natuurlijk ook. Feit is wel dat tot op heden iedereen die meende uit bijbelse geschriften een datum voor het einde der wereld te kunnen bepalen, de plank (niet zo’n beetje) missloeg. Ondanks de mooie theorieen die ze er soms aan wisten te verbinden. Daarnaast is het ook zo dat hele slimme mensen niet op ieder gebied zo slim blijken. Dat kan natuurlijk ook voor Newton gelden, maar dat is ook een aanname. Tenslotte heeft niemand Newton persoonlijk gekend, maar ik acht het niet onmogelijk dat ook hij door religieuze dogma’s en schijn-feiten bij het zoeken naar een antwoord op het “einde der dagen” het spoor aardig bijster geraakt is, met een einddatum die niet voor 2060 ligt als resultaat.

 8. 14

  Ja, we denken wel redelijk hetzelfde over voorspellingen op basis van geheime codes in de bijbel (in dit licht is het wel leuk om te vertellen dat het in het Australische programma John Safran vs God (klik) is gelukt om (achteraf) de aanslagen van 11 september 2001 te voorspellingen op basis van de teksten van Vanilla Ice), maar Newton was geen domoor en al helemaal geen leek op het gebied van de bijbel.

  Over de waarde van deze voorspelling denken we dus hetzelfde, maar ik gok alleen dat de manier waarop deze voorspelling tot stand kwam zeer complex is, en niet slechts: nu + cirkel = apocalyps …

 9. 15

  Immers, het bestuderen van de bijbel is zijn levenswerk. De fundering leggen van de moderne natuurkunde was meer een hobby.

 10. 16

  @Krekel : Zo kort door de bocht stel ik het dus niet. Ik verwonder mij er alleen over dat de uitkomst van Newton’s gedachtenspel op ca. 360 jaar (na publicatie) komt. Met jou ben ik reuze benieuwd volgens welk magisch algorithme Newton tot zijn inzicht gekomen is.

  Grappig dat de teksten van Vanilla Ice, achteraf beschouwd een voorspellende waarde gehad zouden hebben. Ik vraag me af welke “gerenomeerde wetenschappers” dat voorelkaar gekregen hebben.

  Zo ook is achteraf, iedereen de beste advocaat ….

 11. 18

  Och ja
  als de wereld in 2060 vergaat.
  Dan denk ik dat ik maar stop met werken en er gewoon begin op los te leven.
  Kwestie van het zeker niet mee te maken.

 12. 19

  @18: Die Newton wasn iet dom he. Hij zei, neit voor 2060. Hij zei er niet bij dat het in 2060 wel ging gebeuren.

  Heel stiekem denk ik dat Newton gewoon wel die 360 heeft lopen optellen bij 1700, puur om te hooksen en van dat gezeik van die einde-van-de-wereld-voorspellers af te zijn. Want als Isaac het zegt, dan zal er wel wetensjap achter zitten! Krekel en Esgigt trapten er ook al in.