1. 1

  Heel erg en zo deze hernieuwde tragedie. Maar het feit dat soldaten in een oorlog wel eens zouden kunnen sneuvelen. Tja.
  Maar net als in Srebrenica klopt de aanvangsstelling van geen kanten. Als je dan besluit soldaten op pad te sturen: eerst de vijand oprollen..dan opbouwen. Gaat niet met een tienduizendtal soldaatjes die een beetje vaag rond de basis patrouilleren. Goed..hier-en-daar een opbouwprojectje maar zet nauwelijks zoden aan de dijk. “s nachts krioelt het daar van de snode plannetjes smedende Talibaantjes op ezeltjes en scootertjes die vriendelijk zwaaien naar de uitkijkpost. Blijkt. Je moet in een oorlog (en ruiterlijk erkennen dat het niet pluis is daar) all- in durven gaan. In liefde en oorlog kan je niet halfslachtig werk afleveren.

  Kloppende aders..wat schuchter op-en-neer …en dan vervolgens op de zij afrollen?

  Dank je de koekoek!…dan resten alleen dubbel dikke tranen en teleurstelling…

 2. 4

  precies. met al je tanks, vliegtuigen…terwijl de vijand onherkenbaar op een ezeltje zwaaiend voorbijrijdt. Hoe doe je dat.

 3. 6

  Yevgeni: er worden regelmatig tientallen Talibanstrijders gedood. Zeggen ze. En normaal gesproken zonder doden of gewonden aan NAVO-zijde. Iets zegt me dat Nederland vanuit de lucht bombardementen uitvoert waarbij gemakshalve wordt aangenomen dat alle doden Talibaan zijn. Dat de Talibaan eng zijn daar ben ik het meteen mee eens, maar je moet je afvragen a/ of Nederland (of de NAVO als geheel) in staat is het onderscheid te maken; b/ in staat is om alleen de echte Talibaan uit te schakelen; c/ niet iets te nauw betrokken is bij mensenrechtenschendingen door de VS om nog geloiofwaardig te zijn en of derhalve d/ Nederland wel een bijdrage levert aan een veiliger Afghanistan. Nederland loopt over van goede bedoelingen, maar in de uitvoering gaat er volgens mij veel meer mis dan we echt te horen krijgen. Er zijn inmiddels honderden dode “Talibaanstrijders” en drie Nederlandse doden, waarvan eentje door handelen van de tegenstander.

  Ik zou niet graag vriend of familie van een van de Nederlandse slachtoffers zijn. Wel een dierbare kwijt, geen idee of zijn aanwezigheid uberhaupt iets heeft kunnen helpen. Nog mazzel dat er geen religieuze twisten tussen Afghanen onderling zijn. Een tweede Srebrenica zou anders zomaar kunnen…

 4. 7

  Ja Eric. Eens (idem punt a t/m d). Aaach wat…laat dat landje van smokkelbendes, papaver, wat onduidelijke groenten en wat schaapjes en geitjes toch. O. En een oliepijpleidinkje..bijna vergeten. Paar satellieten erboven…en als de terroristjes weer opduiken een paar kruisraketten. Of je moet jaaaren willen investeren. Soldaten blijven sturen. “Uit moreel oogpunt..nobel streven naar vrijheid voor het gewone Afghaanse volk”. Hahaha…la me niet lachen. Niemand wil/ kan het oplossen daar denk ik. Eigenlijk. Definitief/ op lange termijn. VS niet..wij (dus) ook niet. Gebeurt niet. Zelfs als je 500.000 soldaten stuurt kan je Afghanistan niet geheel controleren denk ik. Zodat een vers geïnstalleerde democratische regering in het zadel blijft en de Taliban dan hopelijk vanzélf verdwijnt? Sprookjes. Guerrilla- taktieken…kruip-door-sluip-door…doe je niks tegen. Tis geen WO I: “Koekoek…ik zit hier”. Zie Irak. Nutteloos.

  De boel de boel laten is geen optie, keert de Taliban weer terug..en zoals we het nu doen…leidt kennelijk ook nergens naar. Af-en-toe worden er wat concentraties van Taliban opgerold omdat ze wat ál te opzichtig hun onvoorzichtige snuit lieten zien..maar..druppel…

  Maar, either way, ik weet het dus ook niet.

  Ergo…daar zit je dan…de vanuit het thuisfront met morele normen en waarden volgestopte nobele Hollandse soldaat:

  Je zit daar maar…met je pik in het zand.

  En op de ansichtkaartjes geen kik..dapper blijven…

 5. 8

  O…en waar is al die poen gebleven. Die honderd of wat miljarden regeringssteun/ giften uit acties en loterijen. Hoor je ook nooit meer iets van. Qua resultaat. Merendeel op rekeningen rente trekkend zeker tot tot..totdat..ja wat? Zag b.v. gisteren Bob Geldof oreren vanuit zijn(?) Victoriaans ingerichte huis over hoe mooi en nobel het was..live- aid 1985. Afrika ja…ook zo mooi…Plafond dusdanig hoog dat een kudde giraffen er z’n knarretje niet zou stoten en het tapijt dusdanig hoogpolig dat ze er in zouden verdwalen…

 6. 10

  @ Eric
  Het conflict is wel degelijk ook etnisch van aard. De taliban zijn voornamelijk Pastun, die in het verleden hard hebben afgerekend met de Hazara’s en de Sikhs. In het noorden zitten weer de Tadzjieken en de Uzbeken die zich defacto weinig aan het gezag in Kaboel gelegen laten liggen en een soort land in een land vormen.

 7. 12

  @Bismarck, die 8 NL doden is alles bij elkaar opgeteld: aanslag, ongelukken en 1 zelfmoord. Hoeveel gewonden wordt overigens niet bijgehouden, hoewel me het verlies van een been of een verlamming ook behoorlijk tragisch lijkt.