Weer Holland bashing op Fox News

Het rechts populistische Fox News leverde tien dagen geleden weer fraai staaltje Holland bashing. In een column van John Gibson wordt op onnavolgbare wijze een geregistreerd partnerschap tussen drie geliefden en de moord op de Amerikaanse Natalee Holloway met elkaar verbonden. Het resultaat is een erbarmelijke column met feitelijke onjuistheden, geschreven op een meelijwekkend laag intellectueel niveau.

I don’t think he [Joran v/d Sloot] would be a free man in the American system. But he’s in the system of the Netherlands and in the Netherlands, they let Victor marry Bianca and Mirjam and Bianca marry Victor and Mirjam and Mirjam marry Bianca and Victor. (Why Joran van der Sloot Is a Free Man, Fox News)
[dank aan: Foxwatcher Jan des Bouvrie]

Opzich is dergelijke hersendode Holland bashing uit neo-conservatieve Amerikaanse hoek niets nieuws. Maar interessant deze keer is de bron waaruit Fox-demagoog John Gibson zijn nieuws over Nederland haalt: Brussels Journal “The Voice of Conservatism in Europe”. Dit is een weblog van Belgische origine dat zich inzet voor de verspreiding van conservatief gekleurd nieuws over Europa. Dergelijke -op het buitenland gerichte- politiek getinte initiatieven onder de weblogs (soms met dubieuze sponsors) heb ik de laatste twee jaar steeds vaker zien opkomen. En blijkbaar slagen ze erin de ‘oude media’ te bespelen; is dit een fenomeen om rekening mee te houden?

Update: enige clearificatie mijnerzijds omtrent bovengenoemd blog-fenomeen van conservatief-gekleurde engelstalige zendingsweblogs staat in hier in de comments.

 1. 1

  Zolang de bespeelde oude media slechts een omroep is die alleen serieus genomen wordt door mensen die denken dat Bush een zegen is ipv een plaag voor de mensheid, lijkt me dat geen zorg. Genuanceerde (?!) oude media weten dit soort blogs wel een juiste plek te geven (geen dus).

 2. 2

  Vooralsnog maak ik mij geen zorgen, maar het gaat om de toonzetting. Bewust foutieve informatie naar buiten brengen op engelstalige blogs om de mensen buiten jou land iets te doen geloven. Op den duur creeert dit een voedingsbodem, maarja het is natuurlijk hun goed recht van meningsuiting…

 3. 3

  De vraag is terecht. Niet alleen weblogs, maar ook vele hele satellietkanalen zitten vol met evangelisten. De nieuwste loot heeft zich inmiddels geboord in het interessante BEN dat door en voor Afrika-zwarten uitzond. BEN deelt zijn zendtijd nu met blanke Amerikaanse rechtschapen christelijke broeders en zusters die zich nu in Afrika profileren met reportages in Afrika van blanke interviewers met een helder wereldbeeld: armoede en terreur komen en kwamen vooral door Al Qaeda, Bush heeft het beste met Afrika voor enz.

 4. 4

  “heb ik de laatste twee jaar steeds vaker zien opkomen”
  graag wat voorbeelden, FOX ken ik al, maar die andere wil ik eigenlijk ook wel eens zien

 5. 5

  Wat betreft dat Brussels Journal; dat is opgericht door Luc Van Braekel. Die van het LVBlog, in onze kolom rechts hiernaast.
  LVB doet zich graag voor als het liberaal geweten van Belgisch weblogland, maar met dit blog geeft ie zich bloot als een extreem-rechts figuur met twee gezichten, zoals er wel meer in Vlaanderen rondlopen.
  Dat de EU en de VS elkaar via dit conservatisme vinden, maakt dat nu van beiden The Old West (ipv Old Europe)?
  Of zijn het net deze idioten die die term Old in het leven roepen.
  Verwarrend, zulk een conservoclub met geheime agenda’s.

 6. 8

  Caprio, in de column zit wel de onjuistheid dat er gesproken wordt van een huwelijk, terwijl het niet om een huwelijk gaat…
  ..en kijk zelfs GeenStijl geeft me gelijk:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/008318.html

  en BINGO ik zal thiuis eens in mijn bookmarks duiken, het is een fenomeen dat ik vaker ben tegengekomen en mij opviel: engelstalige weblogs uit verschillende landen die ervoor bedoeld zijn om een sterk gekleurd en hysterisch beeld van een land de wereld in te slingeren. Vaak met de bekende zondebokken: moslims en progressieven. Voor Nederland zijn de eerste aanknopingspunten: Meervrijheid.nl, Polinco en de Burke Stichting. Zij publiceren zelf niet in engels maar bewonen wel dezelfde niche. meer volgt…

 7. 9

  Er staat ‘civil union’ maar waar het eigenlijk om gaat is ook geen partnerregistratie, maar een samenlevingscontract. Dat kunnen allerlei partijen die een voordeur delen met elkaar afsluiten (studenten die gezamenlijk een woning huren, samenwonende broers en zussen, etc.).
  Geregistreerd partnerschap (= civil union) heeft een in de wet vastgelegde inhoud, samenlevingscontract bepaal je helemaal zelf wat er in komt te staan.

 8. 12

  @Carlos: duh! Dat is een kwestie van vertalen, zo begonnen kun je de term helemaal niet vertalen. Vond jij die zin van Clinton ook niet gelogen: ‘I did not have sexual relations with that woman.’

  @Marbel: in Nederland wel te verstaan.

 9. 13

  Maar mescaline, wij worden niet gesponsord door schimmige organisaties. Hooguit een datingbureau voor hoger opgeleiden. En bovendien slingeren wij nou niet bepaald coherent één kant op…

 10. 14

  ..en daarom is trouwen dus aan te raden, ook al ben je een vrijzinnige intellectueel met een citroën ds, als je samen met je lief voor de douane staat in een achterlijk land als Iran, de Verenigde Staten of Congo dan lachen ze om al die nietszeggende samenlevingscontracten.

 11. 16

  Dit is een fenomeen om keihard overheen te kakken.
  Mensen die dom genoeg zijn om Fox te kijken en ook nog te geloven hoeven we hier niet op vakantie te hebben.

 12. 19

  Misschien moet de vrijheid van meningsuiting maar niet meer worden verward met het (bewust) uitbraken van onzin en moet het laatste gewoon strafbaar worden gesteld.

 13. 21

  Dreknek, ik denk wel degelijk dat er verschil is. Als we Amerika-bashen is dat naar aanleiding van iets en wordt er, zeker op Sargasso, gevraagd om bronnen en ander “bewijs”.
  Op Fox is geen discussie mogelijk. Ook niet in de zogenaamde discussieprogramma’s waar ze linkse mensen voor schut zetten.

 14. 23

  Huishoudelijke mededeling: moeders vraagt of die google teringadvertenties wegkunnen, ze knippert spontaan al veel te veel, ze heeft geen tic maar men vraagt dat dan altijd, maar nu, ze krijgt er alleen maar tranen bij. De pagina laadt ook traag in, trager dan ooit tevoor.

 15. 26

  BINGO, zoals belooft hier nog een linkje, het was even zoeken en toen ik het vond bleek het log alweer een paar maanden inactief: Dutch Report. Het grossierde in paniekerige (engelstalige) berichten dat mensen buiten Nederland het beeld moest geven dat er hier een burgeroorlog aan de gang is.

  Maar er zijn er meer (in de afgelopen jaren heb ik vaker dergelijke missionaire blogs gezien) hier bijvoorbeeld een Deense variant Enough! De nadruk ligt er regelmatig op misdaden van moslims tegen Denen. De linklijst in de rechterkolom van het nederlandstalige Dutch Disease brengt je ongetwijfeld naar vergelijkbare -op het buitenland gerichte- weblogs.

  Begrijp me niet verkeerd op het buitenland gericht in het engels vertellen over je eigen land, daar is opzich niks mis verdachts aan. Ik ben dol op dergelijke blogs, zolang ze maar enigzins genuanceerd zijn. Maar soms wil de schrijver alleen maar een vertekend beeld van dood en verderf opdringen ten faveure van zijn/haar bekrompen xenofobe haatdragende gedachtengoed.

  Sommige van deze logs worden gewoon gemaakt door xenofobe einzelgangers met een vurige zendingsdrang maar in de afgelopen jaren ben ik ook wel eens op verbanden/banden gestuit met (rechtse) politieke denktanks en/of partijen. Op dit moment heb ik daar geen harde bewijzen voor (ik heb het ook nooit systematisch bijgehouden). En omgekeerd zal het ook wel gebeuren en zal de Linkse Kerk zo haar bloggende spindokters hebben. Al kan ik jullie verzekeren dat Sargasso nog steeds zit te wachten op dat ene lucratieve aanbod van de SP, Fidel Castro of Job Cohen.

 16. 29

  @Carlos#26.. ik bezoek Dutch Disease wel eens en ik moet zeggen dat ze vroeger inderdaad wel eens wat xenofoob uit de hoek kwamen..

  Ik bezoek ze niet zo vaak, maar ik moet zeggen dat ze de laatste tijd een stuk objectiever zijn geworden..

  Net zo objectief als Sargasso zegmaar ;-)

 17. 30

  Sikbock het ging me ook meer om de linklijst van Dutch Disease, maar als ze werkelijk zo objectief zijn geworden dan zal ik ze eens wat vaker in de gaten houden. Wellicht loopt er talent rond dat op Sargasso zou willen gastloggen en alhier het broodnodige eerlijke rechtse geluid zou willen uitdragen ;-)

 18. 33

  talent bij dutchdisease

  ben even in een niet zo gevatte bui maar dutchdisease kan je in plaats van talentscouten beter in de gaten houden qua aanzetten tot haat enzo……. je weet wel die onderbuikachtige verboden dingetjes…….. Geinig maar verboden enzo……..

 19. 37

  “I don’t think he [Joran v/d Sloot] would be a free man in the American system. ”

  lol dit precies 10 jaaar na de vrijspraak van OJ Simpson, de ironie hiervan is Gibson vast en zeker ontgaan.

 20. 38

  zo, ik wilde eerder reageren, maar goed, @ Carlos , bedankt!

  Ik heb met sommige van die einzel-gangers gesproken zonder enige systematische propaganda machinerie erachter te vinden, maar het blijft me verbazen…

  vraag of online media een keurmerk moet krijgen is natuurlijk een interessante discussie.

 21. 40

  Grappig al die ping-pong links van sargasso naar Brussel en terug. Aan de ene kant stoort die Holland-bashing me wel omdat de motieven zo conservatief (bijna synoniem aan hypocriet) zijn. Aan de andere kant…wat is er nu nog wel typisch Hollands? Zijn we onderhand meer dan een Amerika-kloon met één traditionel polderklomp en een moslim-sandaal? Zo, da’s de knuppel in ’t hoenderhok…nu gauw rennen!