Weekendquotes | De Val – IV

Balkenende: “een nederlaag“, “Waar vertrouwen ontbreekt, is een poging het eens te worden bij voorbaat tot mislukken gedoemd
Verhagen: “Na 16 uur vergaderen konden we niet anders dan constateren dat de wil ontbrak de beste oplossing voor Afghanistan te vinden.
Rouvoet: “een bittere teleurstelling”, ”intens verdrietig”, ”waardeloos gevoel
Bos: “geloofwaardig besluit was onhaalbaar
Ter Horst: “niet boos op CDA”
Slob: “PvdA heeft wat uit te leggen
van Geel: “[gesneuveld op] op vertrouwen, gebaseerd op ontijdige uitlatingenop vertrouwen, gebaseerd op ontijdige uitlatingen”
Jack de Vries: “De heer Bos heeft doelbewust aangestuurd op een breuk”

Wat nu?

 1. 1

  Wat nu? Om te voorkomen dat Balkenende zijn “lessons learned” ineens vergeten is (en er een of ander verkeerd antwoord op de Navo-brief komt), moet hare majesteit de hele boel naar huis sturen en een zakenkabinetje het laten overnemen.

 2. 2

  Wat dachten jullie van een klein bescheiden feestje vanavond…na al die jaren van incompetent bestuur gaan ze eindelijk af door de zijdeur. Nu hopen dat het volgende bestuur veel van de slechte wetten e/o wetsvoorstellen van tafel vegen e/o verbeteren. Als eerste die belachelijke verplichte identificatie die vanwege het ‘gemak’ van overal kunnen stemmen verplicht is voor iedereen. Je grondrecht wordt hierbij willens & wetens beperkt door het eigen landsbestuur. Maak het iig mogelijk voor de burger om te kiezen op welke manier hij wenst te stemmen, met de oude kaart op een vaste plaats of met de moderne pas + ID waarmee hij de vrijheid verkrijgt om overal te kunnen stemmen

 3. 4

  @Yatta: van het volgende kabinet (Balkenende V, met CDA/PVV/VVD) zou ik me niet al teveel voorstellen qua het beschermen van grondrechten.

 4. 6

  Laten we hopen dat een volgende coalitie nu eens niet van tweeën een is. Dat werkt namelijk niet (zie ook mijn standpunt over allemansvrienden).

  Ik heb nog liever een extreem rechts conservatieve regering met VVD/Wilders + CDA waar ik het gewoon eenzijdig mee oneens kan zijn, dan deze grondwetschendende straatruzie.

  Overigens lijkt me gezien Wilders’ opstelling een progressief-liberaal paars met VVD/PvdA + D’66 en eventueel GroenLinks daar nog bij een veel haalbaarder kaart.

  Als straks Wilders fors gewonnen heeft, dan moet men wel met hem praten toch? Laten we in elk geval hopen dat het CDA niet wéér de grootste partij wordt, want dan zouden de progressieven wel eens definitief kind van de rekening kunnen worden.

 5. 10

  Wat nu?
  Verhagen heeft het achter z’n ellebogen (ja, allebei). Ik vind hem een gevaarlijk en onbetrouwbaar sujet.
  En de meeste van zijn partijgenoten hebben inmiddels van Bakellende geleerd hoe met veel woorden nooit iets te zeggen, nooit een standpunt in te nemen en dus ook nooit iets te doen.
  Ik hoop dus dat dat Gristentuig door de kiezer straks snoeihard wordt afgestraft.
  En ondanks dat ik liever geen PVV/Wilders aan de macht zie, als de Nederlander dat wil, laat hem maar bewijzen dat hij meer is dan een kortzichtige islamofoob die zich slechts omringd ziet door klapvee, dat niet verder komt dan in het openbaar alleen maar onzinpraat uit te kramen.
  Dan zijn we daar ook binnen een half jaar voorgoed vanaf.
  Zie je het al voor je: Richard de Mos op een ministerspost? Die wordt door alles en iedereen onmiddellijk als stout jongetje weer buitengeknikkerd. Gaat dus niet mee gepraat worden!
  Het idee alleen al! En dat geldt voor de meesten van de huidige PVV fraktie.
  Reeds.

 6. 11

  Hoop dat men nu inziet zoals anderen zeggen dat het CDA een club is van tactisch zwartepieten en anderen de hete kastanjes uit het vuur laten halen, en dat inzien moeten zowel de partijen als de kiezers doen.
  CDA heeft constant haar coalitiepartners zwart gemaakt of de rotklussen laten opknappen en zelf mooi weer gespeeld, waarbij ze elke keer na een val weer zoveel zetels krijgen dat Balkenende weer een tijdje premier kon spelen. De beste man heeft nog geen periode afgemaakt, en zijn luitenanten de Vries en Verhagen zijn van het onbetrouwbaarste soort spindoctoren/machtswellustelingen

 7. 13

  Verhagen is misschien ‘teh evil’, maar hij heeft duidelijke wensen en de alure van een staatsman. Ik heb liever het kwaad dat ik ken op de troon dan een handpop met een raar kapsel. Het CDA heeft zojuist JP Balkenende voorgedragen als lijsttrekker – zucht.

 8. 14

  De Volkskrant (klik m’n link)over Balkenende:
  “Het partijbestuur besloot hem zaterdag unaniem voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker. Er is sprake van een enkelvoudige voordracht.”

  Zie ook CDA website. Houdt het dan nooit op? Of is dit een premature actie van het partijbestuur?

 9. 17

  Beetje goedkope voorspelling mijnerzijds: de campagne voor de a.s. parlementsverkiezingen wordt één van de allersmerigste die Nederland ooit heeft meegemaakt. Daar gaan we nog heel lang de bittere nasmaak van proeven.

  Het moet eerst nòg slechter worden voordat het weer de goede kant opgaat.

 10. 18

  @Olav
  Daar zou je helaas wel eens gelijk in kunnen hebben.
  ON- Ik hoor Balkenende net op radio 1 zijn nieuwe kandidatuur onderbouwen met:
  ‘Ik ben erg gemotiveerd, als je ziet wat er in nederland aan de hand is, een economische crisis en nu weer EEN kabinet dat is gevallen….’
  Weer een geweldige analyse van deze tuimelaar van een staatsman die als een Pilates boven alle partijen verheven is, nog geen 12 uur na val nr 4…….

 11. 20

  CDA+VVD+D66 en een grote PVV backup..the time they are a changing ( as alway’s)

  Het is in mijn optiek dat meneer Bos een blik naar ver vooruit doelbewust tot heeft ingezet.

  De pvda is een partij die zich richt op de onderdrukten, er is een new wave van onderdrukten.

 12. 21

  *uit de kast*

  Na decennia pvda wat uitstapjes gemaakt naar D66 o.a. (bijna buurman, straatje verder..pardon..laan natuurlijk:) en onlangs naar CDA…geen fijn bestuurder DIE meneer….maar wat moet ik nu???

  Wetem jullie het?

 13. 22

  larie, lokaal of nationaal? Voor mij twee heel verschillende dingen met verschillende keuzes … kies lokaal voor kleine haalbare dingen – in de Lente met Mooi Weer – dan zien we nationaal wel verder ;)

 14. 24

  Balkenende: “Waar vertrouwen ontbreekt”
  Oftewel: kom nooit meer terug.
  4 kabinetten naar de klote helpen is wel genoeg.

 15. 25

  @23 net portie garnalen (lkkr!) van de lokale mocro visboer op (die Volendammers sluiten al voor 5, luie zakken :P) – zal een mooie vakantie worden :D – nooit geweest, veel over gehoord

 16. 27

  Wat nu? Binnenkort een uitstapje naar de ambassade om me te registreren voor stemmen per brief denk ik. Je hebt als expat maar tot 6 weken voor de verkiezingen want anders wordt het te moeilijk voor de Nederlandse staat. Meedoen is alles!

  Voor de rest kan Nederland rustig op de ambtenaren doordraaien, voor onbepaalde tijd. Het is niet zo alsof de afgelopen vier kabinetten veel zinnigs hebben uitgevoerd.

 17. 31

  Het CDA zal nog eens spijt krijgen dat ze niet van hun ‘succesnummer’ JP af kunnen komen. Die man houdt met zijn carriere-wensen gewoon een hele natie in zijn greep.

  Het interessantst (nou ja, riskantst ook) zou zijn als de PVV het CDA voorbijstreefde in de komende TK verkiezingen. Wat dan ? Het CDA als tweede viool in een nationalistische coalitie met PVV en VVD ? Ik zie het de Balk niet doen – minister van Binnenlandse Zaken spelen. Maar hij kan niks anders !

 18. 32

  De PvdA stuurde al langer aan op deze val. Eerst gedoe over verklaring Balkende na Davids waarvan later bleek dat hij wel degelijk zei wat hij was afgesproken met de andere partijen. Toch schopte de PvdA daarna stennis. Nu idem met Navobrief, pvda was gewoon akkoord, maar wou breken op makkelijk punt (inzet is nml niet populair) en direct Balkenende voor 2e keer imagoschade toebrengen. De PvdA wil gewoon wegwezen voordat er een start wordt gemaakt met de mega bezuinigingen, want dan zouden ze nog meer van hun steuntrekkende achterban verliezen.

 19. 33

  @seven, “steuntrekkende achterban”, dat is wel heel erg makkelijk. Graag bronnen waarin vermeld staat dat de meerderheid van de PvdA-stemmers van een uitkering rondkomt. Die ga je niet vinden, want a) meeste van die mensen stemmen niet en b) zo veel uitkeringstrekkers zijn er ook weer niet (hoeveel zetels zouden ze met z’n allen kunnen vullen?)

 20. 34

  Bij zelfverzonnen nonsens sta ik altijd vooraan. Wel ga ik een beetje achteruit als die mensen zich orgastisch gaan opwinden in fantomen en scheldpartijen.

 21. 36

  @32 PVV gaat niet het grootste worden. In campagne voeren en debatten is Bos beter. Daarbij zal het thema van de campagne vooral de bezuiningen zijn, dan moet je met meer komen dan een einde willen maken aan linkse hobbies.

  Ik denk dat de PvdA nog wel wat zal herstellen ten koste van de PVV. CDA wordt gewoon weer de grootste dankzij hondstrouwe achterban.

  PVV is helemaal nog niet in staat om te regeren. Ik gok op CDA, VVD en D66. Misschien is dat niet eens een slechte combinatie in economisch moeilijke tijden, met hopelijk een nadruk op onderwijs.

 22. 37

  Of zou Wouter maandagochtend die reclame naspelen, van die lotto-winnaar die dan naar kantoor belt en met kromme stem naar zichzelf vraagt.
  -“Die werkt hier niet meer.”
  -“Kunt u dat nog één keer herhalen?”

 23. 38

  Ik vind dat Jack SF en Maxime @twitter.nl gelijk hebben. Wouter had al zoveel keer gebukt voor het CDA (en dan denk ik aan de JSF, de pensioenleeftijd, het verblijf in Tqarinn Kowt tòt 2010, referendum Europese Strontwet), dat ze er in redelijkheid vanuit mochten gaan dat hij ook hier wel weer zou draaien. Daar ga je dan toch op rekenen.

  En wat de toekomst betreft hoop ik op een kabinet mét PVV én trotse TON. Alle kutmarokkanen het land uit; daar kan ik niet tegen zijn. Eindelijk wordt het straatbeeld niet meer gedomineerd door minaretten: geweldig. Ik hoop op een synagoge daar in plaats. Om onze Joods-christelijke cultuur te benadrukken. Qua ministersposten heb ik goede hoop op Dion Graus op Onderwijs. Misschien moet hij z´n cv nog een beetje aanpassen, maar dat lukt wel. Verder komt er een toezichthouder op linkse media, stadscommando’s en Rita lost de files op! Wat wil een mens nog meer?

 24. 39

  @Ultrabas Welk deel exact ga ik niet uitzoeken, als jij recente cijfers hebt link ze dan maar, maar dat de pvda een groter deel (dan de meeste andere partijen) van zijn kiezers uit die vijver haalt was in 1997 al bekend na een onderzoek van 700pp

  “(..)hun achterban, als arbeidsongeschikten en werklozen bij de PvdA(..)” http://www.trouw.nl/krantenarchief/1997/12/04/2564721/Mensen_met_een_uitkering_vangen_bot_in_poldermodel_Schokkend_hoe_PvdA_en_FNV_achterban_in_de_kou_lieten_staan_.html

 25. 41

  Wat betreft die hondstrouwe CDA-achterban: doe er dan wat aan!

  Gisteren op ziekenbezoek geweest bij bejaard familielid, gesprek kwam op politiek, en zelf had ze al bedacht geen CDA meer te gaan stemmen. Daarna hebben we haar kamergenoot ook overtuigd.

  Ga gewoon in gesprek met ouderen, overtuig ze, gebruik de verschraling van de zorg als schrikbeeld: “kunt u uw eigen zorgbudget beheren en uw eigen zorg verzorgen als u ziek of verzwakt bent?” Zelf verantwoordelijk voor je zorg, dat hebben we wel aan het CDA te danken. Maar probeer het maar eens voor jezelf te regelen.

  Ga in gesprek, overtuig ze, liever nog CU stemmen dan CDA, als ze wel aan de christelijke overtuiging willen vasthouden.

 26. 42

  @39: Ja hoor seven, als je A stelt mag je A ook onderbouwen. Een krantenbericht met anekdote die enigszins jouw richting op wijst is natuurlijk ontoereikend. Net zoals 90% van je bijdragen hier.

 27. 45

  @JSK: Een lobbyist moet toch iets doen om een beetje geloofwaardig over te komen? Als hij alleen reageert in topics over climate change, wordt het allemaal wel heel opzichtig

 28. 51

  G de Vader, het lijkt mij juist een verschrikking om synagoges te zien op de plekken waar minaretten (gepland) staan. Jij zegt kutmarokkanen maar net zo vaak klinkt het kutjoden. Lood om oud ijzer? Beter openbare scholen bouwen ipv geloofshuizen, toch?

 29. 57

  Voor wie het interessant vindt , de overige partijen staan ook in het onderzoek.

  PvdA-aanhang
  De PvdA is een partij voor alle leeftijden, zoals ook al bleek uit Figuur 3.
  De leeftijdsopbouw van deze partij komt redelijk overeen met die van de
  gehele bevolking. Anders is het gesteld met de gevolgde opleiding van de
  sociaal-democraten. Onder de PvdA-kiezers zijn veel mensen met een
  lagere opleiding. Ruim de helft heeft niet meer dan MAVO, MULO of
  MEAO gevolgd. Hoewel de PvdA hiermee nog steeds een partij van de
  lager opgeleiden is, is hun aandeel aanzienlijk afgenomen. Begin jaren
  zeventig waren bijna alle PvdA-kiezers lager opgeleid. Dit was begin
  jaren tachtig afgenomen tot driekwart. De achterban van de PvdA heeft
  relatief een laag inkomen. Ruim de helft van haar kiezers verdient minder
  dan 30.000 gulden per jaar, hetgeen niet zo verwonderlijk is gezien het
  relatief hoge aantal arbeidsongeschikten en werklozen onder de PvdA-
  aanhang. Kiezers werkzaam bij de overheid zijn in de PvdA oververte-
  genwoordigd. Hoewel veel PvdA-kiezers zichzelf tot de gewone midden-
  klasse rekenen, is de arbeidersklasse binnen deze partij in 1989 nog steeds
  oververtegenwoordigd. Het aandeel ‘arbeiders’ is de laatste twintig jaar
  wel afgenomen. Bestond in 1971 de PvdA-aanhang nog voor twee derde
  uit mensen die zichzelf tot de arbeidersklasse rekenden; in 1989 was dit
  gedaald tot bijna 40%. Wat de PvdA-aanhang verder typeert is dat de
  kiezers relatief vaak woonachtig zijn in middelgrote en grote steden.
  Ongeveer de helft woont in deze verstedelijkte gebieden. Tot slot is de
  PvdA-kiezer doorgaans niet-kerkelijk: de sociaal-democratische aanhang
  bestaat voor 70% uit kiezers die (vrijwel) nooit een kerkdienst bezoeken.
  Hiermee is deze groep ruimschoots oververtegenwoordigd in vergelijking
  met de bevolking. http://dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/jb-dnpp/jb91/deth-8.pdf

 30. 59

  Gast! Dat zijn cijfers van 1989! Waarin ook al gemeld wordt dat, 20 jaar geleden dus, de achterban steeds meer een afspiegeling van de samenleving aan het worden is.

 31. 60

  “Wat de PvdA-aanhang verder typeert is dat de
  kiezers relatief vaak woonachtig zijn in middelgrote en grote steden.
  Ongeveer de helft woont in deze verstedelijkte gebieden.”

  Duh – de helft van Nederland, en de helft van de wereldbevolking, woont in verstedelijk gebied.

 32. 61

  Seven, dank voor je zoektocht naar bronnen. Misschien dat je bij het CBS nog wat recentere gegevens zult kunnen vinden? Dit blijft allemaal een beetje anekdotisch. Wel interessant om te lezen.