Weekendquote – PvdA moet beter communiceren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

We moeten onszelf beter verkopen, niet zozeer in zaaltjes met onszelf bezig zijn. We stáán al ergens voor. Thijs Wöltgens greep terug op drie punten: democratische zeggenschap, arbeidsmarkt en verzorgingstaat, daar gaat het om. Dat zijn nog steeds de uitgangspunten – veren zo men wil – van de sociaal-democratie“. Peinzend: “Klassiek progressief, dát vind ik een mooie term.

Aldus de nieuwe fractievoorzitter Mariëtte Hamer in een lang interview in het NRC van vandaag.

Zowel het CDA als de PvdA hameren al jaren op het beter “verkopen” of “communiceren” van waar ze voor staan. Hoe lang duurt het nou voordat ze begrijpen dat wat zij willen “verkopen” niet gekocht wordt?

Reacties (105)

#1 SN

Totdat mensen ophouden erop te stemmen?

 • Volgende discussie
#2 Kaj

@Steeph:

Wat je zegt, klopt niet.

Wat de PvdA en het CDA bieden, willen de mensen juist heel graag: behoud van wat ze hebben.

Mensen zijn hervormings- en bezuinigingsmoe.

Het succes van de PvdA tijdens de kabinetten Balkenende-I, -II en -III was duidelijk.

Pas toen het CDA het voor elkaar wist te krijgen dat mensen gingen twijfelen over behoudzucht van de PvdA (“Met Bos ben je de klos”, “bejaardenbelasting” etc), en de PvdA daar totaal verkrampt op reageerde, zakte de PvdA weer in de peilingen.

Nu hebben we (wat ik noem) ‘hamburgerbeleid’, waarbij het CDA z’n snijzucht mag botvieren (een laagje brood) en dat apart betaald wordt, en de PvdA daar bovenop het eigen, behoudende beleid mag voeren – maar dat apart moet financieren. Dat is de PvdA’s hamburger. Het bovenste broodje is dan de ChristenUnie, die diens gezinfetisj ook apart moet zien te financieren.

Het regeringsbeleid is geen ‘gehaktgerecht’, zoals bij vorige regeringen, waar geld van CDA-departementen naar VVD-beleid ging en vice versa, of (zoals tijdens Paars) geld van D66-departementen naar de VVD ging, en beiden meebetaalden aan PvdA-beleid.

Dat is vragen om moeilijkheden. Want CDA’ers kunnen hun handen wassen in onschuld als het met delen van het PvdA-beleid fout gaat.

Hoe dan ook, dit ‘hamburgerbeleid’ maakt dat de PvdA voor de financiering van typische PvdA-beleidsplannen de financiering zelf rond moet krijgen (vgl. Plasterk en zijn onderwijsbeleid, maar ook kinderopvang). En dus moet Bos met de pet langs…de kiezer.

Behoud van wat men heeft, sociaal conservatisme. Hierom is ook de SP populair. Maar het mag alleen niets kosten, want mensen vinden al dat ze teveel betalen.

Maar dat heeft niets te maken met een aversie tegen de PvdA, simpelweg omdat het de PvdA is, of omdat die partij linksig is.

Daarbij komt dat de integratie-problematiek bij de kiezer nu weer hoger op de agenda staat dan de afgelopen 5 jaar. Het gaat economisch goed, dus om de portemonnee maken mensen zich ook weer niet teveel zorgen.

Straks komt er weer een rechtse regering die alles op z’n kop wil zetten en pieken de PvdA en de SP weer in de peilingen.

En dan komen zij weer in de regering, en vindt de kiezer dat alles behouden moet blijven, maar dat ’t niets mag kosten………….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Grobbo

Erger nog: het is niet duidelijk wát ze precies verkopen. Dat is namelijk waarom SP, CU, PVV zo veel succes hebben: Standpunten verkopen, het midden is uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grobbo

(redactie was op stuk, niet op @2)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kaj

Oh… En als iedereen – maar dan ook echt iedereen, van krant tot website tot journaal tot actualiteitenprogramma etc – alleen maar zit te zeiken op één partij, en die partij zelf niet goed genoeg tegengas geeft, tja: dan wordt het moeilijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kaj

@Grobbo, #3:

SP is niet zo succesvol meer want ze hakken volgens de gemiddelde draaikont-kiezer (die van VVD naar PVV naar SP snelt, al naar gelang het eigenbelang) niet hard genoeg op allochtonen in.

PVV is ook niet meer zo populair; Wilders zakt al aardig terug en zweeft in alle peilingen op zijn huidige zetelniveau.

De enige die het wel goed doet is Verdonk, maar dat komt doordat dom Nederland 1) een bijzonder kort geheugen heeft, 2) Verdonk zich 24 uur per dag uitlaat over allochtonen en 3) Verdonk’s partij nog geen historische bagage is, dus geen littekens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 iemand

Misschien kan het PvdA dan beginnen een woordenboekje uit te brengen waarin ze uiteenzetten wat in hun belevingswereld nou precies de betekenis is van woorden als eerlijkheid, vrijheid, democratie, belofte, nadenken en rekenen.

Het wordt hoog tijd dat kiezersbedrog strafbaar wordt gesteld en de PvdA met terugwerkende kracht gewoon opgeheven wordt. Wie ooit nog op de PvdA stemt kan net zo goed op de Partij voor de Roomsoes Met Slagroom stemmen. Of op een partij met een Pinkeltje-boek als partijprogramma. Of gewoon op Rita, die heeft geen plannen en kan je dus ook niet bedriegen.

@Kaj, #2: Ik weet niet onder welke steen jij het afgelopen jaar hebt geleefd, maar als je het tegen alle verkiezingsbeloftes in op ondemocratische wijze erdoorheen jassen van het Verdrag van Lissabon “behoud van wat we hebben” noemt, dan moet dat wel een flinke steen zijn geweest… alles wat we hadden hebben ze juist overboord gezet, het duurt alleen een paar jaartjes voordat dat ook echt zichtbaar wordt en dan is iedereen al lang weer vergeten wie ons land heeft opgeheven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kaj

@iemand, #7:

Ik weet niet in welke inrichting jij de afgelopen 10 jaar vertoefd hebt, maar je volslagen paranoïa m.b.t. het Verdrag van Lissabon is er in ieder geval niet verholpen.

Het land “opgeheven”, pffft… Denk zelf na, laat je niet bang maken door de Grijze Pruiken.

Verder wel eens – natuurlijk – dat het niet kan dat de PvdA zich zo schaamteloos uitleverde aan het CDA.

Verder, even je rijtje afgaan.

-Vrijheid: waar beperkt de PvdA jouw of mijn vrijheid?

-Democratie: waar beperkt de PvdA de democratie?

-Belofte: Oké, kinderopvang, maar het schijnt dat er ook fiks misbruik gemaakt wordt van de gastouderregeling.

-Nadenken: waar denkt de PvdA niet na?

-Rekenen: Hmmm, let’s see… Verwacht overheidsbudget-overschot was 0,3%. Is 0,4% geworden. (Bijvoorbeeld.) Waar rekent de PvdA niet goed?

En wil je alsjeblieft met ALLES ook het CDA en de CU betrekken? Die zitten immers ook in deze regering, voor het geval je het vergeten was…

En als extra’atje: vergeet ook niet de beleidsonderdelen die de PvdA niet mócht terugdraaien van het CDA (ziektekostensysteem anyone?), en die dus in feite nog beleidsonderdelen zijn van CDA, VVD en LPF/D66.

Dank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sikbock

deze site lijkt de laatste week wel een strip vliegenpapier voor “rechtse surfers”

dat was ook wel nodig.. zonder rechtse surfers is het hier al snel dodelijk saai en uitgestorven ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 iemand

@Kaj, #8: Wellicht dat je even uiteen kunt zetten waarom je mijn houding jegens het verdrag van Lissabon volslagen paranoïde vindt?

En dan nu de woordverklaringen:
– Vrijheid: Ik zeg niet dat het PvdA mijn vrijheid beperkt. Maar ze maken een eventuele beperking in de toekomst door een niet-democratisch tot stand gekomen niet-democratisch ingerichte Europese overheid in de toekomst wel mogelijk. Ik voel mij in mijn mogelijkheid tot zelfbeschikking aangetast door het verdrag van Lissabon en houd de PvdA daar mede voor verantwoordelijk; dat beschouw ik als een impliciete aantasting van mijn vrijheid.
– Democratie: het niet nakomen van expliciete verkiezingsbeloften over een zeker referendum beschouw ik als een ernstige schoffering van de Nederlandse democratie.
– Belofte: Zie vorige punt.
– Nadenken: Zie vorige punt en volgende punt.
– Rekenen: Wouter Bos over de 1,2 miljard euro overschrijding van het kinderopvang budget: “De ramingen zaten er volstrekt naast, wat gewoon mijn fout is”, zegt de PvdA-bewindsman in een interview met het zakenblad FEM Business dat vrijdag verschijnt.

En, nee, ik betrek de Christelijke kabinetspartners er niet bij, want deze thread gaat over de PvdA. Dat maakt het misschien juist wel extra cru, want ik ben het met je eens dat de problemen die ik met de PvdA van vandaag de dag heb vrijwel allemaal voortkomen uit de samenstelling an de coalitie. Maar daar heeft de PvdA wel zelf voor gekozen en derhalve ben ik van mening dat het niet onterecht is om de PvdA aan te spreken op het handelen van de gehele coalitie.

Overigens reageerde ik in #7 uitsluitend op je stelling “Wat de PvdA en het CDA bieden, willen de mensen juist heel graag: behoud van wat ze hebben.”, waar ik het volstrekt mee oneens ben. In de rest van je betoog kan ik me wel vinden en ik denk dan ook niet dat ons meningsverschil zo groot is als #7 en #8 doen vermoeden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 iemand

@Sikbock, #9: Ook ik bedien mijn muis met de rechterhand, maar ik heb het vermoeden dat je met “rechtse surfers” iets heel anders bedoeld. Zou je dat wellicht toe kunnen lichten, want hoewel ik de woorden van je reactie begrijp, heb ik nogal moeite om een samenhangende inhoud te bespeuren, hetgeen vrijwel zeker wordt veroorzaakt door je ambigue gebruik van de term “rechts”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Sikbock

Je hebt pas twee minuten “nagadacht” @ iemand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Sikbock

= nagedacht

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 iemand

@Sikbock, #12, #13: Nog veel korter dan twee minuten, maar ik heb eerder al uren, misschien wel dagen, nagedacht over de betekenis van rechts en links met betrekking tot het politieke spectrum en snap nog steeds geen drol van de betekenis ervan. Ik begrijp zelfs niet eens of je met “rechts surfers” nou de medestanders van de PvdA of de tegenstanders bedoelt. En mijns inziens komt dat onbegrip toch echt doordat de termen rechts en links in het politieke spectrum dermate ambigu zijn dat ze werkelijk alles kunnen betekenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Sikbock
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 iemand

Vol van angst gerickrolled te worden, klikte ik op je link, maar het viel mee;-)

Maar ik heb nog steeds geen idee wat je met “rechts” bedoelt… mag ik uit het feit dat je 3 reacties verder nog steeds geen poging hebt gedaan me in dit op het eerste oog erg eenvoudige vraagstuk verder te helpen, concluderen dat je het zelf eigenlijk ook niet weet en dat probeert te verhullen met op zich te waarderen jeugdsentiment?;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 caprio

Die Hamer is onverkoopbaar. Ik denk dat de PvdA op zich een goede boschap heeft: sterke economie met sociale solidariteit en werk voor iedereen. Maar in een media tijdperk moet je een lelijk oncharismatisch figuur als Hamer niet als je boegbeeld kiezen. Er zitten ook hele goede kamerleden bij de PvdA, alleen die worden om wat voor reden dan ook naar de achtergrond gedrukt door lelijke oncharismatische technocraten zoals Hamer. Ik geloof niet dat ik kan neuken terwijl ik naar Hamer kijk, iemand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 T

Wat wil de PvdA nu eigenlijk? Arbeidsmarkt en verzorgingsstaat zijn er en democratische zeggenschap hebben intellectuelen eigenlijk liever niet. Dus wat nu….?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Ligaya

@Kaj

-Vrijheid: waar beperkt de PvdA jouw of mijn vrijheid?

Wat te denken van het steunen van een kabinet dat met allerlei achterlijke verboden komt.

-Democratie: waar beperkt de PvdA de democratie?

De PVDA heeft er alles aan gedaan het begrip burgemeestersverkiezing om zeep te helpen. Verder het euroreferendum natuurlijk.

-Belofte: Oké, kinderopvang, maar het schijnt dat er ook fiks misbruik gemaakt wordt van de gastouderregeling.

Oorlog in Irak bijvoorbeeld.

-Nadenken: waar denkt de PvdA niet na?

NIet willen leren van het verleden mbt onderwijs (bijvoorbeeld gratis schoolboeken), komen met achterlijke voorstellen als vrouwenquota

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Ketelbinkie

Ik kan nu al voospellen dat het niets wordt met Hamer. De PvdA heeft iemand met visie EN ballen nodig, type Ien Dales.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 esgigt

Goh, en waar staat de PvdA dan voor? Draaikonterij tot in het oneindige soms?

Nee, de PvdA kan beter in de uitverkoop! Opheffen dat stelletje (soms corrupte) baantjesjagers!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 caprio

@esgigt: je moet de media je mening niet zo laten bepalen. ELKE politieke partij in de regering heeft een verkiezingsprogramma dat afwijkt van de miljoenennota. Alleen de partijen die NIET regeren zeggen na de verkiezingen hetzelfde als ervoor, maar die partijen liegen in feite nog meer dan de regeringspartijen omdat die helemaal NIETS van hun program realizeren. En jij bent waarschijnlijk gewoon dom, da’s ook erg, maar daar loop ik ook niet de hele dag over te zeuren of wel, sukkel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 dick

flauwekul! Pvda doet het nog niet zo slecht:

D’66 zijn en blijven parelkettingen.
CDA, Tjonge dat zijn de grote sjek de Vries volgers! De PvdA-bashers!!!! Wat een huichelaars. Een rat als min Buza en een joker als Navo-sjef. Dries van A. is het spoor helemaal bijster en Brinkman lijkt wel een VVD-er. Lubbers doet het wel goed, vind ik. Vroeger had je nog dissidenten bij de Katholieken en Protestanten. Mooi, heb je nu ook nog bij PvdA Prima; teken dat de partij leeft! Dat er discussies mogelijk zijn.
Je wilt toch geen SP worden!

Zo een paar dingen die in een maand of 14 geweldig zijn aangepakt:
De pardonregeling is ingevoerd
De voortgaande privatisering van staatsdeelnemingen is een halt toegeroepen
De privatisering van Schiphol is van de baan
Eigenaren van heel dure huizen (één miljoen euro) gaan daarover meer belasting betalen
Maatregelen tegen excessieve topinkomens
De WAO herkeuringen vanaf 45 jaar zijn stopgezet
De WAO uitkeringen zijn van 70 procent omhoog gegaan naar 75 procent van het laatst verdiende loon
Tienduizend brugbanen om WAO’ers makkelijker aan een baan te helpen
Het ontslagrecht blijft ongewijzigd
80 miljoen extra voor armoedebeleid
Meer microkredieten voor startende ondernemers
Vrouwelijke zelfstandigen krijgen een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken
5000 tot 6000 extra handen aan het bed
Er komt een stagefonds voor de zorg
No-claim afgeschaft
Pil terug in basispakket
Positie gehandicapten en chronisch zieken versterkt
Positie cliënten en medewerkers thuiszorg verbeterd
Aanpak aandachtswijken
500 extra wijkagenten
Gemeenten krijgen 28 miljoen euro extra voor het bestrijden van radicalisering van jongeren
De laagste huurverhoging sinds 25 jaar
De huren gaan de komende vier jaar met niet meer dan inflatie omhoog
Wet tege trage overheid ingevoerd
Plan van aanpak om alcoholmisbruik jongeren terug te dringen
Veiliger TBS-systeem door aangescherpte regelgeving
Detentieboten voor vreemdelingenbewaring worden gesloten
Ernstige overlast zoals voetbalgeweld wordt hard aangepakt
6,5 miljoen euro voor een offensief tegen toenemend asociaal gedrag tegen mensen die werken in een publieke functie
70 miljoen euro extra voor onderwijs aan achterstandsleerlingen

Een miljard euro voor verhoging lerarensalarissen
275 euro netto extra in de maand voor schoolleiders
1500 extra conciërges
Falende (particuliere) scholen kunnen eerder worden uitgepakt
Beter inburgeringbeleid gekoppeld aan baan, stage, vrijwilligerswerk
Subsidies voor twee- a driehonderd windturbines
Geen nieuwe kerncentrales
Europees verdrag dat Europa slagvaardiger en democratischer maakt
500 miljoen om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan klimaatveranderingen, die juist hen het zwaarst treffen
Kabinet zet zich in voor gezondheid en rechten van vrouwen in ontwikkelingslanden
Maatregelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat gezinnen met kinderen in vreemdelingbewaring worden gesteld
Harder opgetreden tegen homodiscriminatie
Groter budget voor voorlichting op scholen over homoseksualiteit
Verdubbeling budget vrouwenopvang en bestrijding eergerelateerd geweld en genitale verminking
Investeringen in sport in ontwikkelingslanden
Er is een ‘bel-me-niet-register’ gerealiseerd, waarmee een halt wordt toegeroepen aan ongevraagde telefonische verkooppraatjes een halt toe te roepen
Spam aan bedrijven wordt strafbaar gesteld
Het automatisch langdurig verlengen van een internet- of telefoonabonnement is niet meer toegestaan
Bellen van en naar het buitenland is aanzienlijk goedkoper geworden
Ringtoneterreur aangepakt

Er zijn zoveel zaken bereikt in een vet jaar. Hoor jij bijvoorbeeld nog leraren en politie klagen? Wil ook openheid over Irak, maar het komt er wel. VERGEET NIET WIE DIE IRAK DEAL SLOOT!!!! VVD+CDA JP kroop vervolgens regelmatig en letterlijk met Jeep voor Bush.

Hoe verlies je jezelf nog sneller? Een schande, niet alleen voor hem maar voor heel Nederland.
Tuurlijk zien we JP straks niet meer terug, na dat geklungel met al die gevallen kabinetten. Kok was een topper, hield Nederland ook bij elkaar: SAMENWERKEN daar gaat het om. JP wilde ZIJN normen en Waarden aan NL opleggen. Dat eerst maar eens een halt toegeroepen. PvdA komt ZEKER terug. Geen privatisering van Schiphol ook niet verkeerd. Privatisering TPG tegen blijven gaan! Uit onderzoek blijkt dat oudere werknemers energieker zijn dan jongere; wat mee doen. Idd doorwerken als je wilt. Guusje en BOS zijn ook toppers, VERGIS JE NIET! Om met professor Pim te praten!!

Helaas is Stekelenburg te vroeg overleden……geweldige man. Wil je nog 30 namen?
Jan Pronk is ook goed, maar Hans Spekman, Co Verdaas (gedeputeerde Gelderland gewordenheb ik op gestemd), die nieuwe burgemeester van Eindhoven zijn Prima. In mijn woonplaats ben ik ook tevreden over de PvdA-politici. Dijsselbloem, Abou en Albayrak zijn vernieuwend en geweldig bezig. Ben fan van Plasterk. PvdA de partij met TOP-mensen. Moet alleen meer praktische zaken aanpakken. En minder oh-en en schrijven aan rapporten. Maar ja dat gebeurd overal bij elke pol.partij en bij de overheid. Vast ook bij veel bedrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 dick

@ Kaj (van Miranda vast) je bent D’66 vergeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 zutman

‘k Denk dat het probleem wat groter is dan alleen communicatie. Eddy Terstall in de bocht:

“Je ziet altijd vanuit oud links en het christendom een soort betuttelend racisme naar moslims toe. Alsof het een stel apen zijn die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Oud links is intens racistisch.”

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/05/eddy_terstall_oud_links_is_int.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 dick

Ed heeft weer teveel gesnoven, las het al bij die pubers van GS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Ronald de rechtse hufter

@Caprio 17,

ja hoor, ik kan best neuken terwijl ik naar Hamer kijk, maar ja, ik kan het ook wel op een dood varken, dus zo’n compliment is dat niet voor Hamer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 dick

Castratie voor Ronald bitte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 zutman

Dank je dick. Lijkt mij dat jij het probleem meer zoekt in een gebrek aan partijdiscipline. Wat zou jij Hamer aanraden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Ronald de rechtse hufter

dick, u is jaloers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 caprio

@Ronald 27: ik vind een dood varken ook aantrekkelijker dan Hamer, maar ook een dood varken zou het niet zo goed doen als lijsttrekker van de PvdA in dit moderne media tijdperk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 dick

Jaloezie is een zeer negatieve eigenschap. Ik probeer het positief te benaderen. @ Zutman. Ach die Terstall loopt al ik weet niet hoe lang te schoppen. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat je binnen de PvdA een eigen mening kan hebben. Van Pronk en Spekman tot gematigder linkse personen. Anders is het bij de CDA waar je schijnbaar pas voor je mening mag uitkomen als je niet meer in het Kabinet zit. Zoals Lubers, v. Agt (zijn ze niet zo blij mee!) en Bot (moest weer excuses maken omdat hij iets had gezegd dat JP niet aanstond). SP is ook nogal “alle neuzen moeten dezelfde kant op” zie oa de affaire Yildrim.

Hamer lijkt me wel aardig capabel. Hoop dat ze zicht zelf niet verliest in enorm lange monologen en rapportages; maar daadkracht predikt. Mouwen opstropen een aanpakken. Hou maar op met dat gelul en schijt aan dat PvdA-bashen. Ook daar zit een groot gedeelte jaloezie bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 ReinoutS

@10: Die uitspraak heeft Bos nooit gedaan, was afgelopen week te zien in De Leugen Regeert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 dick

Bijvoorbeeld Albayrak, Lea Bouwmeester, Attje Kuiken, Anja Timmer, Mei Li Vos en Chantal Gill’ard (allen PvdA) zien er heel behoorlijk uit. Maar waar gaat het eigenlijk om? Om het haar van gebleekte Geertje of zijn beleid? Is het bij die dames anders?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 dick

Weet je 33. dat ik welfan van Bos ben!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 zmc

@ReinoutS, #33: Oh, ok, ik heb het maar gewoon gekopieerd van nu.nl, het leek me ook al een ietwat onwaarschijnlijke misrekening, maar te de uitspraak was te mooi om niet te gebruiken in mijn argumentatie;-) Het was wel de enige misrekening waar ik van weet, dus “rekenen” had ik wellicht beter weg kunnen laten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 caprio

@dick: Verdonk is het levende bewijs dat beleid totaal onbelangrijk is, het gaat om presentatie. Verdonk heeft zero beleid, is nooit in de kamer en heeft 26 zetels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 zutman

“Ringtoneterreur aangepakt”

Grappig, Dick, dat je met je reakties alhier Eddy in ieder geval reden voor zijn tirade geeft. Tenminste kan ik hier al concluderen dat betutteling je erg goed past.

Of moet ik gewoon met Hamer beamen dat het het probleem hier weer een stukje communicatie is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Ronald de rechtse hufter

Caprio,

Niemand of niets zou het goed doen als lijsttrekker bij het huidige PVDA.

Mensen kotsen de PVDA niet uit vanwege hun beleid (hond, kat en gebeten worden of zoiets), mensen kotsen de PVDA uit vanwege hun gedrag en vriendjespolitiek.

Daar helpen geen 1000 spindocters meer tegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Sikbock

resultaten van de pvda: (samenvatting)
– veel nota’s (die niet uitvoerbaar zijn)
– veel extra regels ( vergroting staatsapparaat)
– veel geld uitdelen (aan de eigen achterban)
– veel belastingverhogingen ( voor de rest)

verder: veel baantjesjagerij, corruptie, wereldvreemdheid, machtsgeilheid, arrogantie, draaierij, kiezersbedrog, slappe knieën en uitverkoop van eigen idealen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 dick

Voer ook nog eens in haar eentje een zwaar populische, ondemocratiesch beweging aan. Profiteerd van de mensen die, op de tast, houvast zoeken na het LPF-echec.
Ze gaat met het verkeerde volk om, Nina Brink, Pieter Storms en die vastgoedmaffia. Speelt in op valse sentimenten. Hup Holland Hup. Ze moet het van de rijksten in Nederland hebben.
Is er ook al eens door opgelicht. Maar ja voor wie gebleekte Geert toch echt te extreem is in zijn wens om verbranding, vergelding en zijn haatzaaien….Voor wie de VVD te “midden” is…..

Maar als mensen straks pas echt in de gaten hebben hoe het met de voormalig gevangenisbewaardster met machtsaspiraties zit, kon het wel eens snel voorbij zijn. Die mensen willen macht ook niet delen! Zo’n Erdmans en Jan Nagel ook, wilden zich graag ergens bij aansluiten. Maar macht erotiseert. Tante TON wordt er inderdaad geen spat aantrekkelijker op!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Sikbock

oh ja het nepotisme v/d pvda. inderdaad

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Sikbock

Veel blijven praten dick.. daar krijg je een gespierde tong van. Die tong heb je (zoals je weet) nodig om je naar boven te likken..

in de verte lonkt die staatstrog waar je ongebreideld uit kunt vreten.. dus doe je best!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Steeph

zutman #38: je zat ff in het filter vanwege het eerste woord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Crachàt

Gaat het een beetje, Sikbock?
Toen ik dick’s comment las, verkeerde ik even in de waan dat jij het was.
Dus toch maar weer ff van de drank af, en laat mensen gewoon hun coments schrijven.
Beledigen is een kunst, maar je grenzen kennen ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Sikbock

huh? Ik complimenteer dick (what’s in a name?) dat hij zo goed zijn best doet

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Crachàt

o, maar dan zag ik het he-le-maal verkeerd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Willem Bever

Ik mag ‘m graag, die Sikbock. Maar soms denk ik dat-i zelf uit de staatsruif vreet. Aardige discussie, voor de rest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 dick

@ 40 & 42 = te simpel en alles omvattend. Welke nota’s. Die van Dijselbloem was niet verkeerd bijvoorbeeld.

Belastingverhogingen met de zwaarste lasten voor de rijksten vind ik niet verkeerd. Vind dat Bos het uitstekend doet als schatkistbewaarder. Geld gaat naar onderwijs, politie, zorg; noem maar op. Alles waar wij waarde aan hechten. Kinderopvang hoeft niet zo nodig van mij trouwens. Heb er ook over gemaild met PvdA en fatsoenlijk en snel antwoord gekregen. Prima democratie en vriendjespolitiek? Ze kennen me helemaal niet.

Simpele populistische geenstijl-kreteen ga ik niet op in hier. Die ga je daar maar bij je vriendjes posten. Vinden die pubers mooi. Waarom zou je ook positief iets proberen bij te dragen als je het ook af kunt zeiken?

@43 als ik ergens tegen ben in het leven is SLIJMEN en likken. Hoewel….likken ook errug lekker kan zijn. So, maak me niet gek!

Over die ringtones…vindt die gsm-etjes cultuur enorm doorgeslagen. soms sta je met iemand te praten, praat ie ineens zonder aankondiging verder in zijn ijzer. Trieste ego-cultuur. Vind dat gejengel een lichte vorm van terreur idd. Ik wil niemand betuttelen, die voornemens komen zo’n beetje allemaal van CU. En als CDA dat meegaat….PvdA maakt zich in het kabinet steenhard voor emancipatie (Plasterk is goed bezig) van oa homo’s.

Vrijheid blijheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Crachàt

Ja, heel rustige discussie hier, anders dan die macho’s ginds bij de cartoons.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 dick

@ Sikbock, heeft je vrouw (of kerel) je nu al laten weten dat je vanavond niet mocht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 zutman

@Crachàt: hoe zit dat trouwens in Belgie? heeft links daar ook last van slechte communicatie cq. betuttelend racisme? Wat is jouw kijk daarop?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Steeph

zeg, kunnen jullie die r1ngt0nes achterwege laten in de comments. Anders heb ik een nachttaak aan het comments uit het filter vissen. Laatste was van dick #49.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Sikbock

dank je wel bever

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Willem Bever

Graag gedaan, Sik, wou dat ik wat meer op tinternet *(zo zegt Crachat dat altijd zo mooi of zou dat zo zeggen) kon verkeren, maar het kan verkeren, qua dat ik Grote Veranderingen doormaak. Genoeg intern gelul, zie je op PF.

Ceterum Censeo dat ik totaal zwalk tussen de GS- en SG-benadering van PvdA. Kan dat eigenlijk wel, mensen, of ben ik nu SCHIZO?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Willem Bever

Wat is JS Bach eigenlijk mooi, mensen, zo vol op je hoofd met twee Duvels in de mik!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 dick

@50; die met oer-onderbuik-geluiden als “kutland” en “revolutie” zegt alles toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 zutman

[uyt den filter getingroned] @dick: “Over die ringtones… […] vind dat gejengel een lichte vorm van terreur idd. Ik wil niemand betuttelen, die voornemens komen zo’n beetje allemaal van CU. En als CDA dat meegaat….”

Wa’s dit? Eerst reklame maken met maatregelen tegen ringtoneterreur en dan daarna zeggen dat het een ideetje van de CU was? Dus, logischerwijs: als je pvda-beleid uitgevoerd wil hebben, kun je het beste op de CU stemmen?

Dick, ben jij een troll?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 zutman

@53: te laat. #58 van mij hangt in de moderatie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Sikbock

dick: ken jij alex scheijbeler? t zou een broertje van je kunnen wezen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 dick

@55 S benadering van Pvda? Hahaha dat is toch geen “benadering” meer te noemen dat is een demoniserende heksenjacht! Deze site is voor iedereen toegankelijk. Die alleen voor kakkers, macho’s, rukkende pubers, 1- hersencelligen, vrouwtjes die met hun naam bedelen om een wip, ego’s en armpies opstekers.

Dominique Wesie leidt daar, als een gefrustreerde Televaag-bal, de redactie.
Ze hebben soms wel lekkere wijven…
Maar die Ruktor ook, die hockeykneus. Mag de schoenen van bijv. De Jakhalzen nog niet likken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 dick

@ 59 Nooit van gehoord. En het zal me jeuken ook, geloof dat ik niet zo heel graag dezelfde kennisen als jou heb.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Ronald de rechtse hufter

dick, ik verdenk u er van dat u op zijn minst de azijnbode als start pagina hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 Willem Bever

@ dick: ’t is niet vanwege Rutger of het schuim dat er komt, maar de krachtige zaak die redactie maakt voor een overspannen benadering van dit tijdsgewricht die me meer aanspreekt dan de commentaren op GS in HP of VN door types als van Weezel.

Hier wordt dan weer tegen al die SozialDemokratenheksenjacht een aardig lijstje argumenten ingebracht, al met al maakt dat dat ik zowel SG als GS hogelijk waardeer. Het is gezegd, wijt het aan de brouwer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 Crachàt

at zut 52: ay, zutman…
Wèlk links? Daar is nog wat van over in Wallonië, maar Vlaanderen?
Eigenlijk verkeert dat landsdeel nog steeds in de fase waar de liberale partij met softe beleidswedewerkers en met succes de socialistische thema’s heeft overgenomen.
De SP-a is de pedalen kwijt sinds Stevaert zich op Fort Limburg heeft teruggetrokken.
De vorige voorzitter, die van de laatste verpletterende verkiezingsnederlaag heeft een fancy reclamebureau in de hand genomen en is volkomen afgegaan.
Dieptepunt was een vage professordame aan het hoofd van de Antwerpse verkiezingen te zetten.
Deze socialisten zijn op 5 jaar tijd totaal ingeklapt, en scharrelen nu wat aan de zijlijn.
Enige goede nieuws voor hen is de nieuwe voorzitster, Caroline Gennez – die lijkt wat charisma, rust en principes te hebben.
Maar als ik het citaat bovenaan lees, kon het inderdaad net zo goed door de Vlaamse socialisten bedacht zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Sikbock

alex scheijbelaar is een beroemde pvda charlatan.. de enige fout die hij maakt is dattie nogal makkelijk door de mand valt..

ik heb een zwak voor charlatans :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 dick

@63 Nee, ik reageer daar wel op de columns van Jan Mulder uit de VK. Da’s ’t enige. Heb geen krant als startpagina. Wel de voortreffelijke wekelijkse columns van Youp bij mijn favorieten: http://weblogs.nrc.nl/weblog/youp/.
Gouden Oit hahaha.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 Sikbock

correctie: ( voor de google indexering) Alex Scheijbeler is een beroemde charlatan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 dick

@ 64: jij vindt niet dat ze heel makkelijk scorende slachtoffers maken als PvdA, van Jole, Meurders (dood nou ja, dat gaat toch echt te ver). Er was er nog 1 dood, die hielelikker Kay omdat hij Ruktor niet toeliet, Hanneke Groenteman, etc.etc.?

Dit ken ik niet: commentaren op GS in HP of VN door types als van Weezel.

Ach ja de bouwer, net als met kranten:
GS, SBS en hoe heet die kleine dikkert van de zondag Harry Mens en Televaag is ook 1
Volkskrant, PvdA en Vara hebben veel gemeen.
Elke krant heeft wel een beetje een kleur.
Maar bovengenoemde site is wel zo allemachtig rechts tot extreem-rechts gekleurd!
Hebben jullie wel eens nagedacht waar de neo-nazi’s op zullen stemmen? Op welke site ze reagluren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 dick

@ Crachàt; Caroline Gennez is van de liberale partij?
Ben dat gelul over rechts en links ook aardig zat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 dick

@ 66: een pvda-er met een enige fout in jouw ogen. Kijk, dat mag ik graag lezen. Joh, ik ben enkel stemmer op PvdA. Ben vroeger 2x vreemd gegaan. 1x op Van Mierlo gestemd, puur op hem. Toen wist ik nog niet dat het een parelkettingpartij was en wat hebben ze de boel toen gefucked toen ze in het kabinet zaten.
En een keer op Loesje! Daar heb ik geen spijt van en ben ik laatst nog op een workshop-tekstn verzinnen geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 dick

Bij Henk Bres op het log hoef ik ook al niet meer te reageren (ben dus dick, niet met hoofdletter) http://meneerbres.web-log.nl/meneerbres/2008/03/trots-op-nederl.html?cid=22241812#comment-22241812

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 MP
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 Crachàt

Euh, neen dick, dus van de SP-a, dus.
Mèt prentje, misschien zijn er bezoekers die niet kunnen lezen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 dick

Dacht dat ze allemaal sympatiek waren in België? Blijkt maar weer dat je niet iedereen over 1 kam mag scheren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 Crachàt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 Crachàt

shit zeg, dat plaatje luk ni, grrr.
ga ff uploaden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 dick

@ 73: grappige link!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 Crachàt

Gennez dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 dick

Mwoo, sportieve meid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 dick

Grappig, 2x Pvda in laatste topics. Lijkt hier GS wel en Jan Mulder’s columns http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/list/auteur/101.

Ook probeerde Henkie Bres nog e.e.a. Via dit belachelijke voornemen, ook veel over rechts-populisten en PvdA http://meneerbres.web-log.nl/meneerbres/2008/03/trots-op-nederl.html?cid=22241812#comment-22241812

Tja, zolang er nog over je gelult wordt. Negatieve reclame (zegt veel over de afzender) is vaak ook reclame.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 dick

SnowPatrol op Ned 3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 S’z

Die (voorspelbaar) geflopte “ja” campagne, die staat mee op het conto van Gennez. Ze ziet er uit alsof ze al vele bokes heeft gegeten, maar … Soit, geloof er niet in. Tussenpausje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 hemaworstje

partij van de Arbeid
Al kijkend naar haar C.V heeft ze nog geen dag werk verricht.
voor de rest dicky bullshit ,wao van 70 naar 75 % was leuk maar slaat nergens op lang leve de stijgende vaste lasten na tig jaar werken, terwijl meneer de agent plus 10 % pakt in 3 jaar om schijtjeugd wat vertikt te gaan werken op te pakken en weer los te laten zodat ze in een over gesubsisidiëerd opleidingscentrum hun opvoeding nog eens over kunnen doen doen..
De partij van de tweede kans en de derde,en de vierde.
De koppeling met de werkende is al jaren pleite en dat geldt eigenlijk voor de pvdA ook . Pvdtja lijkt me beter.
Wie het dicht bij de bron zit warmt zich het best,maar onze bejaarden zitten met de pampers om de billen zich letterlijk én figuurlijk stront te vervelen
Salonfähige salonsocialisten.waarom zijn ze bij de pvd eigenlijk allemaal zo moddervet? slecht voorbeeld doet volgen bah papadag politiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 S’z

Belgische sp.a in slechte papieren : ze ruzieën (Vandenbroucke vs Janssens) over wat ze als partij moeten doen, maar je hoort ze niet over de inhoud bv. BHV als sleutel om problemen als Kuregem en Evergem (partes pro toto) op te lossen. Frank is bezig met integratie en onderwijs, en ‘het communautaire’ kan daar een hefboom in zijn, maar kan daar blijkbaar geen standpunt over verlangen in zijn partij. Tegelijk blijkt ook dat ze eigenlijk geen justitiespecialist hebben, of een expert jeugdzorg, wat toch core business zou moeten zijn. Verwaarloosd in het lofttijdperk, sinds Stevaert de hervormingen van Janssens (cf. Tabasco) heeft laten slabakken. Je hebt het signaal dat komt vanuit de eigen basis (De Bruijn) of vanuit het buitenland (Marynissen) maar veel rimpels lijken die niet te weeg te brengen qua grondig hervormen eigen structurele werking en positionering, terwijl de aanzet al met Tabasco was gegeven, maar nooit ècht voltooid. Te veel dagjespolitiek, te veel jaknikkers, met een rampzalig wereldvreemde ja-campagne tot gevolg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 S’z

Oeps pardon, moet Vandenbroucke vs Genez zijn !!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 esgigt

@84 : Jij hebt het eigenlijk iets uitgebreider verwoord dan ik in #21 reeds deed.

PvdA = Veel gebler en weinig wol! Opheffen die handel, of over laten nemen door de SP en anderen.

@23 : grappig lijstje. Of al die punten zoden aan de dijk zetten is sterk te betwijfelen. Ik denk dat geen enkel punt ervan wat gaat opleveren. Overigens is dat karakteristiek voor dit land : door alle gelul en procedures, kun je geen enkel probleem oplossen en worden alleen nieuwe gecreerd.

Kijk maar naar het rekeningrijden. Aanvankelijk bedacht om het mes te zetten in het woud aan belastingen rond mobiliteit en daarbij een betere verdeling ten aanzien van gebruik te creeren, verwordt het nu tot het volgende (de kosten op onverantwoordde wijze opdrijvend) belastinkje dat bovendien een massale inbreuk wordt op de privacy van autorijdend nederland (en kom nu niet met dat demagogische “wie niets te verbergen heeft…”).
Uiteindelijk zal het rekeningrijden de geschiedenis ingaan als een van de minst doeltreffende maatregelen die ooit genomen zijn. Maar dan is het te laat om er vanaf te stappen omdat Aivd (+ Ctb), justitie en politie teveel belang menen te hebben bij de data die het systeem oplevert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 Cas

Wel S’z, het is niet omdat ze een poulin van Vandelanotte is, dat ze ook niet haar eigen kwaliteiten heeft.
Wie als socialist niet de afstand kan nemen van het débacle en kan zien dat Vdl het ècht wel verknoeid heeft (niet strategisch maar tactisch), die is niet met de toekomst bezig vrees ik.
Het voelt als een opluchting van hem verlost te zijn, samen met Freya.
Let wel: ik denk dat ik van alle sossen het liefst met hem een stevige pint zou willen drinken, maar als je ziet naar waar de partij toe zou moeten bewegen, staat hij voor wereldvreemdheid.
Verrassend is je kritiek op Stevaert. Het komt niet altijd in even blitse verpakkingen, maar hij was het typevoorbeeld van de moderne politicus: wervend, onverstoorbaar en binnenskamers, bij onderhandelingen bvb, kei- en keihard.
Alles zette die zich naar zijn hand, vanuit oprechte betrokkenheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 S’z

(Met 85 stel ik overigens het politieke talent van de ’teletubbies’ niet in twijfel, en de Tobbacks die hen voorafgingen. Ik heb wel scepsis bij het verwateren van de Tabasco, en vooral bij een aantal loft people, i.e. ex-tennister Gennez en wie haar omgeef, en het feit dat die tot heden zo’n wazige koers heeft gevaren, cf. bv. het olijfboomverhaal, dat meer politique politicienne was (rampzalig proces waar je je ver van moet houden in deze fase, als sp.a in de oppositie, cf. succes van LDD). Hoe ze nog altijd nièt bezig zijn met de core business van een socialistische partij temidden Kyoto, voedselcrisis, generatiepact en de druk die daarover wordt opgevoerd binnen en buiten de partij. Waar blijven de standpunten ?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 S’z

@#88 ik heb geen kritiek op de inhoud van Stevaert, die was uitzonderlijk (gat in de haag als onderbouwing etc) maar hij heeft wel dingen laten liggen, en Vande Lanotte na hem, die op de Grasmarkt hadden moeten gebeuren qua partijwerking. Intern dus, want extern inderdaad zoals u zegt.

Qua Freya, wat ik uit de debatten in aanloop naar juni 2007 onthouden heb, is dat ze die vaak beter voerde dan Vande Lanotte èn Gennez. Ze heeft helaas wel die stookolievlek in haar loft. Ze is afgebrand maar ik verwacht van haar nog wel staf politiek werk als ze ooit terugkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 S’z

@#88bis : mijn belangrijkste punt uit #85 is : “Tegelijk blijkt ook dat ze eigenlijk geen justitiespecialist hebben, of een expert jeugdzorg, wat toch core business zou moeten zijn.”

Soit, het is nu aan Gennez, Vanvelthoven jr, Tobback jr, Tuybens, Van der Maelen & co. Met of zonder Vandenbossche jr. Issues genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 S’z

Qua analyse van ‘bijna kanselier’ Vande Lanotte … Taktisch veel blunders, inderdaad. De situatie met dat briefje van Freya, hoe hij de rapportering ongevraagd in de maag heeft gesplitst van Janssens. Maar ik denk dat hij voor zo’n JA-campagne zich betrouwde op anderen. En ik denk niet dat er vandaag veel afstand is tussen Gennez en Vande Lanotte, but then again I’m no insider. Alleszins niet zichtbaar in hoe Gennez zich opstelt, nog niet. Opruimen is nooit gemakkelijk, natuurlijk, maar ze heeft in elk geval nog geen klare lijn waar het haar om gaat, en je vraag je af of ZIJ die intellectueel ooit gaat belichamen of stimuleren. ’t Lijkt me meer een Mechels vechtertje dat draait op pintjes in volkshuizen.

Edoch laat dàt hebben van een lijn nu net het belangrijkste zijn voor elke socialistische partij vandaag de dag : hoe vertellen we waar we voor staan temidden een gemondialiseerd landschap waarin elke partij in het partij het centrum zegt dat ze het milieu en het sociale ook heel belangrijk vinden. No easy task in a people business, met hoe mensen & media vandaag zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#93 dick

Denk dat de meeste mensen willen houden wat ze hebben (zie Kaj’s 1e reactie). Mensen zijn hervormingsmoe en bezuinigingen vindt niemand leuk. Maar zolang de breedste schouders de zwaarste lasten dragen en het doel me aanspreek kan ik me er in vinden. Gelukt tot nu toe. Vergeet niet dat rijken toch nog steeds steeds rijker worden!

Het succes van de PvdA tijdens de kabinetten Balkenende-I, -II en -III was duidelijk.

Pas toen het CDA het voor elkaar wist te krijgen dat mensen gingen twijfelen over behoudzucht van de PvdA (”Met Bos ben je de klos”, “bejaardenbelasting” SJEK DE VRIES: DRAAIEN), en de PvdA daar totaal verkrampt op reageerde, zakte de PvdA weer in de peilingen.
Zijn wel dezelfde mensen en hetzelfde beleid. Dus vreemd dat inwoners van NL zo reageren op een verkrampte vertaling van hetzelde beleid.
Je zag het ook aan Ad Melkert; die praatte geen poep, maar het kwam zo beroert zijn strot uit. Dat vond Pimmetje wel een lekker slachtoffer!

Ben het niet met Kaj eens dat PvdA en CU het meest betalen om hun beleid uitgevoerd te krijgen.

Hiervoor zat CDA bij VVD in de tang dat klopt. CDA’ers kunnen hun handen wassen in onschuld als het met delen van het PvdA-beleid fout gaat. Tja, dat zijn gereformeerde streken die we van de (voornamelijk) heren wel kennen. Vandaag schijnt onze BuZa-Rat zich voor Israël te hebben uitgesproken. Hahahaha

Behoud van wat men heeft, sociaal conservatisme. Hierom is ook de SP populair. Maar het mag alleen niets kosten, want mensen vinden al dat ze teveel betalen.

Maar dat heeft niets te maken met een aversie tegen de PvdA, simpelweg omdat het de PvdA is, of omdat die partij linksig is.

Daarbij komt dat de integratie-problematiek bij de kiezer nu weer hoger op de agenda staat dan de afgelopen 5 jaar. Het gaat economisch goed, dus om de portemonnee maken mensen zich ook weer niet teveel zorgen.

STERKE LAATSTE ZINNEN KAJ!

Straks komt er weer een rechtse regering die alles op z’n kop wil zetten en pieken de PvdA en de SP weer in de peilingen.

En dan komen zij weer in de regering, en vindt de kiezer dat alles behouden moet blijven, maar dat ‘t niets mag kosten………….

Nooit mag het wat kosten: meer VVD asfalt is allemaal gratis. PVV wil (zonder een spoor van schaamte) geld halen uit het “Marktplaatsen” van de Antillen….zucht, hoe lang is de slavernij geleden?

Vind zelf dat Bos enorm goed op de centen past. Zalm kreeg toen alle lof. Hoor hem nog zo (ongeveer 20x) herhalen: NEE MENSEN HET LEVEN WORDT ECHT NIET DUURDER MET DE EURO.

Nee, zijn DSB-leven kent zeker een gunstig uitgavepatroon!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#94 T
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#95 zmc

@dick, #93: Waarom zouden rijken nog doorwerken als ze er toch niet rijker van worden? En, dat doortrekkende, zouden we er als samenleving bij zijn gebaat als rijken niet meer rijker zouden worden? Volgens mij wijst de praktijk uit dat het altijd je belangrijkste financiers zijn die je te vriend moet houden anders gaan ze gewoon iets anders financieren. Belgie bijvoorbeeld, of een fijn zonnig eilandje.

Overigens, volgend jaar gaat de BTW met 1 procentpunt, oftewel 5% omhoog. Minder-rijken betalen relatief het grootste deel van hun inkomen aan BTW en gaan er daardoor netto het hardst op achteruit volgend jaar. Mede bedacht door de PvdA.

Maar wat bedoel je eigenlijk met een rechtse regering? Wat bedoel je uberhaupt met rechts?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#96 zmc

@dick, #93, #95: Nog een aanvulling over die rijken die rijker worden: ik beschouw mezelf als redelijk rijk, maar ik woon middenin een ghetto dat volgens de Funda-statistieken in de categorie arme wijk valt. Om mij heen rijdt iedereen in een Mercedes of dikke Audi, heeft een gietijzeren tuinhek van een paarduizend euro, een splinternieuwe breedbeeld-TV met tientallen DVDs, een dure caravan en gaat iedere winter op wintersport. Bovendien werkt bij het gros alleen de man, de vrouw zit thuis een beetje te poetsen. Ik rij in een total-loss auto uit 91, heb geen duur tuinhek, een TV uit 1989, 5 DVDs gekocht in 10 jaar en ga ieder jaar met de tent op vakantie en nooit op wintersport. En we zijn tweeverdieners. De belangrijkste reden dat ik rijk ben, is dat ik mezelf niet arm maak aan nodeloze troep en bereid ben om te werken. Ik walg echt vreselijk van die slachtoffer-houding “de rijken worden alleen maar rijker” van mensen die nog nooit hebben gehoord van het concept “sparen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#97 dick

@ 95 omdat ze nooit genoeg hebben! Je gaat toch niet denken dat dat uit maatschappelijke betrokkenheid is?

Donder maar op met die puisant rijken, die de belasting hier te hoog vinden. Vlucht maar…..en neem je rotzooi mee. Tjonge om wat voor belastingbedrag gaat het eigenlijk op hun eigen kapitaal?

Hee groeten met je rechts…..de voetbal begint zo. Ik heb ook geen zin meer in dat hokjes denken links-rechts troelala. We moeten er echt SAMEN iets van maken. Weg met alle extreme richtingen.

Ben ook rijk (geestelijke en lichaamlijk) en financieel niet slecht. Heb alles wat mijn
hart begeert. Maar mensen die het meeste belasting betalen hier bijvoorbeeld, mogen toch niet piepen! Wat een besteedbaar inkomen!!!! Is het nu teveel gevraagd om wat te delen? En die hypotheekaftrek maar aankaarte, ook elke keer dezelfde kinderbijslag als armeren beuren.

Geld verzuurt. Ik ben gelukkkig niet jaloers op niemand. Want dat is een erge ziekte. Maar is schrijf dit omdat ik op solidariteit hoop. En daar gaat verd***** m’n begin van de wedstrijd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#98 dick
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#99 esgigt

Dick in jouw post #97 vergeet je het een en ander. Het gekanker over de belastingtarieven begint in nederland al bij de middengroepen. Als dus iedereen die kankert hem peert, blijft een groep mensen over waarover jij dan misschien, zijnde een-oog, koning kan spelen in een zwaar verarmd en volkomen gestagneerd nederland… met de nadruk op neder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#100 dick

Mag ik de 100e? Tuurijk niet, hoe dom kun je zijn: laat ze toch die NSB-ers: Als dus iedereen die kankert hem peert, blijft een groep mensen over waarover jij dan misschien, zijnde een-oog, koning kan spelen in een zwaar verarmd en volkomen gestagneerd nederland… met de nadruk op neder.

Van hun afwezigheid merkt de staatskas amper wat en een hoop azijnzeikerts minder. Zwaar verlamd ne volkomen gestagnaeerd……hoe zaai je angst zeg! Hou eens op en maak je eens druk om de dingen waar het om gaat!! Weg met de kakkers trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#101 esgigt

@100 : Als je mensen vanaf de middengroepen op een hoop veegt met NSB’ers, vind ik dat je ook duidelijk moet maken waarom je dat vindt.

Voor jouw informatie: een zeer substantieel deel van de staatskas wordt door de middengroepen en hoger gevuld. De topverdieners maken daar maar een klein deel van uit.

Waar gaat het volgens jou dan om?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#102 Supergrover

Zou het aan de communicatie hebben gelegen? De PvdA wílde helemaal geen referendum over de Europese strontwet. Gewoon een typfout in het programma. De PvdA vond de JSF altijd al een kek vliegtuig. Ook een misvatting. De PvdA vond de missie in Uruzghan helemaal geweldig. Zoals wij moskeedaken kunnen repareren kan er geeneen. De kinderopvang moest inderdaad goedkoper worden, tenminste, 1 jaar en daarna weer een stuk duurder. Maar die tekst was helaas weggevallen. En dat van de BTW (consumptietax), vliegtax, slurptax, verpakkingstax, dat had ook helaas de eindredactie van het program niet gehaald.

U ziet het: de PvdA is GEEN partij van draaikonten en aardsleugenaars, maar communiceert gewoon niet zo handig. Stemp PvdA!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#103 dick

Zal post 100 ff verduidelijken. Valt me overigens nog mee dat ik die met zoveel heerlijke biertjes neer heb gezet. NSB-ers zijn in mijn ogen landverraders. Als je puisant rijk bent en je land uitvlucht om een paar centjes te verdienen. Nog meer dus idd. Verraad je je land, vind ik. Vaak zeer vaak kleppen en zuigen ze nog na over ons geweldige NL. Dan ook bek houden zou ik zeggen.

Het was een reactie op 99:
Het gekanker over de belastingtarieven begint in nederland al bij de middengroepen. Als dus iedereen die kankert hem peert, blijft een groep mensen over waarover jij dan misschien, zijnde een-oog, koning kan spelen in een zwaar verarmd en volkomen gestagneerd nederland… met de nadruk op neder.

Ik: tuurlijk peert niet iedereen die kankert em. Maar mensen die nooit genoeg hebben, eigenlijk niets met hun land hebben en angstig zijn.

Ik zou er niet aan moeten denken om macht te hebben. Velen kunnen dat veel beter als ik.
Zou al helemaal geen 1-ogige koning over een blind land willen zijn. Zover zijn we gelukkig nog lang niet een “blind-land” ik heb vertrouwen in de meeste van mijn landgenoten/medelanders.
We moeten zien dat we van de links/rechts strijd afkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#104 dick

Waar gaat het volgens jou dan om?

– Overleven
– Niemand is meer als een ander
– plezier maken/genieten/lachen tegen het leven en alles proberen positief te bekijken
– het verschil tussen relatief arm en puisant rijk moet kleiner.
– we mogen geen schoothondje meer zijn van de US
– Politie en leraren moeten kwalitatief goed zijn.
– De zorg verdient alle aandacht zeker met de vergrijzing in beeld.
– Ben blij met een minister voor jeugdzaken. Want er gebeurd genoeg als ze beginnen te puberen. Want jeugdzorg verdient veel bijstand!!
– Geld? is zeker belangrijk om alle plannen te realiseren.
– Zoveel mogelijk mensen aan werk!
– NAVO zeer kritisch volgen

Hoeveel tijd heb ik nog?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#105 dick

Vorige was antwoord op 101 nu op 102 en dan ben ik ff weg:

Kan de jarenlange communicatie van PvdA niet beoordelen. Ligt allemaal een eindje terug, moet je de punten stuk voor stuk beetpakken. Ik ben geen insider, vraag het PvdA standpunt over je punt aan een insider (een voorlichter of zo). Heb echter wel een mening over genoemde zaken, goeie kans dat dat niet altijd de PvdA mening is. Dus nu ga ik eens niet inhoudelijk. Gelukkig mag men het bij PvdA op sommige punten oneens zijn met het beleid. En als stemmer helemaal.

 • Vorige discussie