Weekendquote – Global financial institutions

We now have to reshape our global rules and global institutions for this new era,
We are facing a global financial crisis which is probably the first truly global financial crisis of the modern world.
We have to reform our global financial institutions. It is absolutely clear that the national supervision that we have is inadequate and we need a global agreement.

Aldus Gordon Brown dit weekend op de Progressive Governance Summit, waar hij de gastheer is.

Hij grijpt de huidige financiële crisis, mogelijk de grootste na-oorlogse, aan om te pleiten voor veranderingen die passen bij de veranderde wereld van nu. Instituten als IMF en Wereldbank moeten stevig op de schop.
Ongeacht de aanleiding, lijkt me zo’n discussie meer dan welkom. Het lijkt me ook een goed moment voor de anders-globalisten om naar voren te stappen met constructieve suggesties.

Read this doc on Scribd: International Institutions

 1. 4

  Ik vraag me altijd af waarom er pas achteraf wordt gereageerd door de politiek, terwijl de hele hedge fund/private Equity praktijken al tijden bekend zijn? Afgelopen dinsdag een erg goede documantaire gezien op BBC2. Het is ongelooflijk als je ziet om wat voor bedragen het gaat en wie hier rijk van worden over de rug van eigenlijk bijna iedereen behalve een ‘happy few’

  http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/robertpeston/2008/03/we_lose_in_greed_game.html

  Ik vond het onluisterend en schokkend om te zien hoe weinig onze overheden hiertegen hebben gedaan. Ik ben in mijn hart een liberaal, maar dit soort verrijkiung ten koste van alles gaat mij veel te ver.

 2. 8

  Maar dat stemt niet vrolijk. Dat BBC artikel zet je toch aan het denken. Komt er een overkoepelend orgaan die bevoegdheden krijgt overal inzage te hebben? Wie zouden dat moeten zijn? De banken zelf, de overheden of een burgerinitiatief? Hoe dan ook betekent het feitelijk niets anders dan dat de Liberale droom een nare is…

 3. 11

  We now have to reshape our global rules and global institutions for this new era…

  Laten we eerlijk wezen: de geschiedenis heeft laten zien dat zij die de spelregels maken de graaiers zijn. Of we het nu hebben over opiumhandel of over kraaltjesverkopers aan indianen. En als we het spel doorhebben veranderen ze gewoon de regels: geldhervormingen etc…

  Ik zou me ernstig zorgen maken over de groep die de globale zeggenschap krijgt. Het percentage graaiers is misschien procentueel in de wereld dan kleiner maar dat wat ze graaien is groter.

  En, @1, dat van die club van Rome is alleen een lokkertje. Denk je werkelijk dat die paar heren (dames??) die ons bij de ballen hebben zich er ook maar een ruk van aan zullen trekken?

 4. 12

  Duurde ff voor ik het hele stuk had gelezen. Valt uiteindelijk wat tegen. Veel algemeenheden en weinig duidelijke suggesties voor het onderwerp dat Brown aanhaalt.

  @HansR: Als ik niet in een negatieve bui ben, denk ik daadwerkelijk dat er heren en dames zijn die oprecht proberen iets neer te zetten dat voor het algemene nut is. Die dames en heren zijn namelijk mensen net als jij en ik. Alleen raken ze soms afgeleid door het spel ipv de knikkers.
  De EU was in essentie ook een goed initiatief, maar is een beetje verworden tot iets wat zijn doel voorbij schoot. Maar dat wil niet zeggen dat men beter helemaal niets had kunnen doen.

 5. 14

  @Steeph: En als ik in een positieve bui ben denk ik: ach het zal zo’n vaart niet lopen. Als ik dan wat later in m’n portemonnee kijk ben ik een paar euro lichter.

 6. 15

  @4 Het beloningssysteem in de financiele wereld klopt idd van geen kanten, maar dat geld voor de gehele financiele wereld en niet alleen voor de hedgefondsen en private equity. Zij weten tenminste nog geld te verdienen voor hun klanten, die grote ‘mutual funds’ verdienen eigenlijk alleen maar geld voor zichzelf en niet voor hun klanten: http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=10765993

  Overigens vindt ik de opmerking van Brown wel opmerkelijk: de eerste echte wereldwijde crisis? De Azie crisis (met opvolgend het klappen van de Russische economie) was net zo ‘global’ als de huidige (die zich voornamelijk in de US en UK afspeelt). Het is blijkbaar alleen global als je er zelf ook last van hebt.

 7. 16

  Ik vond trouwens het boek ‘Hedge Funds in Emerging Markets’ van Gordon de Brouwer een interessant beeld geven van de werkwijze van hedgefondsen. En het totale gebrek aan regulatie. Dat laatste vooral gepromoot en ‘beschermd’ door de Amerikaanse overheid.

 8. 17

  Het is wel GB dat altijd heeft vastgehouden aan de eigen pond en de euro heeft laten stikken. Samen met de VS! Zich als roversstaat heeft gedragen. Al sinds Elisabeth I, wellicht sinds Henry VIII.

  Waarom zou een roversstaat die altijd voor eigen gewin is gegaan nu ineens het heilige boontje gaan spelen en de wereld als te redden eenheid naar voren schuiven.

  Als GB financiële maatregelen neemt is dat alleen omdat haar weg die ze met het pond is ingeslagen dood loopt d.w.z. geen gewin meer levert.

  Als GB en/of de VS roepen om hervorming van het financiële systeem dan kun je maar een ding doen: je portemonnee sluiten en in hoge mate op je tellen zijn. Wellicht beiden gewoon negeren en je eigen weg gaan zoals Europa nu doet.

  Gordon Brown (of GB als je wilt) is niet te vertrouwen.